Tatlı krizlerine pratik çözüm: Glütensiz sufle tarifi
Çikolata tutkunlarının vazgeçilmezi sufle, glüten hassasiyeti olanlar için de artık sofralarda! Peki, tatlı krizlerine pratik çözüm olan bu lezzet nasıl yapılır? İşte, nefis glütensiz sufle tarifi...
Mercimek kraker tarifi
Mercimek kraker, hem lezzetli hem de sağlıklı bir atıştırmalık seçeneği sunar. Peki, hem sağlıklı hem de pratik olan bu tarif nasıl yapılır? İşte, enfes mercimek kraker tarifi...
Uzman: Çölyak Hastalığının tek tedavisi glütensiz beslenme
Dahiliye Uzmanı Op. Dr. Dündar Güngör, çölyak hastalığının tek tedavisi glütenden kaçınmak olduğunu belirterek, "Yumurta, et, balık, tavuk gibi gıdalar tüketilirse çölyak hastalığını büyük bir oranda tedavi edilmiş oluyor ve bağırsak sağlığına kavuşmaya başlıyor. Aynı zamanda glütenden her zaman uzak durulması gerekiyor" dedi.
Glütensiz ıspanaklı poğaça tarifi
Glütensiz ıspanaklı poğaça, besleyici, sağlıklı ve aynı zamanda hafif bir atıştırmalık arayanlar için mükemmel bir seçenektir. Peki, şişkinliğe neden olmayan bu enfes lezzet nasıl yapılır? İşte, glütensiz ıspanaklı poğaça tarifi...
Şişkinlik yapmayan enfes atıştırmalık: Glütensiz yaban mersinli muffin tarifi
Glütensiz beslenenler için harika bir seçenek olan bu muffinler, özellikle yaban mersininin sağladığı antioksidanlarla da oldukça besleyicidir. Peki, şişkinlik yapmayan bu enfes atıştırmalık nasıl hazırlanır? İşte, glütensiz yaban mersinli muffin tarifi...
Hassas midelere dost alternatifler: Beyaz un yerine tercih edebileceğiniz 7 glütensiz un
Glütensiz ve besleyici alternatifler tercih etmek, hem sağlığınızı destekler hem de daha çeşitli tarifler oluşturmanıza olanak tanır. Peki, hassas midelere dost olan bu alternatifler nelerdir? İşte, beyaz un yerine tercih edebileceğiniz 7 glütensiz un...
Glüten hassasiyeti olanların rahatlıkla tüketebileceği mucizevi besin: Teff tohumu nedir, nasıl kullanılır? İşte, Teff tohumunun vücuda 6 faydası
Teff tohumu, sağlıklı beslenme için değerli bir seçenektir. Peki, glüten hassasiyeti olanların rahatlıkla tüketebileceği bu mucizevi besin nedir, nasıl kullanılır? İşte, Teff tohumunun vücuda 6 faydası...
Glüten alerjisinin 7 belirtisi: Bu işaretlere dikkat!
Glüten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olup, bazı insanlar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, hangi işaretlere sahipseniz çölyak hastalığınıda dikkat etmeniz gerekir? İşte glüten alerjisinin 7 belirtisi...
Zincir marketlerde yeni dönem başlıyor: Glütensiz ürün zorunluluğu geldi
Resmi Gazete'de Ticaret Bakanlığı tebliğine göre, şube sayısı 200'den fazla olan zincir mağazalara glütensiz ürün bulundurma zorunluluğu getirildi.
Resmi Gazete'de yayımlandı
Zincir marketlerde tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satışı zorunlu hale geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan kararın ardından, zincir marketler, glütensiz ürünler başta olmak üzere, ihtiyaca yönelik özel reyonlar açarak önemli bir eksiğin karşılanmasına katkı sunacak.
Uzmanı çölyak hastaları için güvenli besinleri sıraladı
Çölyak hastalığının tek tedavi yönteminin glütensiz beslenme olduğunu hatırlatan Pediatri Diyetisyeni Yrd. Doç. Dr. Sabiha Gökçen Zeybek, doğru planlanmamış glütensiz beslenme programının çocuklarda büyüme ve gelişme geriliğine neden olabileceğini söyledi.
Glütensiz diyetle çölyak hastalığından korunmak mümkün
Glütensiz diyet yapılarak çölyak hastalığının önüne geçilebildiğine işaret eden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kemal Kul, “Ailesinde çölyak hastalığı olanların mutlaka kontrol yaptırmasında fayda var” dedi.
Diyetisyen uyardı: Bitki çayı, sağlıklı beslenme olmadan zayıflatamaz
Diyetisyen Cemre Kamalı, vatandaşların zayıflamak için bitki çaylarına yöneldiğini ama sağlıklı beslenme olmadan zayıflamalarının imkansız olduğunu söyledi.
Glütensiz bir yaşam ya zorunluysa?
Köfte yasak, mercimek çorbasına un katıyorlar, ay çekirdeği tuz yapışsın diye işleniyor... İşte Selin Güneş’in glütensiz yaşamın zorluklarından bir şefe dönüşme öyküsü.
Glüten nedir? Glüten nelerde bulunur? Hangi besinlerde glüten yoktur?
Glüten hassasiyeti olan kişilerin diyetinin günlük 10 mg’dan az glüten içermesi önerilmektedir. Peki, glüten nedir? Glüten nelerde bulunur? Hangi besinlerde glüten yoktur?
Beslenme uzmanından 'yeşil çay' uyarısı: Fazlası zarar...
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Akkaya Erden, yeşil çayın, karaciğeri korumaya yardımcı olduğunu ve diyabeti azalttığını belirterek kullanılan miktar konusunda uyarıda bulundu. Diyetisyen Erden, yeşil çayın fazlasının zararlı olabileceğini, diyetisyenin tavsiye ettiği miktarın aşılmaması gerektiğini dile getirdi.
Uzmanı açıkladı: Mevsim geçişlerinde hastalıklardan koruyan 10 besin
Sonbaharın artık kendini iyice hissettirmesiyle beraber hava sıcaklıklarında meydana gelen ani ısı dalgalanmalarının grip, nezle ve soğuk algınlığına yakalanma riskini oldukça artırdığı, bu hastalıklardan korunmanın en etkili yollarından birinin ise güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktan geçtiği belirtildi.
Uzmanı uyardı: Glüten alerjisi bu yaşlarda görülebilir
Glüten alerjisinin sindirim sisteminin glüten içeren gıdalara alerjik reaksiyon göstermesi olduğunu belirten Uzm. Dyt. Fatma Gizem Bahadır, “Glüten alerjisine genellikle 5-6 yaş üstü çocuklarda rastlanabiliyor. Bazı durumlarda erişkin yaşlarda da ortaya çıkabiliyor" dedi.
Sağlıklı yaş almak için 6 etkili besin
Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, sağlıklı ve dengeli beslenmede ihmal edilmemesi gereken besinleri sıraladı.
Uzmanı uyardı: Sürekli yeme isteğine çözüm
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Elanur Yılmaz Akay, "Sürekli yeme isteğinden gerekiyorsa psikolog veya diyetisyene başvurularak aşılabilir" dedi.
Uzmanından okul çağındaki öğrenciler için uyarı: 'Mutlaka besin dengesini ayarlamamız gerek'
Diyetisyen Gizem Güneş, okul çağındaki öğrencilerin beslenme alışkanlıklarını bu dönemde kazandıklarını vurgulayarak, mutlaka besin dengesini ayarlamak gerektiğini belirtti.
Anne adaylarına beslenme uyarısı
Diyetisyen Fatma Hallaç, gebelik dönemi beslenmesi hakkında anne adaylarına tavsiyelerde bulundu. Hallaç, “Beslenme hamileliğin en önemli parçasıdır. Anne adayları hamilelik sürecinde fazla besin almayı değil, dengeli olarak beslenmeyi tercih etmelidir. Gebelik döneminde yetersiz beslenme, sağlıklı gıdaya ulaşamama; anne ve bebek için ciddi riskler oluşturur” dedi.
Diyetisyenden tatil dönüşü beslenme önerileri
Uzm. Diyetisyen Deniz Tığlı Torun, “Tatillerde yapılan en büyük hatalardan biri düzensiz öğünler. Bu sebeple tatil dönüşü ilk olarak düzenli beslenmeye geri dönmek gerekiyor” dedi.
Uzmanından yaz aylarında 'sağlıklı beslenme' uyarısı
Uzm. Diyetisyen Aslıhan Şahiner, “Yaz günlerinde mineral ve sıvı kaybının önüne geçilebilmesi için bol bol sıvı tüketmeli, kızartmalı gıdalardan uzak durulmalı” tavsiyesinde bulundu.
Sıcaklarda sağlıklı beslenme önerileri
Hava sıcaklıklarının ülke genelinde artışa geçtiği bu günlerde sağlık için beslenmeye de dikkat etmek gerekiyor. Beslenme açısından bazı küçük değişiklikler yapılarak serinlik veren ve rahatlama sağlayan çözümler üretilebileceğini söyleyen Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, sağlık sorunlarını en aza indirmek için önerilerde bulundu.
Diyet uzmanından 'dondurma' önerisi
Tatlılarla arasında karşılaştırma yapıldığında kalorisi daha düşük olan dondurmanın yaz aylarının vazgeçilmez bir ara öğünü olduğunu belirten Diyetisyen Melisa Karataş, “Dondurmayı akşam 18.00’den önce tüketmeye özen gösterin. Günde 3 top dondurmadan fazlasını tüketmeyin” dedi.
Uzmanı uyardı: 'Çölyak hastalığı tedavi edilmediğinde birçok soruna yol açabiliyor'
Glüten hassasiyeti olarak bilinen çölyak hastalığının tedavi edilmediğinde birçok soruna yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Vedat Göral, “Glüten son 50 yılda ekmek, makarna, soslar, salam gibi yiyeceklerin yapısında kullanılmaya başlandı. Ağır çölyak hastalığı olanlar fırının önünden dahi geçmemelidir. Çölyak tedavi edilmediğinde zamanla vücutta anemi, kemik erimesi, görme bozukluğu, cilt problemleri gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ancak glüten bir proteindir, çölyak hastalığı yoksa glüten mutlaka alınmalıdır” dedi.
Uzman diyetisyen uyardı: Yanlış detoks kas kaybına neden olabilir
Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Şilan Alyamaç, “Çok hızlı verilen kiloların sağlıklı olduğunu savunmuyorum. Çünkü çok hızlı verilen kilo, inanın çok hızlı alınacaktır. Çünkü sağlıklı bir beslenme profili, alışkanlığı oluşturmamış oluyor” dedi.