Ahmet İnsel

Demek ki iyice korkmaya başladılar!

19 Mayıs 2015 Salı

Adana’da ve Mersin’de HDP lokallerinde aynı anda patlamak üzere kurulmuş bomba düzeneğini kargo ile yollamak, çiçek sepeti içine yerleştirip, kapı önüne bırakmak ancak son derece profesyonel bir yapının işi olabilir. Bu ikili eylemin arkasında, şimdilik? büyük bir katliam yapmak değil, HDP’yi şiddetle anılır bir parti haline getirme amacı güdüldüğünü gösteren birçok işaret var. Bombaların en azından birinin ses bombası olması gibi. Kapalı yerde patlamalarının ölüme veya ağır yaralanmaya neden olma ihtimali olsa da esas amaç belli ki Mersin ve Adana’da ve başka yerlerde HDP sempatizanlarının bir öfke patlaması içinde sokağa dökülmeleri. Üstelik tam da Adana’da ve Mersin’de. Yani Türk derin devletinin yıllardır iç savaşın başlama işaretinin verileceği yer olarak yığınak yaptığı iki ilde!
Adana ve Mersin suikastleri, bugüne kadar HDP örgüt binalarına yapılan saldırılardan çok farklı. Diğerleri bölgedeki HDP sempatizanlarını ürkütmek ve sindirmek amacı taşırken Adana ve Mersin’de amacın tam tersine tahrik etmek, sokağa dökmek olduğunu kestirmek zor değil. Söz konusu olan, Yalçın Akdoğan veya Süleyman Soylu’nun günlerdir ağızlarında geveledikleri HDP’nin “silahlı gücün tehlikeli partisi” olduğunu göstermek amacıyla düzenlenmiş bir şeytani provokasyon.
Bu provokasyonun yegâne amacı var: Bugüne kadar HDP’ye veya onun öncülü partilere hiç oy vermemiş, ama bu seçimde HDP’ye oy vermeye hazırlanan seçmenleri HDP’ye atfedilecek sokak şiddeti görüntüleriyle ürkütmek. Sandık başında ellerinin HDP’ye oy vermeye gitmesini engellemek. Bu bombalar, HDP yüzde 10 barajını geçemesin diye konmuş bombalardır. Bu anlamda bu bombalar, HDP’nin hak ettiği milletvekillerine el koymayı amaçlayanların güdümlü bombalarıdır. HDP’nin, AKP’nin ve onun şefinin sınırsız güç ve iktidar hırsına karşı yükselen en büyük engel olması nedeniyle konmuş bombalardır bunlar. HDP bugün bu güç ve iktidar hırsına karşı gerçek bir tehdit oluşturduğu için patlatılmış bombalardır.
Bu kanlı düzeneğin bugün amacına tam ulaşamaması, önümüzdeki dönemde daha kanlı, daha provokatif düzeneklerin devreye girmesine neden olabilir. HDP’nin yöneticilerinin, üyelerinin ve sempatizanlarının, HDP’nin barajı aşması için canla başla uğraşan tüm yurttaşlarımızın bu ve olabilecek başka provokasyonlara karşı verilecek yegâne yanıtı vardır. Bu provokasyonlara karşı infiale kapılmamak, bunları düzenleyenlerin ortaya çıkarılması için iktidarı her türlü imkânı kullanarak sıkıştırmak ve bugün en çok korktukları şeyin, HDP’nin seçim barajını geçmesi hedefinin gerçekleşmesine yoğunlaşmak.
Türkiye’nin demokratik geleceğini düşünen tüm seçmenlerin omuzlarında şimdi daha büyük bir sorumluluk var. Bugün bu barış içinde demokratik beraberliğin gerçekleşmesine karşı en büyük tehdidi temsil eden gücün en çok korktuğu şeyin başına gelmesini sağlamak, HDP’nin barajı geçmesi için oy vermek ve verdiği oyuna sonuna kadar sahip çıkmak!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bir otokrat prototipi 1 Eylül 2018
Kayırma ekonomisinin bedeli 28 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları