Cüneyt Arcayürek

Muamma (2)

12 Temmuz 2012 Perşembe
\n

Çözümlenecek, gerçekler ortaya çıkacak diye beklerken muamma daha derinleşiyor.

\n

İçerideki resmi açıklamaların resmi ve sorumlu kimi kişi ve kurumlar tarafından

\n\n\n

yalanlanması yetmiyormuş gibi, dışarıdan da muammayı derinleştiren açıklamalar gelmeye başladı.

\n

Hükümet, kuşkusuz Lazkiyede demirli sinek uçsa saptayan savaş gemilerinden aldığı bilgileri vermeye hazır olduğunu açıklayan Rusyanın çağrılarını duymazlıktan geldi.

\n

Kıbrısta üstelik Suriye kıyılarında, karasularında olup bitenleri izleyen, dinleyen üsleri olan İngiltereden uçağımızın düşürülmesiyle ilgili bilgileri istemedi.

\n

Bölgeyi uzaydan dünyadan izleyen ABDnin elindeki bilgileri istemedi.

\n

Bu ülkelere başvurmamasının tek nedeni olabilir.

\n

Açıklamalarına ters düşecek kimi bilgiler gelmesinden kaygılanmış olabilir.

\n

Oysa hükümet resmi açıklamalara güveniyorsa, bunları dış kaynaklara doğrulatmak için seferber olması; Rusyadan, İngiltereden ve ABDden olaydan hemen sonra ellerindeki bilgileri istemesi gerekmez miydi?

\n

***

\n

Hükümet bu ülkelere yabancı durunca, Rusyadan ve ABDden sesler gelmeye başladı.

\n

Rusya birkaç kez elindeki sağlam bilgileri isteyen olursavermeye hazır olduğunu açıkladı.

\n

Dün Hürriyet, güvenilir kaynakları konuşturan bir haber yayımladı.

\n

Gazetenin Washington muhabiri Tolga Tanış haberinde, adını vermediği bir üst düzey yetkilisinin uçağın düşürülmesiyle ilgili bütün detayları bildiklerini ama hiçbirini açıklamayacaklarınıbildirdi.

\n

Wall Street Journalin yetkili kaynağın adını vermemesine fena halde bozuldu Başbakan RTE. Öyle bozuldu ki, mertsen kaynağın adını açıkla. Yoksa namertsin, diye ağır biçimde saldırdı.

\n

Şimdi ister misiniz WSJ benzeri bir olay yaşayalım:

\n

Hürriyete konuşan ABD Dışişleri yetkilisinin adını verirseniz mertsiniz, açıklamazsanız namertsiniz diye Washington muhabirine ve gazetenin Genel Yayın Müdürü değerli meslekdaşım Enis Berberoğluna aynı tonda yüklensin!

\n

***

\n

Dışişleri yetkilisinin açıklamasına göre, ABDnin uçağın şöyle mi, böyle mi düşürülmüş olması umurunda değil.

\n

Bizim için diyor: Suriyede devam eden krizin aşılması!”

\n

Suriye konusunda yüzde 90 Türk hükümetiyle aynı düşünüyorlarmış, ama geride kalan yüzde 10; Türkiyenin (yani RTEnin) Suriyede daha müdahaleci (yani askersel müdahale isteyen) tavrı içinde olmasıymış.

\n

Sözcü, RTE ile birlikte dış politika dengelerini altüst eden Dışişleri Bakanı Davutoğlunun izlediği savaş politikasını ABDnin, NATOnun reddettiğini açıklıyor.

\n

Böyyük devlet olmak zor mu zor: Herhalde şu sıralar Washington ve Moskova kulislerinde Davutoğlunun, Suriye politikasını değiştirmezse Rusyanın izole edilmesini isteyendemeci üzerine, tabii alayla karışık irdelemeler yapılıyor olmalı.

\n

Birden Moskovaya gitmeye karar veren böyyük devlet Başbakanı RTE de ola ki, Putine Ya Suriye politikanı değiştir ya da bak ha, Rusyayı izole ederiz ha demeye gidiyor.

\n

***

\n

Hâlâ jetimizin nasıl vurulduğu muamma.

\n

Tartışmalara günlerdir neden karışmadığını merak ettiğim Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dayanamadı. Olaya yeni bir boyut getirdi. Füze benzeri bir aygıt jetimizi vurmuş olabilirdedi.

\n

Füze benzeri aygıt? İşte, yeni bir muamma!”...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları