Köksal Özbek

Hak Etmek

21 Şubat 2013 Perşembe

Birlikte olduğu insanı terk etmeyi planlayan bazı tipler, çoğu kez, arzuların açıkça söylemez ve ayrılabilmek için, binbir yola başvururlar; kabalık yaparlar, verdikleri sözler tutmazlar, umulmadık densizlik yaparlar. Şu çöp bacaklı yıldız Meireles de öyle yapıyor sanki... Birlikte top oynadığı eski takım arkadaşları, onu, yere göğe sığdıramıyorlar; çok efendi ve centilmendir diyorlar. İstatistikler de, bu söylemleri doğruluyor. Daha önceleri, sarı kartla bile tanışmamış.

\n

Gelin görünki, son haftalarda, birşeyler oldu bu topçuya yol açtığı ilk olayda, tükürdüğü savıyla oyundan atılıp cezalandırılması, haksızlık idi. Nitekim, tahkim kurulu, kararı iptal etti. Ancak, bu mohikanın, tükürmediğini, hakeme anlatmaya çalışırken, bir elinin parmaklarını halka biçimine getirip, diğer elinin işaret parmağı ile, bu halkaya dürdük çıkarması, Avrupa vücut dilinde ne anlama geliyor bilinmez; lakin, Anadoluda, bu hareketi yapanı, hoş görmezler.

\n

Çöp bacaklı mohikanın son marifeti ise, ibretlik... Bate maçının henüz dördüncü dakikasında, ortada fol yok yumurta yokken, yaradana sığınıp salladığı tekme ile, maç süresince, Fenerbahçenin on kişiyle oynamasına ve arkadaşlarının, daha fazla yorulmasına yol açtı, bugünkü rövanşta da takımını eksik bıraktı; kul hakkı yedi. Şunu belirtmeliyim ki, ortada fol ve yumurta olsa da, böyle bir densizlik yapılmamalıdır. Kişisel çağdaşlığın ve uygarlığın tanımlarından biri, sinirlerine hakim olabilme özelliğidir, bana göre... Portekiz, uygarlığın örneği olarak lanse edilen Batı Avrupa coğrafyasında, haritadaki yerini alırken, bu Portekizli, muasır medeniyet seviyesi itibariyle, ilkel rakımlarda mı acaba? Özel yaşamında, kendisini ciddi biçimde etkileyen, insani ve inandırıcı bir neden yok ise, layık olduğu biçimde cezalandırılmalı diye düşünüyorum. Bu vesile ile, bir hafta zarfında, üç önemli maç yapmak zorunda olan, ilkini de, on kişi ile oynayan Fenerbahçeli futbolcuları kutluyoruz. Ancak, şunu da ekliyoruz ki, trilyon dolarları, yılda elli-altmış kez sahaya çıkmak için alıyorlar; transfer ayında, yöneticilerle aynı masaya oturup, dolma kalemli fotoğraf çektirmek için değil...

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Suikast Girişimi 12 Nisan 2015
Yetiş Ey Futbol! 10 Ocak 2014
Bize Göre 4 Aralık 2013

Günün Köşe Yazıları