Köksal Özbek

Yetiş Ey Futbol!

10 Ocak 2014 Cuma

Ünlü Portekizli diktatör Salazar, boşuna, “Halkımı, fado, fiesta ve futbolla meşgul ediyorum” dememiş.
Gerçekten futbol, insanın dünyasını dolduran ve oyalayan çok önemli bir etkinlik... Bu yüzden, sağ tandanslı ya da sol eğilimli birçok otoriter yönetim, futbolu hem propaganda ve hem de oyalama aracı olarak kullanmışlardır. Futbolu seyreden ve ilgilenen ahali, açlığını bile unutur. Medeni ülkelerde, zaten bir sanayi olmuştur.
Ülkemizde futbol, süper ligde, bir süredir antraktta... Hepimiz, dört gözle ikinci yarının başlamasını bekliyoruz. Lakin, asıl bekleyenler, yazılı ve görsel basın ile, ülkeyi yönetenler sanırım...
Bakın ekranlara veya açın gazeteleri, zamanı ve sayfaları doldurmak için, bir dolu anlamsız istatistikler ve incir çekirdeğini doldurmayan haberler veya yorumların içinde kalırsınız. Bir futbolcunun çarşıya çıkan eşinin, ehliyetini evde unuttuğu için, adamı telefonla direksiyona çağırdığını, iri manşetler ve geniş anlatımlarla izlemek zorunda kalırsınız. “Sade suya tirit” bile değil..
Ancak, asıl “muntazır cenah” siyasi iktidar kanadı herhalde... Çünkü ünlü 17 Aralık süreciyle patlak veren ciddi usulsüzlük iddiaları, futbolun devre arasına rastladığı için, olabildiğinden çok daha fazla yer alıyor medyadaki haber ve yorumlarda... Önümüzdeki iki haftalık süreçte ilgi tansiyonu düşer mi bilinmez; fakat, ligin ikinci devresi başlayınca, en azından, gazetelerin spor sayfalarından başlayarak incelemeye alanlar nazarında, arka plana düşer.
Bizim fadocu İbrahim Tatlıses, rahatsızlandı ve tedavi sürecini yaşıyor. Film vesaire sanatsal festivaller ile yerel ürün festivalleri, daha çok yaz aylarında yapılıyor. Yani işin yükü, tamamen futbola kalıyor.
Sözünü ettiğimiz usulsüzlük veya yolsuzluk iddialarının gerçek olup olmadığı, mahkeme kararları ile tespit edilebilir. Ancak, hukuk süreci içinde, kendilerini hâkim ve savcı yerine yerleştiren bir kısım ahalinin yoğun ilgisi, suçlanan kişileri, ekstra biçimde huzursuz eder. Bir parça nefeslenmeleri için dikkatleri başka yöne çekecek etkinlikler gerekli olur.
“Başlıyor lisanı ahâli, feryâde...
Yetiş ey futbol, yetiş imdâde...”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Suikast Girişimi 12 Nisan 2015
Yetiş Ey Futbol! 10 Ocak 2014
Bize Göre 4 Aralık 2013

Günün Köşe Yazıları