Villa ve Ferrari

13 Ekim 2011 Perşembe
\n

Çocukluğumdan beri ne zaman bir milli maç oynansa, ne zaman özellikle büyük bir takımın karşısına çıksak aynı hikâyeleri dinlerim. Büyük olasılıkla iyi oynamışızdır ama karşı takımın şansı yerindedir, onların tekniği daha iyidir ama hakem de hep bize karşıdır, bizim oyuncular çokferdioynamıştır vs vs.

\n

Yetmiş milyonluk ülkeden kırk yılda bir futbolcu ünlü bir takıma transfer olunca hâlâ seviniyoruz. Sırpı, Hırvatı, Afrikalısı da oynuyor ama bizden bir basketçi Amerikada oynayınca pek memnun oluyoruz.

\n

Küçücük ülkeler dünya şampiyonu olurken biz çeyrek finale çıktığımız şampiyonalarda kendimizden geçiyoruz.

\n

***

\n

Eskiden, tesis yoktu”, “imkânlar kısıtlıydı”, “profesyonel değildik”, “devlet desteği eksikti...

\n

Haltercisi, koşucusu çıkar, bal yiyemiyoruzdiye anlatırdı.

\n

Bal yiyemeyenama olimpiyata katılan sporcularımız manşet olurdu gazetelerde.

\n

Gerçi zayıflıktan neredeyse ölmek üzere olan, ülkesi açlıktan kırılan Etyopyalı atletler filan altın madalya alırdı ama kimse bunlar da bal yemiyor ama kazanıyordemezdi.

\n

Uzun yıllar bu hikâyeleri dinledik. Hakemlere kızdık. Herkes bize düşman diye düşündük.

\n

***

\n

Peki şimdi ne oldu? Artık bal yok dönemi kapandı. Artık futbolcuların Ferrarisi bile var. Para desen bavulla taşınıyor. Tesisin en havalısı bizde. Reklama, marşa, gaz vermeye gelince kimse elimize su dökemez. Sponsorlar yerinde. Devlet desteği tamam. Millet kendi derdiyle uğraşmıyor, terörden çok futbol tartışıyor.

\n

Basket, voleybol şampiyonalarında yer yerinden oynuyor. Dünya yıldızları transfer ediliyor. En iyi hocalar tutuluyor. Küçükten yetiştirmiyoruz, ondan başarılı olamıyoruzdediler okullar da açıldı.

\n

Bütün bunlar değişti ama iki şey hiç değişmedi. Birincisi, takım oyunu oynamayı bilmiyoruz. İkincisi de tek hayalimiz en iyiolmak değil, Ferrari almak ve villada oturmak.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Görüşmek Üzere... 10 Ocak 2013
Vergiler ve Zenginler 8 Ocak 2013
Kitap Korkusu 5 Ocak 2013

Günün Köşe Yazıları