İspanya Baharı

24 Mayıs 2011 Salı
\n

\n\n\n

Göstericilerin Puerto del Sol(puerto=liman; Güneş Limanı) adını taktıkları Puerta del Sol”(“Güneş Kapısı”) Meydanı, Madridin en muhteşem meydanı olmasa da en tarih yüklü meydanıdır.

\n

Yarı elips şeklindeki meydanaGüneş Kapısıadı verilmesini, kimileri buradan güneşin eksik olmamasına bağlar...

\n

Kimileri de Madridin büyük özgürlük mücadelelerinin burada geçmiş olmasına.

\n

Öyle ya da böyle Güneş Kapısı Meydanı”, İspanyol başkentinin en canlı yeridir. Etrafında İspanyanın simgesi yelpazedükkânları, İspanyol tatlısıchurroskahveleri, İspanyol mezelerinin atıştırıldığıtapasbarları ve gene İspanyanın alameti farikası sayılan alışveriş mağazasıEl Corte Inglesvardır.

\n

Meydanın tam göbeğinde de Madrid özerk yönetimliği binası bulunur.

\n

Her yılbaşı İspanyol televizyonları, bu binanın tepesindeki saat kulesinden, yeni yılın gelişini anons eder. Madridliler yeni yıl partilerini burada yapar.

\n

Meydanın kalbi sayılan bu yapı, posta binalarının dünyayla irtibat simgesi sayıldığı 18. yüzyıl sonunda postaneolarak yapılmış, o günden bugüne farklı işlevler almıştır.

\n

Demokrasiye geçiş yıllarında, demokratikleşmenamına Madrid özerk yönetimine devrolan yapı, Franco döneminde muhaliflerin gözaltına alındığı ve işkenceden geçirildiği bir kâbus karakol olarak kullanılmıştır...

\n

İlk hedef: ‘Puerte del Sol’ işgalini uzatmak

\n

Kendisine bugün Democracia Real Ya!/Gerçek Demokrasi Hemen”/ “spanishrevolution/İspanyol Devrimigibi isimler veren, Madridli göstericilerin bir haftayı aşkın süredir geceli gündüzlü kamp kurup mesken tuttuğu meydan, işte böyle bir meydan.

\n

Puerta del Sol, başkentin tarihiyle iç içe geçen ve İspanya İspanya yapan hemen her şeyle bir çırpıda özdeşleştirilebilen bir yer.

\n

Göstericiler, şimdi burada tarih yazdıklarını düşünüyorlar. Ve sosyalistlerin (PSOE) tarihi yenilgisiyle sonuçlanan pazar günkü yerel seçimler ardından, meydandaki işgallerini -en az bir hafta daha- uzatmak istiyorlar

\n

Yerleşmiş düzen ve düzen partileriyle köprüleri öyle atmış durumdalar ki, PSOEnin yenilgisi için herhangi bir yorumda bulunmak zahmetine dahi girmiyorlar.

\n

Ana muhalefetteki muhafazakâr Halkçı Partinin (PP) sosyalistleri 10 puan farkla geride bıraktığı ve Barcelona, Sevilla gibi tüm büyük sosyalist kalelerin düştüğü seçimler; Puerta del Sol gençliğinihiç ilgilendirmiyor.

\n

İdeolojik bağlamda göstericilerin aslında soldaolduğuna vurgu yapan bazı gözlemciler, bunun büyük bir çelişki olduğunu ifade ediyor. İkinci haftası dolmayan gösterilerin fazlasıyla hayalperest”, “ütopikolduğuna işaret ederek sandıktaki ilk sonucun muhafazakâr sağı güçlendirmek şeklinde ortaya çıktığına dikkat çekiyorlar.

\n

22 Mayıs yerel seçimlerinde Sosyalist Partinin uğradığı yenilginin gerçek kaynağının Puerta del Sol hareketi olmadığını esasında herkes biliyor. Ancak sabah akşam bu sembol meydanda ve İspanyanın irili ufaklı kentlerinin meydanlarında kamp kuran kitlesel muhalif grupların varlığının, sosyalistlere her şeraitte oy verençekirdek seçmen üzerinde de olumsuz etkiyaptığı düşünülüyor. Sonuç; solun hezimetinin ağırlaşması oluyor.

\n

Öyle ki merkez soldaki El Paisgazetesinin okur yorumları arasında -misal- şu tür tepkilere rastlanıyor:

\n

Puerta del Sol koçları, haydi size kolay gelsin! Şu PP denen sağcı mafyayla democracia real/gerçek demokrasidüşünü şimdi gerçekleştirin de görelim bakalım!

\n

‘Düşlerimiz sandığınıza sığmaz!’

\n

On binlerce kişinin katıldığı Puerta del Solgösterileri gölgesinde yaşanan sandık depremi ardından İspanyada iki farklı ülkenin ortaya çıktığı söylenebilir:

\n

Bunlardan biri kurulu düzen siyasetive düzen partileriile ister sağ”, ister sololsun, mevcudu devam ettirmek isteyen bir İspanyadır.

\n

Diğeri alternatif siyasetve yeni bir düzenarayışında olan çiçeği burnunda Puerta del Solevreni

\n

Medyanın Puerta del Sol cumhuriyetiolarak damgaladığı bu yeni dinamik; eski düzeni, sağıyla soluyla külliyen reddediyor. Ve başka bir dünya mümkün!inancıyla yeni bir arayışa koyuluyor.

\n

Bu seçimler ve seçimlerin -kitlesel gösterilerle snobe edilmesi neticesinde- cereyan ediş biçimi; iki İspanyaarasında bağların artık koptuğunu, bir diyalog olmadığını gösteriyor.

\n

İspanyada kutuplaşma sol-sağ arasında değil... Bundan böyle düzen yanlılarıile düzen karşıtlarıarasında cereyan ediyor.

\n

İspanya örneğinden bu iki dünya arasında artık doldurulması zor, neredeyse imkânsız bir boşluk oluştuğunu görüyoruz.

\n

Bizim düşlerimiz sizin oy sandığınıza sığmaz!sloganını kalkan edinen İspanyol Baharınınöncelikleri, düzenin öncelikleriyletaban tabana zıt düşüyor.

\n

Bu zıtlık, sağın ileriki tarihlerde merkezi iktidarı devralması halinde büsbütün artacak.

\n

İspanya Baharı”, büyük umutlar ve çok büyük belirsizliklere gebe.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Erdoğan'ın G-7 oteli… 16 Haziran 2024
Hasta adam ABD 2 Haziran 2024

Günün Köşe Yazıları