Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
'Komünist Mimar'ın ardından
Aralıkta yitirdiğimiz mimar Oscar Niemeyer yaşamı boyunca kapitalizmi sorguladı
Rio de Janeiro’da 5 Aralık’ta yaşama veda eden Oscar Niemeyer, 13 Ocak’ta Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde anıldı. Dünyaca tanınmış Brezilyalı mimar sadece yapıları, heykelleri ve projeleriyle değil, son nefesine dek ödün vermediği “komünist” fikirleriyle de ün yapmıştı.
“Toplumcu Mühendis ve Mimarlar Meclisi” ile “Jose Marti Küba Dostluk Derneği”nin düzenledikleri “O. Niemeyer Mimarlığa Toplumcu Bakış” etkinliğinde “Çağına Adanmış Bir Mimar-Niemeyer” filmi gösterilirken gündemimizdeki “kentsel dönüşüm” de tartışıldı…
Eskimiş yapıların yıkılarak asıl sakinlerinden boşaltılan yerlerde zenginlere lüks siteler yapıp pazarlamayı hedefleyen sözde kentsel dönüşümü, “komünist” \tbir mimarı anarak ele almak çok \tanlamlıydı…
Ne var ki Niemeyer’in 20. yüzyılın mimarisine attığı imzayı da yaratan bu fikirleri hep “sakıncalı” görüldüğünden olacak, ne değerlendirmelere ne de ölüm haberi dışındaki tanıtım yazılarına “kapitalizmin medyası”nda yeterince yer verildi!
Tıpkı mimarlık kütüphanelerinde kitaplarının başköşede olmasına rağmen hiçbir derste “komünizme bağlılığı”ndan söz edilmemesi gibi...
Militan partili
Brezilya Ulusal Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan 1907 doğumlu Niemeyer’in dedesi Brezilya Anayasa Mahkemesi başkanıydı. Bu nedenle hukukta eşitliği ve adaleti savunması “aile mirası”ydı. 104 yaşında sonsuzluğa göçerken dünyaya armağan 600’den fazla eseriyle 20. yüzyıl modern mimarlığının önde gelen isimleri arasına girmişti.
Yine ünlü mimarlardan Lucio Costa’yla birlikte başkent Brasilia’da tasarladıkları kamu yapılarının, Latin Amerika’daki sömürgecilikten kurtulma ve özgürleşme sürecini simgelediği söylenir..
Yüzyılın bir başka uluslararası ismi İsviçreli mimar Le Corbusier’le de ortak çalışmaları olan Niemeyer, New York’taki BM binalarının yapımında da Sovyet mimar Nikolay Bassov ve ABD’li mimar Max Abramowitz’le birlikte olmuştu.
1945’te Brezilya Komünist Partisi’ne katılan ve yaşamı boyunca devrimci kimliğini yitirmeyen Niemeyer, 1992-96’da 4 yıl genel sekreterlik yapacak kadar “militan” bir partiliydi. 1963’te Sovyetler Birliği’nin en üstün takdirini simgeleyen Lenin Nişanı’nı almış, ’64’te ülkesindeki gerici askeri darbe nedeniyle sürgüne gittiği Paris’te de Fransız Komünist Partisi Genel Merkez binasını yapmıştı.
Aynı dönemde Fidel Castro’nun arkadaşı olarak Küba devrimine etkin destek verdi; ülkesinde demokrasiye geçilen 1985’e dek yurtdışında yaşamak zorunda kaldı. 1988’de ise dünyanın en saygın ödüllerinden Pritzker Ödülü’nü kazandı.
“Eğri biçimlere karşı ilgi duyuyorum, gelişmekte olan modern teknoloji sayesinde gerçekleşebilen özgür ve hassas eğrileri, eski ve saygın barok tarzı kiliselere tercih ederim” diyen Niemeyer, tasarımlarında “esinlendikleri” içinse bakın neler söylüyor:
“Ülkemin ortamından, beyaz kumsallarından, kocaman dağlarından, eski barok tarzı kiliselerinden ve çekici esmer kadınlarından ilham aldım.”
Oscar Niemeyer’i yitirdiğimizde, aynı zamanda doğum yeri de olan Rio de Janeiro Belediye Başkanı Eduardo Paes kentte 3 günlük yas ilan etmişti. Bize de ışıklar içinde yatmasını dilemek kalıyor.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Türkiye Suriye'ye yönelik operasyona mı hazırlanıyor?
- Balbay, siyasetin perde arkasını açıkladı!
- Özel okulların ücretleri uçtu
- Merakla beklenen enflasyon rakamları açıklandı!
- Milyonlarca emeklinin gözü 3 Ocak'ta!
- Yapay zeka sağlıkta çığır açıyor
- Asgari ücret ve emekli maaşı hakkında önemli iddia!
- Asgari ücret kaç TL olmalı?
- Yarısı mesleği bırakmayı düşünüyor!
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Akaryakıt tankeri patladı!
- 'Daha sert adımlar atacağız'
- Kızılcık Şerbeti'nin 'Nilay'ı senaryoyu ifşa etti!