Barbaros Talı

Örnek Vaka

21 Temmuz 2012 Cumartesi
\n\n\n

Beden ve ruh sağlığı üzerinde kalıcı etkiler bırakan, ani ölümlere yol açan dopingi sporcuların kendi başlarına uygulayamayacakları spor camiasında iyi bilinir. Sporcunun anatomik özellikleriyle yarıştığı branşın, ilacın dozajı ile uygulama anı ve kullanma süresinin, antrenmanın sıklığı ve şiddeti ile beslenmenin planlı olması gerektiği konuşulur. Dopingciler doktor veya farmakolog desteğinin önemini anlatırlar.

\n

Gelişmelerden anlaşılıyor ki artık Türkçeleştirilen ilaç prospektüsleri yeterli olmaya başlamış ve saadet zincirine bir halka daha eklenmiş. Lütfü Özelin, 18 Temmuz tarihli Vatan gazetesinde yer alan haberine göre geçen yılın nisan ayında oynanan Emrespor - Muğlaspor maçının ardından alınan örneklerde yasak madde Clenbuterole rastlanmış. Kullandığı anlaşılan Emresporlu futbolcu 2, ilacı enjekte ettiği saptanan masör 4 yıl ceza almış. İtiraz üzerine, Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu İlacı almakta sorumluluğu yokturdiyerek futbolcunun cezasını kaldırmış; Ağır kusur ya da ihmal yokturkararıyla da masörün cezasını 6 aya indirmiş.

\n

Kurul üyeleri, Futbolda Dopingle Mücadele Talimatının Futbolcu bir vakada kusurunun veya ihmalinin olmadığını ortaya koyarsa, hak mahrumiyeti cezası uygulanmazyazan 39.2.1 maddesine dayanarak oyuncuyu affetmişler. Futbolcu veya diğer kişi bir vakada ağır bir kusurunun veya ağır ihmalinin olmadığını ortaya koyarsa, uygulanacak ceza süresi azaltılırdiyen 39.2.2yi uygulayarak da masörün cezasını azaltmışlar.

\n

Aslında, WADA Talimatının 10.5.1 ve 10.5.2nci maddelerinin karşılığı olan 39uncu maddeyi uygulamışlar. Ancak WADA kurallarının ayrılmaz bir parçası olarak bilinen ve her nedense TFF talimatında yer almayan Açıklamalarkısmını dikkate alamayınca hata yapmışlar.

\n

Zira Açıklamalarkısmının (b) bendinde Sporcular kendi hekimlerini seçmekle ve kendilerine herhangi bir yasaklı maddenin verilmemesi gerektiğini hekimlerine söylemekle yükümlüdür(c) bendinde ise Sporcular aldıkları her şeyden ve yemeklerine ve içeceklerine müdahale etme yetkisini verdikleri kişilerin davranışlarından sorumludurlaryazmakta.

\n

Ayrıca büyük baş hayvanların karkas ağırlıklarının artırılması amacıyla üretilen; idrarında çok az miktarda rastlanmasına rağmen İspanyol bisikletçi Alberto Contadoru üçüncü kez kazandığı 2010 Fransa Bisiklet Turundan eden ve iki sene ceza almasına neden olan Clenbuterolmaddesini bilememiş hukukçu üyeler. Savunmasında Nefes darlığı çekiyordu. Kendim için kullandığım ilacın iğnesini yaptımdiyen masörün cezasını indirmekle de yanlış karar vermişler.

\n

Her iki karar futbolun uluslararası kuruluşlarına da bildirilecek ve onların vasıtasıyla WADAya iletilecek. WADA, kararlarda hata saptarsa CASa başvuracak. İptal edilen ve indirim yapılan hak mahrumiyeti kararları iptal edilecek. Sonuçta, kendi ayağımıza kurşun sıkmış ve ülke itibarına zarar vermiş olacağız.

\n

Bağımsız, yetkin bir yapının bilgilendirici ve yönlendirici bir rol üstlenmesinde, ilgili kurulları desteklemesinde yarar olduğu anlaşılıyor. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin içinde yer almakla birlikte, bağımsızlığı konusunda hassas davranılan Dopingle Mücadele Komisyonunun önemi daha da artıyor. Tek sorun, unvan ya da huzur hakkı peşinde koşmayan bilim insanlarını bu yapı içinde buluşturmakta. Merakla bekliyoruz...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gazozuna Yarışma 14 Mart 2014
Merak Konusu 8 Mart 2014
Soçi’nin Ardından 2 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları