Egemen Berköz

Schumann ve Orhan Veli dizeleri iç içe

20 Nisan 2014 Pazar

RUŞEN GÜNEŞ’TEN ORHAN VELİ’YE 100. YIL ARMAĞANI

>Ruşen Güneş ve piyanist Tülay Gürerk, Orhan Veli şiirlerini Schumann’ın “Peri Masalları” eseriyle seslendirdi.

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’nın, piyanonun karşısına kırmızı minderli iskemleler dizilerek sevimli bir konser salonuna dönüştürülmüş sofasındayız. Günlerden 13 Nisan Pazar, büyük şair Orhan Veli’nin 100. doğum yıldönümü bugün ve değerli viyola sanatçısı Ruşen Güneş’in şairin şiirlerini bestelediği müziklerle sunacağı dinleti Hekimbaşı Salih Efendi’nin iki torunundan biri olan Süveyda Hanım’ın kısa açılış konuşmasıyla başlıyor. “Yalı, Orhan Veli’nin Beykoz’da doğduğu evle Aşiyan’daki mezarının aşağı yukarı ortasına düşüyor ve bu nedenle şairin 100. doğum gününün kutlanması için en uygun yer” saptamasına doğrusu ben de katılıyorum.
Ruşen Güneş önce “Orhan Veli’ye 100. doğum günü armağanım” diyerek Johann Sebastian Bach’ın BWV 903 Chromatic Fantezi’sinin Zoltan Kodaly imzalı viyola uyarlamasını seslendiriyor. Ardından, merakla beklediğimiz Orhan Veli müziklerini, piyanisti Tülay Gürerk’le birlikte seslendirmeye başlıyorlar. Şiirler dört öbeğe ayrılmış ve her öbeğin başında Schumann’ın solo viyola için Peri Masalları’nın bir bölümü yer alıyor izlencede: “Nicht Schnell”, “Yalnızlık Şiiri”, “Bayrak”, “Ölüme Yakın”, “Eskiler Alıyorum”; “Lebhaft”, “Pazar Akşamları”, “Anlatamıyorum”, “Tren Sesi”; “Rasch”, “Kitabe-i Seng-i Mezar 1-2-3”, “Kapalı Çarşı”, “Bedava”; “Langsam, mit melancholishen Ausdruck”, “Dağ Başı”, “Eski Karım”, “Vatan İçin”, “Sol Elim”, “Söz, Ayrılış”. Alkışlara teşekkür için de “Sereserpe” ve “İntihar”ı seslendirdi.
Gerçekten çok özel ve keyifli bir dinletiydi. Ruşen Güneş’in müziklerinin en önemli özelliği ise her müziğin bestelendiği şiirle uyumlu bir deyiş, hız ve renkte olmasıydı, kanımca. Örneğin “Kitabe-i Seng-i Mezar” şiirinin müziği hızlı, devingen ve espriliyken, “Anlatamıyorum”un müziği yumuşak, yavaş ve duyguluydu; “Vatan İçin”deki taşlama tonunu, “Tren Sesi”nin hızlı ve devingen akışının içine yedirilmiş tren sesini duymamak olanaksızdı. Bu müzikler kaydedilip yoğunçalar yapılsa ne iyi olur diye düşünüyorum.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları