İlaç Sanayisi HiçbirZaman Masum Değildir

11 Aralık 2011 Pazar
\n

Geçenlerde yaşı ilk yarıyı geçmiş dostlar toplandık, nasılsın iyi misin sözlerinden sonra ansızın havada Senin kolesterolün kaç?”, “Hangi rejimi uyguluyorsun?”, “İlaç alıyor musun?sözleri uçuşmaya başladı. Sonunda durumdan sıkılan bir arkadaşımız, Yeter artık, bıktım sizin kolesterolünüzdendedi. Biz bir zamanlar buluştuğumuzda ya ülkeyi kurtarırdık ya da yeni aşklarımızdan söz ederdik. Ne oldu bize?Grup bu sözlerden sonra şöyle bir silkinip kendine geldi. Mevzu da istenilen kıvama.

\n

Şaka bir yana, bilim dünyasında kopan bir fırtına, kolesterol ilaçlarının fayda ve zararları insanları, özellikle de yaşı ileri olanları oldukça etkiliyor, üstelik tartışanlar koca koca profesörler ve iddia çok önemli. Kolesterol ilaçları tartışılıyor ama aslında tartışılan, ilaca ve bilim dünyasına epey bir zamandır oluşan güvensizlik. Ayrıca insanlar, sinir sistemlerini altüst eden diyetlere karşı oluşan, dünyadaki en lezzetli yiyecekleri yiyerek de zayıflayacaklarını öneren Karatay rejimine karşı bir doğal sevecenlik duyuyorlar.

\n

Tereyağı neden yasak olsun? Hele de kabuklu deniz ürünleri, kuruyemişler

\n

Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere; insanların bilime ve özellikle ilaçlara güveni oldukça sarsılmış durumda. Nasıl olmasın, iki yıl önce deliler gibi, en çok da küçük çocukları olanlar, domuz gribi aşısı bulmak için eczacılara adeta yalvarıyorlardı. Sağlık Bakanlığı bütçesinden binlerce dolar ayırarak aşı ithal etti. Sonunda ne oldu, Dünya Sağlık Örgütünden (WHO) önemli yerlerde olan bazı kişilerin, ilaç ve aşı yapan dünyaca ünlü şirketlerle anlaştıkları ve haklarında soruşturma açıldığını duyduk ve domuz gribi eridi gitti, olanlar bizlerin paralarına oldu, bir de ne olduğu pek bir belli olmayan aşıyı olanların içine bir kurt düştü: Ya ben bünyeme ilerde acısı çıkacak bir kötü katkı maddesi aldımsa?..

\n

Bilim dünyasının ilaç şirketlerine, onların nimetlerine mesafeli durması pek mümkün değil. Hepinizin bildiği gibi dünyada önce silah, ardından ilaç sanayi gelir, kozmetikle birlikte. Sizin de dikkatinizi çekmiştir, bazı ilaçlar birdenbire çok ucuzladı, iki yıl önce 50-60 lira olan tansiyon ilaçlarımı ben bir yıldır çok ucuza alıyorum. Ne oldu da hammaddesi, ambalajı değişmeyen bu ilaçlar ucuzladı? Telifleri mi düştü? Bilmiyorum. Bildiğim, ilaç şirketlerinin kamu yararına çalışan sivil örgütler olmadığı; onların işleri hissedarlarının kâr oranlarını arttırmaktır.

\n

Öte yandan doğruluğu tartışılmaz belgeseller aracılığıyla emin olduğumuz bir gerçek var; özellikle tıp alanında en önemli buluşları gerçekleştiren Paris Pastör Enstitüsü, AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünün bizzat laboratuvarda yaratıldığını açıkladı. Ayrıca virüsün ilk kez idam cezası alan mahkûmlara verildiğini, daha sonra bunların salındıklarında en çok New York metrosunda konakladıkları ve ilk AIDS vakasının da metrodan çıktığını biliyoruz.

\n

AIDS ile ilgili çok önemli olaylar var, örneğin tedavi ilaçları çok pahalı, bunları yapmak kolay ama telifleri çok yüklü; o zaman ne oluyor, AIDSin kol gezdiği Brezilya, anayasasındaki bir maddeye dayanarak AIDS ilaçları üretiyor ve halka bedava dağıtıyor. AIDSten kırılan Hindistan da aynı işi yapmaya girişiyor, o zaman ne oluyor, ilaç şirketleri çok önemli bir miktarda fiyat kırarak AIDS ilaçlarını Hindistana satıyorlar.

\n

Vitaminlerden hiç söz etmeyeceğim ama bir süre önce bilim dünyasında, özellikle Amerikada bir tartışma vardı. Psikiyatri dernekleri ve çocuk psikiyatristlerinin çocuk depresyonu”, “çocukta hiperaktivite”, “çocukta dikkat bozukluğubaşlıkları altında pek çok yeni psikolojik çocuk hastalığını özellikle oluşturdukları iddia ediliyor ve bunların tedavisi için kullanılan ilaçların, ilaç sanayisine büyük bir girdisi olduğu söyleniyordu.

\n

Dikkat, bu bizim ülkede de hızla yayılıyor, çocuk bir iki yemek yemesin, bir iki taşkınlık yapsın, hop veliler psikiyatristte soluğu alıyorlar ve çocuklarına küçücük yaşta, büyükler için bile alınırken pek çok soru sorulması gereken ilaçları dayıyorlar.

\n

Neymiş, çocuk depresyondaymış! Bu konuda daha çok konuşabilirim ama gene de ilaçları ve doktorları başımızdan kimse eksik etmesin. Bu arada nedense benim aklıma, ses sanatçıları aracılığıyla reklamı yapılan bir kolesterol ilacı geliyor, bu kadar reklam parası da boşuna verilmez diyorum.

\n

Sonuçta, ilaçlar konusunda hiçbir şey net değil. Ve insanların kafası günden güne daha da karışıyor.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları