Ege sahillerinde edebiyat

05 Ağustos 2015 Çarşamba

İzmir sanatta öncü bir şehir. Bir festivaller şehri. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali”ni duyduğumda hiç şaşırmadım. Oysa sanatın, özellikle edebiyatın yaşamın her alanından dışlandığı bir ortamda bir müjdedir bu haber. Şaşırmamamın nedeni haberin İzmir’den gelmesiydi. Dediğim gibi festivaller şehri İzmir önemli sanat etkinliklerine bir yenisini ekliyor. Ama festivalle ilgili haberleri okuyunca farklı bir festivalle karşı karşıya olduğumuzu düşündüm, heyecanlandım.
Şair Haydar Ergülen’in direktörlüğünü yaptığı festival İzmir’in “bir deniz kenti olduğu” gerçeğini göz önüne alarak yola çıkmış. Festival 24 Temmuz 2015 - 5 Eylül 2015 tarihleri arasında İzmir’in 11 kıyı ilçesinde gerçekleştirilecek. 24 Temmuz’da Karaburun’da “Türk Edebiyatında Kadın Özgürlüğü” paneli ve Ahmet Telli’nin şiir akşamı ile başlayan festival Bergama, Çeşme, Menemen, Selçuk, Gümüldür, Güzelbahçe, Seferihisar, Urla ve Dikili’de yapılacak paneller, söyleşiler, şiir dinletileri ve imza günleri ile sürecek. 4-5 Eylül’de Foça’da “Yaşar Kemal: Özgürlüğün Romancısı” paneli ve şiir dinletileri ile sona erecek.
Gezici bir festival. Yaz boyu İzmir’in sahillerinde edebiyat yaşanacak, edebiyat konuşulacak. Bunu önemsiyorum. Çünkü tatil günleri insanların edebiyatla, kitapla en iç içe olabilecekleri zamanlar. Bir ağaç altında, sahilde güneşlenirken kitap okuyan birçok insana rastlıyoruz. “İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali”nin etkinlikleri o okurları, tatilcileri de, o güzel ilçelerin halkını da edebiyatla daha da yakınlaştıracaktır.
Birçok dünya ülkesinde yaz ayları festivallerle değerlendirilir. Sahil kentlerinde, kasabalarında yapılan festivaller insanların o yörelere ilgisini çeker. Bu sanat festivallerinin arasında edebiyat ve şiir festivalleri çoğunluktadır. Festivallerle o yöre dikkati çeker, seçkinleşir. Festivalleri izlemek için gidenler o yörelere turistik açıdan da canlılık kazandırır.
“İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali”ni izlerken Ege’nin 11 kıyı ilçesini ziyaret etmek de kuşkusuz farklı bir tatil olacaktır.
“İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali” edebiyatın, sanatın, özgür düşüncenin, barışın ve demokrasi kültürünün yaygınlaştırılması, kök salması amacıyla yola çıkıyor. İnsan haklarının bu temel kavramları aynı zamanda bugünlerde en çok gereksinim duyduğumuz şeyler. Edebiyat üzerinden bu kavramların tartışılması izleyenlere farklı bakış açıları kazandıracaktır. Festivalde Aziz Nesin’in yüzüncü ve Attilâ İlhan’ın doksanıncı yaşları, Ataol Behramoğlu’nun şiirde ellinci yılı da etkinliklerle kutlanacak. “İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali”nin uluslararası yanında Romanya, Macaristan, Yunanistan ve Vietnam’dan şair ve yazarlar var. Onların katılımı, İzmir’in sahillerinde okurlarla buluşmaları da kuşkusuz o ülke edebiyatlarında İzmir’in, Ege’nin imgeleriyle karşılığını bulacaktır.
“İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali” Ege sahillerinde okurla, tatilcilerle şair ve yazarları buluşturan anlayışıyla, ele aldığı konularla, uluslararası niteliğiyle gözalıcı, heyecan veren bir festival. Akıl edenleri, gerçekleştirenleri ve destekçilerini kutluyor, uzun ömürlü, kalıcı bir festival olmasını diliyorum.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları