TÜRKONFED ‘Kadın Yılı’ dedi, ama...

19 Kasım 2016 Cumartesi

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu TÜRKONFED, 24 federasyon, 186 dernek, 24 bin 100 iş insanı ve 40 bin şirketi temsil eden yapısıyla Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü. Ayrıca üyesi olan 31 kadın derneği ile yine Türkiye’nin en büyük örgütlü kadın gücü. 2017 yılını “kadın yılı” ilan eden TÜRKONFED yıl boyunca kadın konusunu en önemli gündem maddesi yapacak. Ve en önemli amaçlarından biri de Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPS) arasında TÜSİAD gibi patronlar kulübünün de bulunduğu TÜRKONFED üyeleri arasında yaygınlaştırmak. Eğitimden istihdama, çocuk gelinlerden şiddete, kadın konusunda küresel ölçükte çok zayıf bir karnesi olan Türkiye’de TÜRKONFED gibi bir örgütün WEPS’e el atması önemli.
WEPS, işyerlerinde kadına karşı eşitliği güvence altına alan 7 maddeden oluşuyor. TÜRKONFED’in 39 kişilik yönetim kurulundaki 9 kadından biri olan Nur Ger, TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu ve Kadın Komisyonu Başkanı Prof. Yasemin Açık ile “Sürdürülebilir Ekonomide Kadının Rolü Zirvesi”nde bir öğle yemeğinde bir araya geldik. Ger, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (UN WEPS) girişiminin iş dünyası sözcüsü. 8 ay önce görevi devraldığında 44 firmanın taahhüde imza attığını, bugün imzalayan şirket sayısının 126’ya yükseldiğini söyledi. Hedef, nisan ayında imza atmış 250 şirkete ulaşılması. “Bu olduğunda Türkiye dünya birincisi olacak” diyen Nur Ger, kadın istihdamı ile ilgili sorunların iş dünyası kendisi inisiyatif aldığı zaman çözülebileceğini vurguladı. Ger, taahhütlerin takibiyle ilgili Türkiye olarak bir yıllık rapor mekanizması geliştirdiklerini de ekledi. 126 şirket de hatta 250 şirket de hayli küçük sayılar ama işyerinde kadın eşitliğinin Anadolu’ya da yerleşmesi, KOBİ’ler de gündeme geliyor olması önemli. Kendisinin de Cizreli olduğunu ve Cizre ile Gaziantep’te şirketleri olduğunu belirten TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu da 3 şirketi ile işyerinde kadına eşitliği 7 madde ile güvence altına alan taahhüde imzayı atmış.

Elazığ’da fabrika kuran kadın
Kadın Komisyonu Başkanı Prof. Yasemin Açık, Elazığ’da çimento fabrikası kuran cesur kadın girişimcilerden. “Doğu’da özel sektör tarafından yapılan en büyük yatırım. 250 milyon dolar yatırım yaptım. Çevre dostu bir fabrika. 475 kişilik istihdam yarattım. Eşim bile batıda yap derken ben kendi topraklarımda istihdam yaratmak istedim” diyen Açık, TÜRKONFED olarak tüm Türkiye genelinde kadın girişimcilerin her tür sorununda destek olacak mentörlerinin olduğunu, bu yolda havuzlarında 50 uzmanın farklı illerde çalışmalar yaptığını anlattı. “Tabii her şeyi değiştiremeyiz ama bir şeyler yapmak gerekiyor 16-29 yaş arası kadınların yüzde 42’si iş ve eğitimden kopuk. Biz bunu değiştirmeye soyunduk.”
TÜRKONFED yöneticileri ile Türkiye’deki ekonomik gidişatı ve krizi de konuştuk. Kadooğlu “İkinci Cumhuriyet’in savaşını veriyoruz. Geldiğimiz noktada iş dünyasının kâr edeceğim odaklı olmaması lazım. Amaç çarkları döndürmek, istihdam azaltmadan bu krizden ne kadar az etkileneceğinin yollarını aramak olmalı” diye konuştu.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Biz modern insanlar... 12 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları