Yeni Yıla Gülümseyerek..

28 Aralık 2014 Pazar

Dört gün sonra “Yeni Yıl”...
“Yeni” sözcüğü içimi üşütür, kalbimi dondurur oldu. “Yeni Türkiye” çağrışımlarından olsa gerek... Ama yine de inatla yeni yıla gülümseyerek girmeye kararlıyım. Ortalık birbirinden güzel yeni yıl dileklerinden, dayanışma, umut vaat eden iletilerden geçilmiyor. Bu hafta içimi ısıtan, kalbimdeki buzların çözülmesine yol açan iki mektubu sizlerle paylaşmaya kararlıyım:
İlki uzun yıllar WINPEACE -Türkiye Yunanistan Kadın Barış Girişimi’nde, omuz omuza çalıştığım arkadaşım Nur Mardin’den... 2015’in daha güzel, sağlıklı ve barışçıl olmasını aşağıdaki öyküyle dilemiş:
Mutluluk Peşinde:
500 kişi bir seminerdeydiler...
Birden konuşmacı durdu ve bir grup çalışması yapmaya karar verdi. Herkese bir balon vererek başladı. Herkes gazlı kalemle balonuna adını yazmalıydı. Sonra bütün balonlar toplandı ve bir odaya kapatıldı.
Katılımcılar odaya alındı ve beş dakika içinde üzerine isimlerini yazdıkları balonu bulmaları söylendi.
Herkes deli gibi kendi adını aramaya başladı, insanlar çarpıştılar, birbirlerini ittiler, kaktılar, tam bir kaos ortamı oluştu.
Beş dakikanın sonunda kimse kendi balonunu bulamamıştı.
Konuşmacı bu sefer herkesin bir balon almasını ve üzerinde adı yazan kişiye o balonu vermesini söyledi.
Birkaç dakika içinde herkes kendi balonuna kavuşmuştu.
Konuşmacı dedi ki: “Yaşamımızda da bunu görüyoruz. Herkes deli gibi mutluluğu arıyor ve nerede olduğunu bilmiyor. Yalnızca kendi mutluluğuna odaklanıyor. Bizim mutluluğumuz başkalarının mutluluğunda gizlidir. Onlara mutluluk verin; sizinki size gelir. Ve insanların yaşam amacı da biraz budur... Mutluluğun peşinden gitmek...”
Mutlu yıllar
Yüreğimi ısıtan bir başka mektup, birkaç kuşak aile dostu Can Kıraç’tan. Meslek yaşamını her daim yaratıcılıkla zenginleştirmiş olan Can Bey, dostlarının yeni yılını Can Yücel’in “Mutlu Yıllar” şiiriyle kutluyor:
“Bu gün dünyayı istediğin bir renge boya
Rengârenk batan günü al karşına
Bir renk de kendinden kat
Çocuklar gibi saf, temiz ve berrak
Kapat gözlerini bir hikâye yarat
Vazgeçme hissedilir biraz da sıcaklığını kat
Kalbinde, ki elleri bırakma sıkıca tut
Çünkü varlıktır sevgiye en güzel kanıt
Yalnızlığın saltanatını sür, sür ama
Birikmiş sevginden, herkese bir parça ver
Bir tebrik, bir arama bin umuttur insana
Mutlu yıllar, mutlu yıllar sana.”
Geçen pazar, içinde yaşadığım bu gerilimli şiddet ortamında ruh sağlığımızı koruyabilme yollarına değinmiştim... Birkaç okur, sanata sığındıklarını belirttiler. Nasıl? Ayrıntı istiyorum. Ya siz nasıl koruyorsunuz ruh sağlığınızı? Merak ediyorum yanıtlarınızı...
Hepinize, yalandan dolandan, yozluktan, yokluktan, yobazlıktan, hırsızlıktan, talandan, hoyratlıktan ayrımcılıktan ve en çok, en çok şiddetten arınmış bir yıl diliyorum... Her yeni güne sağlıklı, umutlu başlayacağınız... Her akşam vicdan sesinize kulak vererek uyuyacağınız... Sevdiklerinize sımsıkı sarılabileceğiniz... Hayallerinizi ve özgürlüğünüzü yaşayabileceğiniz bir yıl diliyorum...
 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları