Cumhuriyet
Gündem Yazarlar Siyaset Ekonomi Dünya Spor Yaşam Cumhuriyet TV Reklamsız Cumhuriyet Cumhuriyete Özel
4°C Kapalı İstanbul
Cumhuriyet'in Egesi Kültür Sanat Gurme Yerel Gündem Eğitim Bilim ve Teknoloji Sürdürülebilirlik eGazete Resmi İlanlar
Dolar 41,27
Euro 48,49
Sterlin 55,62
Bitcoin 4.841.076,34
Gram Altın 7.181,79
Gündem Yazarlar Siyaset Ekonomi Dünya Spor Yaşam Cumhuriyet TV Reklamsız Cumhuriyet Cumhuriyete Özel
Cumhuriyet Daily
Cumhuriyet TV
Cumhuriyet'in' Egesi
Cumhuriyet Kitap
Cumhuriyet Pazar
Pazar Yazıları
Gurme
Keşfet
Bütün Cumhuriyet arşivi her yerde ve her an yanınızda! İster telefondan, ister bilgisayardan.
  • Cumhuriyet Arşiv
  • 1930 Yılından Bugüne
  • 5.485.115+ Haber Kupürü
App Store Google Play
50 BİN +
İndirme
Size En
Uygun Paketi
Seçin
4.5
değerlendirme
Abonelik
Seçeneklerini
İnceleyin
Edebiyatın ve Kültürün Nabzı

Kitap dünyasına açılan kapınızı aralayın! En sevdiğiniz kitapları indirimli fiyatlarla keşfedin ve hayal gücünüzü genişletin.

İncele

Menü

Giriş Yap Kayıt Ol
eGazete Giriş
Okuma Listem
Gündem
Yazarlar
Çizerler
Resmi İlanlar
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Spor
Yaşam
Cumhuriyet'in Egesi
Kültür Sanat
Cumhuriyet Pazar
Sürdürülebilirlik
Cumhuriyet Kitap
Gurme
Sağlık
Bilim ve Teknoloji
Moda
Eğitim
Gezi
Çevre
Otomotiv
İş Dünyası
Astroloji
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
Cumhuriyet
Cumhuriyete Özel Giriş Yap
Cumhuriyet Daily Cumhuriyet TV Cumhuriyet'in Egesi Cumhuriyet Kitap Cumhuriyet Pazar Pazar Yazıları Gurme Keşfet
eGazete Giriş
Okuma Listem
Gündem
Yazarlar
Çizerler
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Spor
Yaşam
Cumhuriyet'in Egesi
Kültür Sanat
Cumhuriyet Kitap
Moda
Cumhuriyet Pazar
Gurme
Bilim ve Teknoloji
İş Dünyası
Haberler Figen Atalay
Nurhak'taki 'Yaşam Köyü' yüzlerce çocuk ve gence umut oldu Nurhak'taki 'Yaşam Köyü' yüzlerce çocuk ve gence umut oldu Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesinde depremden bu yana hizmet veren 12 konteynerlik “çocuk ve genç yaşam alanı”nda her yaşa uygun etkinlikler yapılıyor, eğitimler veriliyor.
Diyanet nesli projesi kreşe indi! Diyanet nesli projesi kreşe indi! İstanbul Valisi Davut Gül’ün 4-6 yaş Kuran kurslarını “müftülüğün anaokulları” olarak tanımlayıp yeni kurslar açacaklarını açıklaması, erken çocukluk eğitimi uzmanlarının tepkisini çekti. Uzmanlar, okul öncesi eğitimin bilimsel ve laik esaslara dayanması gerektiğini vurgularken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in İBB kreşlerine yönelik “izinsiz faaliyet” çıkışı tartışmayı yeni bir boyuta taşıdı.
Uzmanlar cezaevlerindeki çocuklar için eğitim esaslı infaz istedi Uzmanlar cezaevlerindeki çocuklar için eğitim esaslı infaz istedi Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Başkanı Selmin Cansu Demir: “Hükümlü çocukların kalabildiği, örgün ve mesleki eğitime erişimin mümkün olduğu eğitimevlerinin, tutuklu çocukları da kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekiyor.”
'Postmodernizm sınıra dayandı' 'Postmodernizm sınıra dayandı' Filozof Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, yapay zekâ tartışmalarının insanı merkezin dışına ittiğini belirterek, asıl tehlikenin teknoloji değil, etik değerlerden uzaklaşan insan eylemleri olduğunu söyledi. Kuçuradi, eğitim, insan hakları ve postmodernizm başlıklarında değerlendirmelerde bulundu.
Rektörlükten 'kampüs' cezası! Rektörlükten 'kampüs' cezası! Boğaziçi Üniversitesi’ne “kayyım rektör” atanmasına karşı 5 Ocak 2021’de başlayan direnişin 5. yılında başlatılan nöbete katılan mezunlara kampüse giriş yasağı getirildi, giriş kartları 5 yıl süreyle iptal edildi.
Demografik yapı değişiyor, öğrenci sayısı düşüyor! Demografik yapı değişiyor, öğrenci sayısı düşüyor! Özel okullarda öğrenci sayısı düşerken, sektör artan maliyetler ve değişen demografik yapı nedeniyle kırılgan bir eşiğe geldi. TÖZOK’un açıkladığı rapor, hızlı büyüme yerine sürdürülebilirlik ve kalite odaklı bir dönüşüm çağrısı yapıyor.
C1 seviyesi istenecek C1 seviyesi istenecek Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Genel Müdürü Fethullah Güner, Türkçe verilmesi gereken derslerde görev alan yabancı uyruklu öğretmenler için B1 seviyesinin yeterli olmadığını belirterek C1 düzeyinde Türkçe şartı getirileceğini açıkladı. Güner, “Eğitim milli olmak zorunda” dedi.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na başvurular 6 Şubat'ta başlıyor Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na başvurular 6 Şubat'ta başlıyor Üniversite adaylarının günde kaç soru çözdüklerine odaklanmak yerine önce konuları çok iyi öğrenmeleri gerekiyor.
Cezaevlerinde yaklaşık 5 bin çocuk bulunuyor Cezaevlerinde yaklaşık 5 bin çocuk bulunuyor Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’nın risk altındaki çocuklarla yürüttüğü Gençlik Merkezi Programı, çocukların adli sisteme girmelerini önlemeyi amaçlıyor.
Öğrencilerin kültür alanına göz kondu! Öğrencilerin kültür alanına göz kondu! Boğaziçi Üniversitesi’nde lisans öğrencileri için kullanılan çok önemli bir alanın tepeden inme bir kararla dönüştürülme girişimine karşı dava açıldı. Prof. Dr. Ünal Zenginobuz: “Teknopark yapılacak en son yer şu anki kuzey kampüsün içerisinde ayrılan alan. Boğaziçi Üniversitesi’nin var olan dokusunu yok etmek gibi bir niyetiniz var ise kalkışılır ancak böyle bir işe.”
Yoksulluk derinleşti, şiddet arttı Yoksulluk derinleşti, şiddet arttı Türkiye 2026’ya çocuk yoksulluğunun derinleştiği, okul dışında kalan çocuk sayısının ve çocuk işçiliğinin arttığı, giderek geri dönüşü zorlaşan bir dönemde giriyor. Derin Yoksulluk Ağı kurucusu Hacer Foggo, “Yaşananlar, bir çocuk yoksulluğu meselesi olmaktan çıkmış, açık bir çocuk hakları ihlaline dönüşmüştür” dedi.
Okullar tepkili, veliler memnun! Okullar tepkili, veliler memnun! Kademeler arası geçişte fahiş zamların önüne geçmeyi hedefleyen yeni düzenlemeyle özel okullarda başlangıç sınıflarına yapılacak artışlara tavan getirildi. Veliler uygulamadan memnunken, özel okul temsilcileri ekonomik sürdürülebilirliğin tehlikeye girdiğini savunuyor.
Feyziye’den Işık’a: '140 Yıl ve Ötesi' Feyziye’den Işık’a: '140 Yıl ve Ötesi' Vakıf yönetim kurulu genel sekreteri Zeynep Sezerman da dün açılan serginin Türkiye’nin eğitim tarihine tutulmuş güçlü bir ayna olduğunu söyledi. Sezerman, “Çünkü Işık’ın hikâyesi; Selanik’te küçük bir okulda başlayan, bugün İstanbul’un modern yerleşkelerine, sınıflarına uzanan bir eğitim modeli, bir aydınlanma yürüyüşüdür.
'Biz görünmez değiliz' 'Biz görünmez değiliz' Türkiye’de her üç okuldan biri köylerde bulunurken 6 binden fazla birleştirilmiş sınıfta 9 bin öğretmen görev yapıyor. KODA’nın 9. yıl etkinliğinde, köy öğretmenlerinin mesleki ve sosyal açıdan “yalnızlaştığı” vurgulandı. KODA, bugüne kadar 107 bin çocuğa, 9 bin öğretmene ve 2 bin 500 muhtara ulaştı. Yeni projelerle köyde eğitimin niteliğini artırmayı hedefleniyor.
Köyde bilim mümkün Köyde bilim mümkün Köy Okulları Değişim Ağı (KODA) ile Bayer tarafından başlatılan “Köyde Meraklı Sınıflar” projesi, köy okullarında birleştirilmiş sınıflarda görev yapan öğretmenleri destekleyerek öğrencilerin bilim okuryazarlığını artırmayı ve fen bilimlerine olan ilgilerini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Gençlikleri çalındı! Gençlikleri çalındı! TEV’in araştırmasına göre gençler; okurken çalışmak zorunda kalmak, aileye yük olma hissinin yarattığı mahcubiyet, güvenlik kaygısı, sosyal ve kültür sanat faaliyetlerine bütçe ayıramamak gibi nedenlerle “gençliğini yaşama” hakkından mahrum kalıyor.
‘Öğretmen yetiştirme sistemi yeniden yapılandırılmalı’ ‘Öğretmen yetiştirme sistemi yeniden yapılandırılmalı’ Raporda, yalnızca Türkiye’de, öğretmen adaylarının meslek diplomalarına sahip olmalarına rağmen, ikinci kez öğretmen yetiştirme sürecine katılmak durumunda kaldığı vurgulandı.
Fahamettin Akıngüç'ü kızı Ful Akıngüç anlatıyor Fahamettin Akıngüç'ü kızı Ful Akıngüç anlatıyor Kültür Okulları’nın kurucusu ve onursal başkanı, inşaat yüksek mühendisi Fahamettin Akıngüç, 8 Ocak 2026’da 100 yaşında olacak. 1960 yılında kurduğu Kültür Okulları’nı yapılandırırken hayata ilişkin ne varsa sisteme koyan, eğitim ve öğretimde sanat ve özgür düşünceyi asla ihmal etmeyen Akıngüç’ün eğitim anlayışı, o günlerden bu yana değişen öğretmen ve öğrenci profili, eğitim sistemi içinde öğretmenin rolü gibi konuları kızı, Kültür Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Ful Akıngüç ile konuştuk.
Eğitimde flört şiddetiyle ilgili farkındalık artıyor Eğitimde flört şiddetiyle ilgili farkındalık artıyor Flört şiddeti gençler arasında yaygın bir sorun. Flört şiddetinden en çok kadınlar etkileniyor ama bu durumun farkında olmayabiliyorlar. Erkeklerin bazıları da uyguladıkları “flört şiddeti”nin bilincinde değil.
Aydınlık gelecek eğitimle olur Aydınlık gelecek eğitimle olur TEGV’in merhum bağışçısı Nirun Şahingiray anısına düzenlediği uluslararası forumda, eğitimin toplumsal sorunları çözmedeki rolü, felsefeden sanata ve eşitsizliğe kadar geniş bir çerçevede ele alındı. Uzmanlar, nitelikli eğitimin umut ilkesiyle geleceği dönüştürme gücüne vurgu yaptı.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Siirt Merkez Öğrenim Birimi açıldı Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Siirt Merkez Öğrenim Birimi açıldı Birimde çocuklara ücretsiz ve nitelikli eğitim desteği veriliyor. Altı ana dalda hazırlanan etkinliklerin tamamı gönüllüler tarafından yapılıyor.
Sorun sürede değil içerikte! Sorun sürede değil içerikte! Zorunlu eğitim süresi dünya genelinde artarken Türkiye’de bunun azaltılmasına yönelik çalışmaların yapılması kafaları karıştırıyor. TEDMEM raporunda, “Tartışılması gereken, bu yılların çocukların yaşamında ne kadar fark yarattığıdır” vurgusu yapılıyor.
Fırsat penceresi kapanıyor! Fırsat penceresi kapanıyor! TÜSİAD ve ERG’nin ortak raporu, Türkiye’nin demografik fırsat penceresinin kapanmakta olduğuna dikkat çekti. Eğitim bütçesi hem GSYH’ye oranla hem de toplam kamu harcamaları içinde uluslararası standartların altında.
TED Başkanı Pehlivanoğlu: 'Eğitimde zihinsel soykırıma son verilmeli' TED Başkanı Pehlivanoğlu: 'Eğitimde zihinsel soykırıma son verilmeli' TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, gençlerin ülkeyi terk etmelerinin sebebinin sevgisizlik değil, nitelikli eğitim ve mutluluk arayışı olduğunu belirterek, dershane sistemine dayalı eğitim anlayışını “zihinsel soykırım” diye niteledi.
Yuko ve Kuçuba çocuklarla! Yuko ve Kuçuba çocuklarla! TEGV’in Ankara, Antalya ve Şanlıurfa’daki eğitim parklarında yenilenen Bilişim ve Teknoloji Atölyeleri açıldı. Algo Dijital’in yeni sürümünün de tanıtıldığı törende, çocuklara kodlamadan 3D baskıya, robot kitlerinden elektronik devrelere kadar dijital okuryazarlığı geliştiren eğitimler sunulacağı belirtildi.
Öğretmen tükendi! Öğretmen tükendi! Anadolu Eğitim Sendikası’nın anketine göre öğretmenlerin yüzde 74.7’si yeni öğretim yılına umutla başlamadı. Eğitimcilerin büyük çoğunluğu mesleki tükenmişlik yaşadığını, seminerlerin faydasız olduğunu, mülakat ve sürgün atamalarının ise adaletsizlik yarattığını belirtti. Öğretmenlerin yüzde 98.1’i mesleğin itibar kaybettiğini düşünüyor.
Eğitimde İpek Yolu Eğitimde İpek Yolu Dongduk Kadın Üniversitesi’nde açılacak “İpek Yolu Türkoloji” programına Türk öğrenciler de başvurabilecek. Eğitim dilleri Korece, İngilizce ve Türkçe olacak. Ayrıca burs olanakları da sunulacak. Program, Kore ile Türk dünyası arasındaki tarihsel ve kültürel bağları disiplinlerarası bir yaklaşımla incelemeyi hedefliyor.
Gençlerin yüzde 31’i ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor Gençlerin yüzde 31’i ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor OECD’nin “Bir Bakışta Eğitim 2025” raporuna göre Türkiye, öğrenci başına harcamada son sıralarda yer alırken, lise ve üniversite mezunlarının istihdam oranında en düşük OECD ülkesi oldu. Raporda, gençlerin üçte birinin ne eğitimde ne istihdamda olduğu da vurgulandı.
Zil kaosa çalıyor! Zil kaosa çalıyor! Giderek büyüyen, çözümü için çaba harcanmayan sorunlarla bir öğretim yılı daha başlıyor. Olan çocuklara oluyor

En Çok Okunanlar

Ziyaret engeline 'idari değişim' gerekçesi!
Ziyaret engeline 'idari değişim' gerekçesi! 
Adalet Bakanı olarak atanan Akın Gürlek, CHP'li vekillerin İmamoğlu ziyaretine yönelik engeli 'idari değişim' gerekçesiyle açıkladı. Gürlek'in önümüzdeki haftadan itibaren ziyaretlere izin verileceğini söylediği öğrenildi.
Erdoğan'a seslendi: 'Karar verdin mi vermedin mi?'
Erdoğan'a seslendi: 'Karar verdin mi vermedin mi?' CHP Genel Başkanı Özgür Özel Kocaeli'de düzenlenen 'Millet İradesine Sahip Çıkıyor' mitinginde sanatçı Tarkan'a seslenerek "Kartepe’ye bir destek de Tarkan atar inşallah" diye çağrıda bulundu. Özel, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a köprü ve otoyolların özelleştirilmesine ilişkin, "Bu milletin altın yumurtlayan tavuğunu yabancılara satmaya karar verdin mi vermedin mi?" diye sordu.
Bakan Bayraktar'ın sözleri akıllara geldi!
Bakan Bayraktar'ın sözleri akıllara geldi! Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, dün İstanbul Beyoğlu'nda Kayacık ailesinin iftar sofrasına misafir oldu. Evin sobalı olması dikkat çekerken, bu durum, bütçe görüşmeleri sırasında herkesin doğalgaz kullandığını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın sözlerini boşa düşürdü.
Yardım etmek istedi, 6 yerinden bıçaklandı
Yardım etmek istedi, 6 yerinden bıçaklandı Bağcılar'da 18 yaş altı bir grubun darbettiği çocuğu kurtarmak isteyen 27 yaşındaki genç, çıkan arbedede 6 yerinden bıçaklandı. Güvenlik kameralarına saniye saniye yansıyan saldırının ardından aile tehdit mesajları aldıklarını söyledi.
Arjantin’in bugünü Türkiye’nin yarını mı olacak?
Arjantin’in bugünü Türkiye’nin yarını mı olacak? Arjantin'de Milei hükümetinin işgücü reformuna karşı sendikalar genel grev başlatırken, sokaklarda polisle eylemciler arasında sert çatışmalar yaşandı. Ekonomik daralma, işten çıkarmalar ve düşen alım gücü nedeniyle yükselen tepkiler, Türkiye ile Arjantin arasındaki ekonomik benzerlikleri ve "Arjantinleşme" riskini bir kez daha gündeme taşıdı.
Barajlardan sevindiren haber: 45 günde bir yıllık yağış düştü!
Barajlardan sevindiren haber: 45 günde bir yıllık yağış düştü! İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Hidrojeoloji Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Şimşek, son yağışlarla yer altı sularında artış olduğunu belirterek, "Torbalı'daki ovada en son geçen hafta yaptığımız ölçümde yer altı suyunda yaklaşık 120 santimetre yükselme tespit ettik. Bu iyi bir rakam. Daha bugünlerde böyle bir yükselme olduğuna göre muhtemelen haziran, mayıs sonu gibi bu 3 metreyi bulacak gibi görünüyor" dedi.
'AKP'nin yeni servet transferi modeli' diyerek duyurdu!
'AKP'nin yeni servet transferi modeli' diyerek duyurdu! CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, "AKP'nin yeni servet transferi modeli" başlığı ile yaptığı açıklamada, Avrasya Tüneli'nde araç geçiş sayısı tutmasına rağmen hazinenin görevli şirkete ödeme yaptıklarını tespit ettiklerini açıkladı.
'Engel olmak aklımın ucundan geçmez'
'Engel olmak aklımın ucundan geçmez' CHP Genel Başkanı Özgür Özel, cumhurbaşkanı adayını maddelerle tarif etti, "Mansur Yavaş bu adaysa ona engel olmak aklımın ucundan geçmez" dedi. Özel ayrıca Abdullah Gül iddialarını, "Dezenformatif bir faaliyet" sözleri ile yalanladı.
Hemen Reklam Ver
Reklamsız Cumhuriyet
eGazete Giriş
Mesafeli Satış Sözleşmesi Teslimat ve İade Şartları
Gizlilik Politikası Yayın İlkeler İletişim Künye
© Tüm Hakları Saklıdır · 2010
Hemen Reklam Ver
  • Reklamsız Cumhuriyet
  • eGazete Giriş
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Teslimat ve İade Şartları
App Store Google Play
© Tüm Hakları Saklıdır · 2026
Gizlilik Politikası Yayın İlkeler İletişim Künye