Cüneyt Arcayürek

Seçim Öncesi Sonrası...

05 Şubat 2015 Perşembe

Dört ay sonra 7 Haziran’da genel seçim.
Anketlere bakılırsa rakamsal değişiklikler dışında parlamento matematiğinde fazla bir değişiklik görülmüyor.
İktidar da değişmiyor muhalefet de.
İktidar oyları düşüyor ama Meclis’te çoğunluk yine AKP’nin.
Muhalefet partilerinin oy yüzdeleri mi?
Bu ülkenin AKP iktidarınca doğru dürüst yönetilmediğini haklı nedenlerle sürekli vurgulayan ana muhalefet lideri, acaba partisinin değişmeyen oy yüzdesini yansıtan bu vahim tabloya karşın...
...geçen seçime göre oylarında yüzde 30’a doğru bir yükselişten vazgeçtik, bir kıpırdanma görülmeyişini nasıl yorumluyor? Doğrusu merak konusu.

***

Geçen hafta HaberTürk TV’sinde seçim sonuçlarını irdeleyen bir programa katılan tanınmış kamuoyu araştırmacılarının son aylarda yaptıkları anket sonuçlarını inanın ıstırap duyarak izledim.
Her ne olursa olsun, eleştirilerimize hedef olsa da ana muhalefet oylarını yüzde 23’lerde gösteren de vardı aralarında, 2011 seçimlerindeki yüzde 27 civarındaki oyu zar zor toparlayabileceğini, hatta bu seçimde yüzde 25’lere düşebileceğini saptadıklarını söyleyen de...
Bu anketlerde rahatlık veren ortak tek sonuç; AKP’nin Türk (RTE) modeli başkanlık sistemini içeren bir anayasayı parlamentodan geçirecek 330 vekilli bir çoğunluğu sağlayamayacağını kabul eder görünmeleriydi.

***

TV haber bültenleri eski deyişle seçim sathı mailine girildiğini ve kulisleri aday adayı olma hevesinde olanların heyecanlı koşuşturmalarının sardığını işleyip duruyor.
Salı günü grup toplantısında konuşan genel başkanların kürsüden inip salonu terk etmeleri sırasında yine aday olmanın dayanılmaz dürtüsüyle mevcut vekillerin liderin arkasından koşmalarını ekranda izlemek hayli ilginç, bir o kadar da komik manzaraydı.

***

Bu manzaraya bakınca AKP grubundan örneğin bugünlerde görüşülmeye başlanan, iktidarın sözüm ona kamu düzenini sağlayacağını iddia ettiği İç Güvenlik Yasa Tasarısı’ndaki ancak zorba tek adam rejimlerinde görülen...
...örneğin yolda sizi çevirip sorgulayacak, hâkim kararı olmadan gözaltına alacak, evinize girip araştırma yapacak, kısacası polise yargı yetkisi verecek kadar bireylerin sokak özgürlüğünü bile kısıtlayacak yasayı...
...7 Haziran’da yine vekil olmayı ön plana alan AKP çoğunluğunun karşı çıkacağını umabilir misiniz?
Ya vekillik ya da demokratik hakları kökünden baltalayan yasa!
Seçim öncesi yine genel merkezin hedefi olmamak için yine vekil olmaya hazırlanan bugünkü AKP vekillerinin tercihi ne olabilir dersiniz?
İç güvenlik dediği zorba rejime göre, tabancaya bir, sapan taşıyana iki yıl. Atkı, poşu, gaz maskesiyle yüzünü gizleyene 3 yıl.. Dinleme süresi 48 saate çıkarılıyor.
Örneğin bu yasa böyle yürürlüğe girerse, yargısız infaz yetkili polisle karşılaşmamak için, insanlar uzaktan polis gördü mü yol değiştirebilirler.

***

Şu sıralar başlıca tartışma, ne CHP’nin ne MHP’nin alması olası oylar.
Parti olarak HDP’nin yüzde 10 barajını aşarak Meclis’e girip girmeyeceği başlıca sorun.
Başlıca sorun, zira HDP şayet barajı aşamazsa oyları AKP’ye yarayacak, söylendiğine göre 25 fazla milletvekili çıkararak gereksindiği 330 sayısına ulaşabilecek!
Genelde tehlikenin farkında olan aydın kişiler yalnız bu nedenle değil, başka nedenlerle de HDP’nin yüzde 9.5 olduğunu söylediği oylarını yüzde 10’nun üzerine çıkarmasını içtenlikle umut ediyorlar.
Başta RTE’nin “bırakın ülkede iki insan olmasını,1.5 adamı bile kabul etmediğini” söyleyen eş genel başkan Selahattin Demirtaş’ın Türk modeli dediği başkanlık sistemine hangi koşulda olursa olsun HDP’nin asla onay vermeyeceğini söylemesi, elbette önemli.
Bir uyarı: Bu söylemini parti resmi bir açıklama ile yinelese kimi kesimlerdeki kaygılı, kuşkulu acabalı bakışlara kesin bir yanıt olacak
HDP’nin yüzde 10 barajını aşma beklentisi daha da kuvvetlenecek.
Köprülerin altından daha çok sular akar, ama kimi oyunlarla engellenmezse HDP parti olarak parlamentoya girmeli.
Aksi durumda siyaset çok daha değişik, toplumu derinden sarsacak olası fırtınalara gebe!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları