Katkı maddeleri bizi gerçekten hasta eder mi?
Güneş Aksüs
Son Köşe Yazıları

Katkı maddeleri bizi gerçekten hasta eder mi?

23.10.2024 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Yediklerimizin hayatımızı ne kadar etkilediğin düşündünüz mü? Bugün yediğiniz bir yemek belki tek başına o an sadece karnınızı doyurmak için. Ama sürekli yedikleriniz, eksikleriniz, fazla yediğiniz besinler, hiç dikkat etmeden tuz kullanmak, şekeri abartmak, alkol ve sigara konusu da var ise bedeniniz bir süre sonra “ben artık sıkıntı çekiyorum” diyor ve size bunu göstermeye başlıyor. Durduk yere hasta olmuyor. Bir anda kötüleşmiyoruz. Zaman içinde bunu yapıyoruz. Belki de bu yüzden daha rahatız. Bana danışanlarım aman bir kez geliyoruz dünyaya, bu kadar da olsun derler. Bir kez geldiğimiz bir dünyada kaç yıl kalacağız bilmem ama kalacağımız günlerin iyi geçmesi, hastalıklarla, sıkıntılarla geçmemesi için beslenmenin önemli olduğunu bilirim. Hatta beslenme demeyelim, “Yaşam şeklimiz!” 

Bizim konularda sürekli yeni çalışmalar yapılır. Çünkü tüm dünya hala besinlerin bedenimize neler yapabileceğini anlamaya çalışıyor. Doğal beslenin diye anlatsak da hayatımızda doğal olmayan gıdalar var. Yani evet , doğal bir gıdadan yapılmış ama içine katkı maddeleri eklenmiş. Bunlarla ilgili ayrı bir yazı planlıyorum. Çünkü katkı maddeleri hassas bir konu. Bazıları zararsız , zarar vermediği kanıtlanmış. Bazıları uygun dozlarda kullanılırsa zararsız. Bazıları ise hiç kullanılmaması gerekenler. Bu detayları birlikte göreceğiz. Ama şimdi özetle şunu söylemeliyim ki.. Hayatının ne kadarında işlenmiş gıda var. Paketli gıda demiyorum! Her paketli gıda aynı değil. İşlenmiş gıdalar da kötü anlamına gelmiyor. Katkı maddeleri eklenmiş ve ultra işlenmiş gıdaların iyi olmadığını düşünüyoruz. Ne yediğinizi biliyor musunuz? Etiket okuyor musunuz?  

(Minik hatırlatma, bu konu hakkında yazdığım bir kitap var, Minik Diyetisyenler İş Başında serisinin 5. kitabında “etiket okuma” konusunu lütfen çocuklarınızla beraber okuyunuz) 

NE KADAR TEMİZSİNİZ? 

Günlük beslenmenizin yüzde kaçını bu besinler oluşturuyor. Örneğin, sabah çok güzel yumurta ve sebzeler ile güne başladım. Öğlene de ızgara balık ve salata yedim. Arada bir paket kraker atıştırdım. Akşama da evde taze fasülye ve cacık vardı. Bu hikaye nasıl geliyor? Tertemiz. Genelde böyle besleniyorsanız o kadar da korkmayın. Ama bir de bunun şu hali var; sabah hızlıca poğaça aldım pastaneden, öğlene dürüm döner yiyebildim. Yanında bir şeyler içtik tabi, şekerliydi. Üzerine akşamüzeri biraz tatlı yedik ve bisküviler vardı. Akşam da sadece çorba içtim. Sizce bu nasıl? Bu iyi değil. Bu oranı değiştirmeli, sebzeleri ve kaliteli yağsız proteini almalı, sağlıklı yağlar ile dengelemelisiniz. 

KATKI MADDELERİ KAN ŞEKERİNİ YÜKSELTEBİLİR Mİ? 

Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dergisinde yakın zamanda yayımlanan bir makalede ekip, beslenmede sadece şeker ve tuz bulunmasının ötesinde, katkı maddeleriyle dolu aşırı işlenmiş gıdaların tüketilmesinin, aylar boyunca ortalama kan şekeri seviyelerinin (HbA1C adı verilen bir ölçüm) daha yüksek olmasına yol açabileceğini açıklıyor.

"Sağlıklı beslenmeye bakmanın ve onu ölçmenin birçok yolu var," diyor UT'de beslenme bilimleri yardımcı doçenti olan kıdemli yazar Marissa Burgermaster. "Tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolüyle hangi ölçümün ilişkili olduğunu görmek için yola çıktık. Bir kişinin diyetinde ağırlıkça ne kadar çok ultra işlenmiş gıda varsa, kan şekeri kontrolünün o kadar kötü olduğunu ve bir kişinin diyetinde ne kadar az işlenmiş veya işlenmemiş gıda varsa, kontrolünün o kadar iyi olduğunu bulduk."

Yani bu araştırma bize diyor ki, sadece şekeri ve tuzu kesmek yetmiyor. Özellikle diyabet hastası isen tüm yediklerine dikkat etmen gerekiyor. Bu sadece diyabetli olanlar için değil herkes için iyi bir örnek. Ultra işlenmiş gıdaların kronik hastalıklarla ilişkisinin olduğunu da gösteriyor. 

İŞLENMİŞ GIDA NE DEMEK?

İşlenmiş gıda ; meyve, sebze, yemiş ve yumurta gibi gıdalarla işlenmiş içeriklerin bir araya geldiği yiyeceklerdir. 

Örneğin buğday ekmeği, buğday unu, tuz, su ve mayadan yapılmıştır ve işlenmiş gıda sayılır. Ama içine emilgatör, renklendirici, koruyucu katkı maddeleri eklenince aşırı işlenmiş gıda olarak kabul ediliyor. 

Örneğin bu katkı maddeleri var ise ‘ultra işlenmiş- aşırı işlenmiş’ olarak düşünebilirsiniz.

    • Sodyum benzoat, nitrat ve sülfit, BHA ve BHT gibi içerikler var ise. 

Yazarın Son Yazıları

Bugün karar versen bedenin ne zaman değişir?

Bugün karar versen bedenin ne zaman değişir?

Devamını Oku
17.12.2025
Zayıflama iğnelerinin etkisi geçiyor mu?

Zayıflama iğnelerinin etkisi geçiyor mu?

Devamını Oku
09.12.2025
Hipoglisemi için 5 önemli kural

Hipoglisemi için 5 önemli kural

Devamını Oku
02.12.2025
Binlerce kişilik araştırma ezber bozdu! Lifler bağırsak sağlığında ne kadar etkili?

Binlerce kişilik araştırma ezberleri bozdu! Lifler bağırsak sağlığında ne kadar etkili?

Devamını Oku
25.11.2025
Sokak lezzetlerinde nelere dikkat edilmeli?

Sokak lezzetlerinde nelere dikkat edilmeli?

Devamını Oku
18.11.2025
Glutensiz beslenme modası: Gerçekten herkes için mi?

Glutensiz beslenme modası: Gerçekten herkes için mi?

Devamını Oku
11.11.2025
Diyabet hakkında güncel bilgiler

Diyabet hakkında güncel bilgiler

Devamını Oku
04.11.2025
Zayıflamayı hızlandıran 8 besin

Zayıflamayı hızlandıran 8 besin

Devamını Oku
28.10.2025
Ben olsaydım…

Ben olsaydım…

Devamını Oku
22.10.2025
D Vitamini: Güneşin Vücudumuza Hediye Ettiği Mucize

Havalar soğuyup güneş yüzünü daha az gösterdiğinde, çoğumuzun enerjisi düşer, ruh hali bozulur, sık sık “bir şeyim eksik gibi” hissederiz. İşte o eksik şey çoğu zaman D vitaminidir. Peki D vitamini neden bu kadar önemli, kim ne kadar almalı, eksikliği bizi nasıl etkiler?

Devamını Oku
15.10.2025
Ekmek yerine ne yenir ki?

Ekmek yerine ne yenir ki?

Devamını Oku
07.10.2025
Tok kalmak mı daha sağlıklı, aç kalmak mı?

Tok kalmak mı daha sağlıklı, aç kalmak mı?

Devamını Oku
01.10.2025
Seçici Yiyici Çocuklar ve ARFID: Bir Tabak Yemeğin Ötesinde

Seçici yiyici çocuklar yalnızca “inatçı” değil; beslenme eksikliklerine ve ARFID gibi yeme bozukluklarına yol açabilir. Sabır, doğru yönlendirme ve gerekirse profesyonel destekle sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak mümkün.

Devamını Oku
23.09.2025
Şekerini yönetirsen iştahını yönetebilirsin

Şekerini yönetirsen iştahını yönetebilirsin

Devamını Oku
16.09.2025
Beyin sisi neden olur?

Beyin sis neden olur?

Devamını Oku
09.09.2025
Çocuklarımızın sağlığı için okullarda diyetisyen şart

Çocuklarımızın sağlığı için okullarda diyetisyen şart

Devamını Oku
02.09.2025
Eylül’de Detoks yapalım mı?

Eylül geliyor, sosyal medyayı biraz karıştırırsanız, “3 günde arının”, “hızlı detoks”, “bağırsak temizliği” gibi sayısız programla karşılaşmanız garanti. Renkli şişeler, şatafatlı vaatler, hatta mucize gibi anlatılan tarifler… Ama bir dakika! Gerçekten ihtiyacımız var mı?

Devamını Oku
27.08.2025
Tatlı isteği azalmıyor!

Tatlı Severler Derneği üyelerine yeni haberlerim var. Yıllardır bu konudan ne zaman bahsetmek istesem bu başlığı atarım. Çünkü yılların derneğii milyonlarca üyesi var, çok sıkı takipçileri var, ölesiye sevenler var… Evet tatlıdan bahsediyorum. Herkes aynı fikirde olmasa da biliyorum ki bu yazıyı okuyan her 10 kişiden 7’si tatlı seviyordur. Sizlere yeni haberlerim var, iyi mi kötü derseniz, tartışılır. Gelin anlatayım…

Devamını Oku
20.08.2025
Kendim için En iyisini Seçiyorum!

Kendim için En iyisini Seçiyorum!

Devamını Oku
12.08.2025
Zayıflama ilaçları kas kaybına sebep olabilir mi?

Zayıflama ilaçları kas kaybına sebep olabilir mi?

Devamını Oku
05.08.2025
Karaciğerini koru, hepatit ve beslenme

Karaciğerini Koru, Hepatit ve Beslenme

Devamını Oku
29.07.2025
Et yiyerek zayıflıyoruz, peki ya kalbimiz?

Et yiyerek zayıflıyoruz, peki ya kalbimiz?

Devamını Oku
22.07.2025
Yaşlanmayan yaşlılar: Longevity modası ve NAD gerçeği

Yaşlanmayan yaşlılar: Longevity modası ve NAD gerçeği

Devamını Oku
15.07.2025
Yemek yerken doyamıyorum diyenler için 6 bilimsel neden

Yemek yerken doyamıyorum diyenler için 6 bilimsel neden

Devamını Oku
09.07.2025
Çocuklar diyet yapar mı? Kısıtlama, dengele!

Çocuklar diyet yapar mı? Kısıtlama, dengele!

Devamını Oku
01.07.2025
Anoreksiyanın sessiz tehdidi: Nihal Candan’ın ardından...

Anoreksiyanın sessiz tehdidi: Nihal Candan’ın ardından...

Devamını Oku
24.06.2025
Ödem atmak için 10 kurtarıcı adım

Ödem atmak için 10 kurtarıcı adım

Devamını Oku
17.06.2025
Zayıflamak uğruna sağlığınızdan olmayın

Kilo vermek istiyoruz, evet. Ama ya sağlığımızı kaybediyorsak?

Devamını Oku
10.06.2025
İyot: Küçük bir mineral, büyük bir etki

İyot: Küçük bir mineral, büyük bir etki

Devamını Oku
03.06.2025
Doğru seçimlerle tok hisset, sağlıklı kilo ver

Doğru seçimlerle tok hisset, sağlıklı kilo ver

Devamını Oku
27.05.2025
Hipoglisemi mi, panik atak mı?

Hipoglisemi mi, panik atak mı?

Devamını Oku
20.05.2025
Neden şişiyorum? Ödem mi, Lipödem mi?

Neden şişiyorum? Ödem mi, Lipödem mi?

Devamını Oku
13.05.2025
Diyet hakkında en sık sorulanlar ve bilimsel gerçekler

10 soru 10 cevap: Diyet hakkında en sık sorulanlar ve bilimsel gerçekler

Devamını Oku
06.05.2025
Hangi gıda daha riskli? Doğal mı? Paketli mi?

Hangi gıda daha riskli? Doğal mı? Paketli mi?

Devamını Oku
29.04.2025
Aralıklı oruç: Mucize mi, moda mı?

Aralıklı oruç: Mucize mi, moda mı?

Devamını Oku
22.04.2025
Karnımız tok ama saatimiz aç mı?

Karnımız tok ama saatimiz aç mı?

Devamını Oku
15.04.2025
Ruh halimiz tabağımıza mı bağlı?

Ruh halimiz tabağımıza mı bağlı?

Devamını Oku
08.04.2025
Yüksek Tansiyon: Sessiz Tehlikenin Farkında mıyız?

Belirti vermeden ilerleyen yüksek tansiyon, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleriyle kontrol altına almak mümkün!

Devamını Oku
01.04.2025
Çocuğunuzun beslenmesi geleceğini etkiler mi?

Çocuğunuzun beslenmesi geleceğini etkiler mi?

Devamını Oku
25.03.2025
Tok tutan yiyeceklerle rahat zayıfla

Tok tutan yiyeceklerle rahat zayıfla

Devamını Oku
18.03.2025