Film yeni başlıyor
Jale Özgentürk
Son Köşe Yazıları

Film yeni başlıyor

07.08.2020 07:00
Güncellenme:
Takip Et:

Türkiye’de artan vakalar nedeniyle yeni kısıtlamalar gündemde

Normalleşmeye geçişin ilk günlerinde açılması erken bulunan AVM’ler ile perakende markalarını yeniden korku sardı. AYD Başkanı Hüseyin Altaş, “Erken açıldık ama en katı sağlık önlemleri bizdeydi. Şimdi film yeni başlıyor. İkinci kapanmayı ne AVM’ler ne de markalar kaldırabilir” diyor.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vaka sayıları bir süredir günde 900’ün altına inmiyor. Bazı kentlerde durum kötü. Bu nedenle Bakan Fahrettin Koca’nın uyarılarının dozu da her geçen gün artıyor. Kurallara uyulmayan bayramın ardından bölgesel önlemlerin, kısıtlamaların gelmesinden söz ediliyor. 15 ilde hafta sonları sokağa çıkma yasağının geri geleceği bile iddia ediliyor.

Bu iddia İçişleri Bakanlığı tarafından şimdilik yalanlansa da kimse için sürpriz olmayacak. Normalleşme sürecinin başladığı haziran ayında alışveriş merkezleri (AVM) ilk açılan yerler olmuştu. Erken açıldı eleştirilerine neden olan AVM’lerde son durumu Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş’a sorayım dedim.

Altaş, AVM’lerde bu süreçte tüm sağlık koşullarına uyulduğunu, maskesiz kimsenin alınmadığını ancak sokaklarda, sahillerde ise hiçbir kurala uyulmadığını söylüyor.

Tatil destekleriyle birlikte halkta “Bu iş bitti” algısı oluştuğunu anlatıyor.

AVM’ler bankaların olur

“Pandemide birinci perde reklamdı. Film yeni başlıyor” diyen Altaş, bu süreçten çok endişeli. Yeni kısıtlama ve eve kapanma ihtimallerinin arttığını söylüyor. Endişesini, “Yeni kapanma, kısıtlama gündemde. Bu ikinci kapanmayı alışveriş merkezi yatırımcıları kaldıramaz. Yatırımcıların borç yükü çok fazla. AVM’lerin çoğu bankaların eline geçer. Perakende ise zaten can çekişiyor. Çoğu marka kapanır” sözleriyle açıklıyor.

Altaş, bunun olmaması için çareyi maske, mesafe ve hijyen olarak sıralasa da bayramda yaşadıklarımız ortada. Toplumdaki maske, mesafe duyarlılığının uyarılarla artması zor. Yeni kısıtlamalar zorunlu görünüyor. Ekonomik gerekçelerle ölçüsüzce açılmanın bedelini yine ekonomik krizle ödüyoruz!

İstanbul otelleri eylülde açılamaz

Turizmde Almanya’nın dört kent için aldığı karar umut verdi ama İstanbul için aynı iyimserlik söz konusu değil. Elite World Asia, Elite World Europe, Elite World Prestige, Elite World İstanbul, Elite World Business, Elite Otel zincirinin İstanbul’daki otelleri. Kovid’in ilk günlerinde mart ayında kapandı.

Tıpkı İstanbul’daki otellerin çoğunluğu gibi bugün hâlâ kapalı. Sadece Elite değil İstanbul’daki oteller eylül ayında açılmaya hazırlanıyordu. Yönetim Kurulu üyesi Emel Elik Bezaroğlu’na bu kararın devam edip etmediğini sordum. İstanbul otellerinin düğünler ve toplantılar için 1 Eylül’de açılmayı beklerken durumun tersine döndüğünü söylüyor.

Vaka sayılarının artması ve Bilim Kurulu’nun getirdiği ve getireceği kısıtlamalar nedeniyle otellerin açılmayacağını anlatan Bezaroğlu, “İstanbul şu anda sadece Katar, Kuveyt ve İsrail turistlerine açık.

Karantina zorunluluğu var. Aşı çıkmadan normale dönmek zor olacak gibi görünüyor” diyor. Dünyada en çok etkilenen iki sektör perakende ve turizm. Bu dönem nasıl atlatılacak kimse bilmiyor!

10 ay sözleşmeli iki ay işsiz!

Türkiye’de çalışanların uzun süre mücadele konularından biri oldu taşeron işçilerinin kadrolu olması. Sonunda 2018 yılında taşeron şirketlerde çalışan yaklaşık 750 bin işçi kadroya geçirildi ve özlük haklarının da iyileştirileceği sözü verildi. Ama hiçbir adım adılmadı.

Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında da yaklaşık 30 bin işçi kadroya geçti. Ancak onların durumu daha da ilginç... Buna göre kadroya geçen işçiler diğer kamu işçilerinden farklı olarak 10 ay sözleşmeli çalışıyor, yaz döneminde 2 ay ise iş sözleşmeleri askıya alınıyor ve işten uzaklaştırılıyorlar.

Bu çalışanların sıkıntısını bazı sendikalar geçen yıldan beri gündeme getirmeye çalışıyor. Ben de bu kapsamda olan bir çalışanla sohbet ettim. İki ay ücret alamadıklarını pandemi döneminde ise daha fazla mağdur olduklarını şöyle anlatıyor: “Bizler Eylül ayında iş başı yapıyoruz ve maaşlarımız vergi dilimine tabi tutuluyor düşüş oluyor, gelir kaybı çoğalıyor. 2 ay ve vergi dilimi yıllık baz alındğında asgari ücreti bile bulmayan maaşla devlet kadrosunda çalışan işçileriz.” Özel sektörde ayrımcılığa alışkınız da devletin çalışanlarına bunu reva görmesi kabul edilebilir mi?

Yazarın Son Yazıları

Dijital dönüşüm bir adalet meselesi

Türkiye’de e-ticaret kullanım oranı yüzde 45, e-devlet kullanım oranı yüzde 60. ChatGPT’nin küresel trafiğinin yüzde 3’ü Türkiye’den geliyor. Bu veriler toplumun dijitalleşmeye hazır olduğunu gösteriyor.

Devamını Oku
24.11.2025
‘Bu ülke derin bir uykuda’

Çin bugünlerde tıpkı insan gibi yürüyen robotunu tanıttı dünyaya. O kadar hızlı ilerliyor ki teknoloji, ev işlerinde, yaşlı bakımında kullanılacak yeni nesil insansı robotlar için artık gün sayılıyor.

Devamını Oku
17.11.2025
Balda tehlike büyüyor

Pestisit, kalıntı, tağşiş... Türkiye, gıda güvenliği açısından belki de en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Zehir soframıza kadar sızmış durumda. Denetim mi? Kâğıt üzerinde var ama kovanın, tarlanın, sofranın gerçekliği bambaşka.

Devamını Oku
20.10.2025
Fikir üreten fabrikadan sessiz kalan fabrikaya

Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) 1971’de Feyyaz Berker ve bir grup iş insanı tarafından kurulurken Vehbi Koç, derneği şu sözlerle tanımlıyordu:

Devamını Oku
29.09.2025
Keşke ıssız kalsaydı! Yassıada hukuk dışı kaldı

Yassıada ve Sivriada, sit alanı statüsünden çıkarıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından adaların imar oranı yüzde 5’ten yüzde 65’e çıkarıldı. Böylece ada, yapılaşmaya açıldı.

Devamını Oku
22.09.2025
Ezilen halk bu oyunu bozar

Bugün gözler, Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) bölmeyi amaçlayan, siyasal niyeti gün gibi ortada olan uydurma bir davaya çevrilecek.

Devamını Oku
15.09.2025
Binde 5 değil binlerce hayat

“20 yıldır bu işi yapıyorum. İlk defa bu kadar çaresizim. Mağaza kapanınca işçiler dağıldı. Çoğu genç, kredi borçları var. Ne yapacaklar bilmiyorum.” İzmirli bir ayakkabı ustası söylüyor bu sözleri.

Devamını Oku
25.08.2025
Kıyamete adım adım

Bundan 26 yıl önce 17 Ağustos 1999’da yaşanan büyük depremin yıldönümüydü dün. Gölcük’ten Sakarya’ya, Yalova’dan İstanbul’a yaşanan bu depremde binlerce bina yıkıldı, on binlerce insan hayatını kaybetti.

Devamını Oku
18.08.2025
Ataköy de karot kıskacında

İstanbul’un önemli kentleşme örneklerinden biri olan ve bir açık hava müzesi diye nitelenen Ataköy 1. Kısım, izinsiz karot alınarak yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Devamını Oku
04.08.2025
Taşyapı’dan dönüşüm soslu el koyma

İstanbul’un inşaatla altüst olmuş, “ihanet edilmiş” son 30 yılına hep aynı müteahhitler damga vurdu. İlk hatırlanılacak isimlerden biri de Emrullah Turanlı’nın sahip olduğu Taşyapı İnşaat. Taşyapı adı İstanbul’da onlarca tartışmalı projeyle anıldı yıllardır.

Devamını Oku
28.07.2025
Zeytinimi alma geleceğimi çalma

Türkiye’nin Ortadoğu’ya hükmetme hayalini kurduğu “büyük” gündeminde Ankara’da bir eylem sürüyor günlerdir.

Devamını Oku
14.07.2025
Sınıfın hafızası umudu yaşatıyor

Türkiye işçi sınıfının tarihinde 15 16 Haziran 1970 tarihi bir kırılma noktasıydı. 12 Mart muhtırasının ayak sesleri duyulurken dönemin iktidarı işçilerin 1960’larda elde ettiği sendikal kazanımları geri almak istiyordu.

Devamını Oku
16.06.2025
Ücrette gelecek, kirada geçmiş enflasyon haksızlık

Türkiye bir süredir “barınamayanlar ülkesi”ne dönüştü. Ne kiracı ev bulabiliyor ne dar gelirli kirasını ödeyebiliyor ne de gençler bir ev hayali kurabiliyor.

Devamını Oku
02.06.2025
Sabır taşı çatladı

“Biraz daha sabır” diyor ekonominin baş sorumlusu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz...

Devamını Oku
26.05.2025
İflas rüzgârı sertleşti

İflas rüzgârı sertleşti

Devamını Oku
12.05.2025
Görünmez patronlar devri

Görünmez patronlar devri

Devamını Oku
05.05.2025
İstanbul’da partizanlık yıkımına hazır mıyız?

İstanbul’da partizanlık yıkımına hazır mıyız?

Devamını Oku
28.04.2025
Vicdanın çöküşü

Vicdanın çöküşü

Devamını Oku
21.04.2025
Dertleri iklim değil

Dertleri iklim değil

Devamını Oku
14.04.2025
Küreselleşmede son perde mi?

Küreselleşmede son perde mi?

Devamını Oku
07.04.2025
Gençlerin isyanı

Gençlerin isyanı

Devamını Oku
31.03.2025
Tek yol seçim

Tek yol seçim

Devamını Oku
24.03.2025
Üretici battı, halk zehirleniyor

Üretici battı, halk zehirleniyor

Devamını Oku
17.03.2025
9 milyon derin yoksul var

9 milyon derin yoksul var

Devamını Oku
03.03.2025
İşsiz, umutsuz ve mutsuz...

İşsiz, umutsuz ve mutsuz...

Devamını Oku
24.02.2025
AKP’nin yeni cinliği uzay hakkı!

AKP’nin yeni cinliği uzay hakkı!

Devamını Oku
10.02.2025
Hayaller Paris gerçekler Kartalkaya

Hayaller Paris gerçekler Kartalkaya

Devamını Oku
27.01.2025
Ağaç kesen Türkiye iklim zirvesine talip!

Ağaç kesen Türkiye iklim zirvesine talip!

Devamını Oku
02.12.2024
Bölüşüm krizi

Bölüşüm krizi

Devamını Oku
25.11.2024
Çocuk ölümlerinin gölgesinde

Çocuk ölümlerinin gölgesinde

Devamını Oku
18.11.2024
Geleceğimiz derin uykuda!

Geleceğimiz derin uykuda!

Devamını Oku
11.11.2024
‘Depresyondayız, unutulduk aldatıldık!’

‘Depresyondayız, unutulduk aldatıldık!’

Devamını Oku
25.10.2024
Jale Özgentürk yazdı...

En kötüsü 2025’te yaşanacak

Devamını Oku
18.10.2024
Birleş ya da kaybet!

Birleş ya da kaybet!

Devamını Oku
04.10.2024
Sır gibi proje!

Kalamış’a para Saray’da aranıyor

Devamını Oku
20.09.2024
Avrupa’ya yeni fırsat penceresi

Avrupa’ya yeni fırsat penceresi

Devamını Oku
13.09.2024
Acı ilacı yurttaşa içirmek işe yaramıyor

Acı ilacı yurttaşa içirmek işe yaramıyor

Devamını Oku
16.08.2024
İş dünyasında büyük korku

İş dünyasında büyük korku

Devamını Oku
12.07.2024
Sanayinin deprem endişesi

Sanayinin deprem endişesi

Devamını Oku
05.07.2024
Haliç’in ‘silueti’ bozuldu

Haliç’in ‘silueti’ bozuldu

Devamını Oku
21.06.2024