Devlet yapınca ‘tısss’, Seçil yapınca ‘cısss’
Miyase İlknur
Son Köşe Yazıları

Devlet yapınca ‘tısss’, Seçil yapınca ‘cısss’

02.12.2023 03:00
Güncellenme:
Takip Et:

Şu bizim Reis’i anası Tenzile Hanım Kadir Gecesi doğurmuş vallahi. Enflasyonu, emeklileri zammını, asgari ücreti, Yargıtay’la Anayasa Mahkemesi’nin düellosunu, Can Atalay’ın tutukluluğunu konuşacağımıza neleri konuşuyoruz.

Bir ay boyunca gösteriş budalası Dilan-Engin Polat çiftinin parasını konuştuk; iki haftadan beri de Denizbank Florya Şube Müdürü Seçil Erzan’ın hayali fonuna para yatıran açgözlü futbolcuların milyon dolarlarının nasıl “üff!” olduğunu konuşuyoruz.

Biz devletin bizden bazen vergi yoluyla bazen maaşlarımızdan kesinti yoluyla topladığı paralarla oluşturulan fonlardaki paralarımızın akıbetini niye merak etmiyoruz?

Kimi zaman bizi konut sahibi yapmak için kurulan KEY fonuna para toplandı, kimi zaman bizleri tasarrufa yöneltmek ve bu tasarruflarımızı enflasyon etkisini azaltacak finansal enstrümanlarla değerlendirme vaadiyle fona kesinti yapıldı. Sonuç; bütçe açıklarını sıfıra yakın faizle fonlamış olduk.

Fak Fuk Fon’la yoksulluğu azaltacak, KEY Fonu ile ev sahibi olacak, deprem fonuyla afet riskini azaltacak, akaryakıt istikrar fonuyla fiyatları dengeleyecektik.

Bütçe denetimine tabi 93 fon kuruldu. Denetim dışı olan fonlar da cabası.

Bu fonlarda biriken paranın nereye harcandığını kimse bilmiyor. Özal’ın yoksullara yardım amacıyla kurduğu Fak Fuk Fon’daki paralar bürokratların temsil, ağırlama, kuaför, araç bakımı, mobilya, dekorasyon harcamalarına gitmişti. Fondaki paraların yatırıldığı bankanın verdiği promosyonlar da dahil.

FATİH TERİM FONU MU FANFİNİFİNFONU MU?

Devlet fon kurup paraları hortumlayınca “tısss”, Seçil Erzan fon kurup tefeciliğe soyunan futbol adamlarının parasını yürütünce “cısss” modundayız.

Efendim Seçil Hanım kızımızın fonunun adı “Fatih Terim Fonu”ymuş ama Fatih Hoca’mız reddediyormuş. Üzmeyin canım Fatih Hoca’mızı. Adı “fanfinifinfon” olsa da olur. Ne de olsa bu hikâyede aş dahil ne ararsan var. Zorla alıkoyma, çöpçatanlık, cumhurbaşkanı ve içişleri bakanının müdahalesi, tekmili birden hikâyeye girmiş.

Daha önce müşterilerinin parasını zimmetine geçiren banka şube müdürleri ya parayı alıp sırra kadem basıyor ya da sevgilileri ile şaşaalı bir yaşam sürüyordu. Seçil Erzan bu prototipe de uymuyor. Paraları toplamış ama kendisine bir hayrı dokunmamış. Ondan aldım, ona verdim diyor ama hesaplıyorsun yok olan para 11 milyon dolar ortada yok.

BİZİM ŞOFÖR TURGAY KADAR OLAMADI

Bu Seçil Hanım pek de zeki biri değil anlaşılan. Paraları toplamış ama işine devam etmiş.

90’lı yılların ortasında bize şoför olarak Turgay isminde yirmili yaşlarda tatlı dilli, sevimli mi sevimli bir oğlancağız işe başladı. Ay sonlarında nakit sıkıntısı yaşayan arkadaşlara borç para veriyor, arada sırada bir kasa balıkla gelip bahçede millete mangalda balık ziyafeti çekiyordu.

Akşamları tekneyle balık avına çıktığını söylüyor, sermaye koyana iki misli para vaat ediyordu. İki misli para cazipti valla. Çoğunlukla şoför ve idare bölümünden arkadaşlar önceleri yüz lira ile girdiler işe. Ertesi gün iki yüzlerini aldılar. Sonra verilen para miktarı arttı. Daha çok kazandılar. Verilen paralar arttı da arttı. Kimileri bankadan kredi çekerek Turgay’a teslim etti. Ne de olsa daha çok kazanacaklardı. Ama bir gün Turgay işe gelmedi. Ertesi gün, sonraki günler de.

Turgay sırra kadem basmıştı. Para verenler dövünüyor, adresini bilen var mı diye birbirine soruyordu. Turgay’ın ikameti de sahte çıkmıştı. Kaçan balık büyüktü.

Seçil, muhtemelen ilkokul mezunu Turgay kadar bile zeki değilmiş.

Yazarın Son Yazıları

Mollalar hicret eylese...

Ah keşke bunu yapabilseler.

Devamını Oku
17.01.2026
Bu Suriye dikiş tutmaz

Tutmaması için daha I. Dünya Savaşı sonrasında planlar hazırlanmıştı Suriye’de.

Devamını Oku
10.01.2026
Norşin’den IŞİD’e giden yol

Suriye’de sırf Esad’ı devirmek hevesiyle sınırlarımızda açık kapı politikası izlediğimizde terör örgütünün bumerang gibi dönüp bizi vuracağı hesap edilmedi.

Devamını Oku
03.01.2026
Polen Nihat ile Epözdemir ilişkisi

Türk toplumunun magazine ve dedikoduya bağımlı olduğu malum.

Devamını Oku
27.12.2025
Yolun sonu görünüyor Kasım Bey!

Evet Kasım Bey, yol sonuna geldin.

Devamını Oku
20.12.2025
Özel televizyonlar çıktı meslek bozuldu

Eski Türkiye’de bir yılda yaşayacağımız olaylar silsilesini bir haftada yaşadık.

Devamını Oku
13.12.2025
Dilin kemiği varmış

Son günlerin siyasi atmosferinde yaşanan krizlerin neredeyse tamamı iç ve dış siyasi aktörlerin belagatın şehvetine kendini kaptırmasından ötürüdür.

Devamını Oku
06.12.2025
Hayalet-i temsiliye

İmralı görüşmesinden önce Öcalan’a gidecek heyet, medyada ve kamuoyunda temsil heyeti ya da eski deyimle Heyet-i Temsiliye muamelesi görüyordu.

Devamını Oku
29.11.2025
Ankara yanıyor

Hem de ne yanma.

Devamını Oku
22.11.2025
Bedava yaşıyoruz bedava

Siz bakmayın enflasyonun yüzde 60’larda seyretmesine.

Devamını Oku
15.11.2025
Postmodern bir casusluk filmi

Yeni dönemin casuslarıyla kıyaslandığında eski casuslara acımamak elde değil.

Devamını Oku
01.11.2025
Süper validen sonra süper savcılar geliyor

Sonunda bu da oldu.

Devamını Oku
25.10.2025
Hiçbir şey olmasa bile bir şeyler oluyor

Baş döndürücü hızla gelişen olaylar karşısında herkes birbirine soruyor “Neler oluyor” diye.

Devamını Oku
18.10.2025
Masada mıyız mönü de mi?

İktidar kanadına ve yandaş medyaya göre masadayız.

Devamını Oku
11.10.2025
Fevkaladenin fevkinde verdik

Öyle böyle değil bayağı iyi verdik.

Devamını Oku
04.10.2025
CHP-MHP ittifakı mı dediniz?

Aynı suda ikinci kez yıkanmak sadece bizim sosyal demokratlara özgü bir durum herhalde.

Devamını Oku
20.09.2025
Ben Celal, geliyorum!

Hayda Celal de kim yahu?

Devamını Oku
13.09.2025
Kapadokya’nın tabutuna son çivi

Anlaşıldı AKP iktidarı Unesco Dünya Mirası Listesi’ne aldığı Kapadokya’yı bitirmeye ant içmiş.

Devamını Oku
06.09.2025
Açıldım açıldım açılamadım

Rahmetli Kamil Sönmez, “Sen bu yaylaları yaylayamazsun” türküsünün ikinci kuplesini kendine özgü Karadeniz ağzıyla şöyle okurdu...

Devamını Oku
30.08.2025
Bahçeli’nin ipiyle kuyuya inmek

Bizim muhalif mahalle bir âlem.

Devamını Oku
23.08.2025
Ver papazı al kızı

Kurulmak istenen yeni dünya düzeninin her zamanki gibi ilk uygulama bölgesi, bizim de içinde olduğumuz Ortadoğu olacağı artık kuşku götürmeyecek kadar aşikâr.

Devamını Oku
16.08.2025
Onlar esir değil, emanet

Yeter artık; gerçekten yeter. Askerler sizin stres topunuz ya da esiriniz değil, devlete emanet edilmiş ana kuzularıdır.

Devamını Oku
02.08.2025
Mutfakta biri mi var?

Buna eminim ama kanıtlayamam. Son bir yılda yaşadıklarımızı başka türlü anlamlandırmak mümkün değil zira.

Devamını Oku
26.07.2025
Devleti terör örgütüne bırakırsan...

Eserinizle övünün. Güneyimizde ikinci bir Lübnan yarattığınız için ne kadar övünseniz az.

Devamını Oku
19.07.2025
Tunç Soyer konuşuyor

Aslında tam öyle değil. Konuşan onun adına, avukatlığını da üstlenen kızı Defne Soyer...

Devamını Oku
12.07.2025
Fena satışa geldik

Sonucuna da katlanırsın. Evet, babalar gibi sattılar faturasını da toplum olarak biz ödüyoruz...

Devamını Oku
05.07.2025
Vatan haini kimdir?

Sağ iktidarların en bildik söylemidir kendisini eleştirenleri “vatan haini” ilan etmek.

Devamını Oku
28.06.2025
Akıl gel başıma takıl

İlhan abinin yazılarında sıkça kullandığı “Akıl gel başıma takıl” sözü...

Devamını Oku
21.06.2025
Darbenin eli kulağında

Bizde değil canım; Amerika’da. Trump’ın öngörülmez, çılgın ve zikzak politikaları devam ederse Amerikan müesses nizamını ayakta tutanlar darbe yapabilir.

Devamını Oku
14.06.2025
Çöpçüsün sen çöpçü kal

İzmir Belediyesi işçilerinin başlattığı grev bir hafta sürdü. Bitmeyen grev yoktur zaten.

Devamını Oku
07.06.2025
Önce yargısız infazları durdur

İktidar haftalardır yeni infaz düzenlemesi ile ilgili, “Bayramdan önce cezaevleri boşalacak” umudunu pompaladı.

Devamını Oku
31.05.2025
Katliam ortaklığı ile övünmek

“Terörsüz Türkiye” şiarıyla yola çıkan ve PKK ile masaya oturan AKP iktidarı, bu kesime şirinlik yapmak için tarihteki katliam ortaklığına vurgu yapması akıllara ziyan bir anlayış.

Devamını Oku
24.05.2025
Savulun bozkürtler geliyor

Ne ilginç bir dönemden geçiyoruz. Anlayabilene aşk olsun. Daha iki yıl önce yapılan seçimlerde “Kılıçdaroğlu’nu Kandil destekliyor”, “PKK’liler sayaç okuyacak” diyen Cumhur İttifakı, Kandil’den gelen bildiriyi sevinçle karşıladı.

Devamını Oku
17.05.2025
Multi siyasi teröristlerimiz

Multi siyasi teröristlerimiz

Devamını Oku
10.05.2025
FETÖ’den daha tehlikeli örgüt: ATÖ

FETÖ’den daha tehlikeli örgüt: ATÖ

Devamını Oku
03.05.2025
Vicdan mahkemesi duruşma notları

Vicdan mahkemesi duruşma notları

Devamını Oku
26.04.2025
Biz kasetlerin, el Kıbrıs’ın derdinde

Biz kasetlerin, el Kıbrıs’ın derdinde

Devamını Oku
19.04.2025
Miyase İlknur yazdı...

Z kuşağının AKP polisi ve yargısıyla sınavı

Devamını Oku
12.04.2025
Boykot yapılacaksa onu da biz yaparız

Boykot yapılacaksa onu da biz yaparız

Devamını Oku
05.04.2025
Anlamadım gitti!..

Anlamadım gitti!..

Devamını Oku
29.03.2025