Ekonomi Dünyasında Yaşanan Gelişmeler

22 Kasım 2011 Salı
\n\n\n

EBRD, Türk çiftçisine 400 miyon Avro kaynak veriyor

\n

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türk tarım işletmeciliğinde faaliyet gösteren KOBİlere 400 milyon Avro kaynak tahsis etti. İlk dilim 50 milyon Avro için EBRD ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ile anlaşma yapıldı. TSKB bu kredilendirmenin özel bankaların tarıma odaklanmalarını sağlayacağını öngörüyor.

\n

İstanbul hem ihracat hem de ithalat şampiyonu

\n

2011 Ocak-Eylül TÜİK verilerine göre İstanbul 45.3 milyar dolar ihracat, 94.9 milyar dolar ithalatta birinci oldu. En çok ihracat yapan iller şöyle sıralandı: Kocaeli 9.5 / Bursa 8.8 / İzmir 5.9 / Ankara 4.7 milyar dolar ihracat yaptı. Tunceli hiç ihracat yapmadı. En az ihracat yapan iller ise şöyle: Gümüşhane 224 / Bayburt 834 / Kars 948 dolar.

\n

İlk oto AVMsi açılıyor

\n

İçişleri Bakanlığının yaptığı düzenleme sonucu 2. el otomobil satışlarının şehir merkezlerinden dışarıya çıkarılması kararına ilk tepki Beylikdüzünde Türkiyenin ilk oto AVMsi Nisan 2012de açılıyor. 120.000 m2 alana kurulacak bu dev galeride otomobil satışı ile ilgili her işlem yapılabilecek.

\n

İstanbul ulaşımında yerli otobüsler

\n

İETT yaptığı ihale sonucu 279 adet BMC Procity dizel yakıtılı otobüsü BMCden alıyor. İlk kez bir yerli sanayiciden gerçekleştirilmiş olacak bu alımın bedeli 160 milyon TL. BMC bu otobüsleri 14 aylık üretim süresi sonunda teslim edecek.

\n

Ülkerde birleşme

\n

Ülker Bisküvi Sanayi AŞ bağlı ortalıkları olan (işletmenin doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 50 oranından fazla sermaye ya da oy hakkına veya en az bu oranda yönetim çoğunluğunu seçme hakkına sahip olduğu iştiraklerin) Fresh Cake AŞ, Birlik Pazarlama AŞ ve İdeal Gıda AŞyi devir almak suretiyle birleşmesine SPK onay verdi. Bilindiği gibi birleşmenin vergisel ve yönetimsel birçok avantajı var.

\n

Birleşme ve satın almalarda artış bekleniyor

\n

Ernst&Youngın yaptığı bir çalışmaya göre Türk işadamları önümüzdeki 2 yıl içinde birleşme ve satın alma işlemlerinde artış olacağını bekliyor.

\n

Türk işadamları küresel ekonominin daha iyiye gideceği hususunda yabancılara göre daha iyimser. Yerel ekonomiye güven oranı da yabancılarda % 71 iken Türkiyede % 91.

\n

Yatırım için en cazip ülkeler içinde Çin, Hindistan, Brezilya, ABD ve Avustralya öne çıkıyor. BRİC ülkeleri dışında Meksika, Malezya, Arjantin, Kolombiya, Güney Afrika popüler. Bu ülkelerin yanında Türkiyede yatırım bakımından cazip ülke durumunda görülüyor. Öte yandan Türk işadamları yeni marka satın alma hedefi ile bu ülkelere de göz dikmiş durumda.

\n

TMO, mısırı 540 TLden alacak

\n

TMO mısır müdahale fiyatını ton başına 540 TL olarak belirledi. Yasal kesintiler sonucu üreticinin eline 522 TL geçecek. 40 TLsi gübre, toprak analizi ve mazot desteği olmak üzere ton başına 54 TL ayrıca destek verilecek. Böylece üreticinin eline TMOya sattığı mısır nedeniyle 576 TL geçeceği bildirildi. 2011 mısırın üretim maliyeti 380 TL olarak hesaplandığı ve bu nedenle üreticinin maliyete göre % 52 kâr edeceği öngörülmekte.

\n

Adnan Menderes Havaalanını da TAV işletecek

\n

TAV 2032 yılına kadar İzmir Havaalanının da işleticisi oldu. KDV hariç 610 milyon Avro bedel karşılığı bu işletme hakkını elde etti. TAV yetkilileri 250 milyon Avro yeni yatırım yapacaklarını belirtiyorlar. Bu durumda TAVın kasasından 969.8 milyon Avro çıkmış olacak.

\n

2.5 milyon emeklinin intibakı yapılacak

\n

Seçim sözü olan intibak işlemlerinde son yaklaşıldığını Faruk Çelik açıkladı. 1981-2000 arasında prim gün sayısı ve prim tutarı aynı olanların emeklilik aylıkları eşitlenecek. İlk aşamada 2.5 milyon emeklinin pozitif yönde yararlanacağı bu sistemin yakında yasalaşacağı bakan tarafından belirtildi.

\n

Bankaların kâr dağıtımı bu yıl da BDDK onayı ile olacak

\n

Bankalar 2011 kârlarını dağıtımak için BDDKden onay almak zorunda. Bunun nedeni üç yıldır yapılan bankacılk kârlarının izlenmesine gerek duyulması.

\n

Bankaların verdikleri kredi tutarı 4 Kasım itibarıyla 669 milyar TL. Bu rakam 2010 sonunda 535.3 milyar TL idi. 2011de önceki yıla göre yıllık bazda kredi artış oranı % 36.4 olarak hesaplanıyor.

\n

Sevgili okuyucular ekonomi yaşamından bazı önemli gelişmeleri size aktarmış olalım istedik. Değerlendirme sizden

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları