Örtülü Ödenek Neden Artıyor?

20 Kasım 2012 Salı

CHP milletvekili Hurşit Güneş, örtülü ödenek üzerine yaptığı araştırma ile farkında olmadığımız rakamları göz önüne seriyor.

\n

Örtülü ödeneğe gizli hizmet giderleri adını koymuş ki, yerinde bir tanım. 2003 yılında 103, 2004 yılında 107, 2005 yılında 85, 2006 yılında 207, 2007 yılında 262, 2008 yılında 280, 2009 yılında 341, 2010 yılında 383, 2011 yılında 391 milyon TL, 9 yılda toplam 2 trilyon 159 milyon TL gizli hizmet gideri yapılmış durumda; her yılda artarak gelmiş.

\n

2012 yılının 9 ayında ise bu rakam geçen yılı ikiye katlayarak 869 milyon TL olmuş. Bu artışı Hurşit Güneş olağanüstü bir artış olarak değerlendirmekte ve buna neden olarak ciddi bir gerekçenin olmadığını vurgulamaktadır.

\n

2013 bütçesindeki rakamlarla karşılaştırma yapınca da ilginç sonuçlar çıkıyor:

\n

Örtülü ödenekten harcanan tutar MİT ve birkaç bakanlığın bütçesini geçmiş bulunmakta. Böyle olunca şaşkınlık geçirmemek mümkün değil.

\n

Bilindiği gibi örtülü ödenek ile ilgili esaslar 5108 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun aşağıda verilen 24. maddesinde düzenlenmiştir:

\n

Örtülü ödenek; kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili hükümet icapları için kullanılmak üzere Başbakanlık bütçesine konulan ödenektir. Kanunlarla verilen görevlerin gerektirdiği istihbarat hizmetlerini yürüten diğer kamu idarelerinin bütçelerine de örtülü ödenek konulabilir. Örtülü ödenek, bu amaçlar dışında ve başbakanın ve ailesinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare, propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılamaz. İlgili yılda bu amaçla tahsis edilen ödenekler toplamı, genel bütçe başlangıç ödenekleri toplamının binde beşini geçemez.

\n

Başbakanlık ve diğer ilgili idare bütçelerinde yer alan örtülü ödeneklerin kullanılma yeri, giderin kimin tarafından yapılacağı, hesapların tutulma ve kapatılma yöntemi, gideri yapanın değişmesi halinde yeni yetkiliye hangi belgelerin aktarılacağı başbakan tarafından belirlenir.

\n

Örtülü ödeneklere ilişkin giderler başbakan, Maliye bakanı ve ilgili bakan tarafından imzalanan kararname esaslarına göre gerçekleştirilir ve ödenir.

\n

Hurşit Güneş Başbakan’dan hesap soruyor:

\n

Başbakan bilgi vermek zorunda değil, ancak savaş halinde bütçenin binde 5ini aşmayacak bu ödenek eğer barış halinde daha 9 ayda binde 2.5e ulaştıysa ve Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamıysa, bunun hesabı sorulur.

\n

Biz de şu soruları soralım:

\n

1-Örtülü ödenek arttığına göre, milli güvenlik meselemiz mi var?

\n

2-Devletin yüksek menfaatlerine harcanmışsa, bu menfaatler terörle mi ilgili yoksa komşu ülkelerle sıfır sorun mücadelesine(!) mi harcanmış?

\n

3-Sosyal amaçlara kullanılmışsa, bunlar içinde cami yapımlarına ve fakir fukaraya katkı var mı?

\n

4-Siyasal amaçlara kullanılımışsa, terörle mücadele bu amaç içinde var mı?

\n

5-Kültürel amaçlar içinde ülkenin tanıtımı ve sanatsal etkinlikler için yapılan harcama var mı?

\n

Pek tabii ki bunlara cevap alamayacağız. Ama Hurşit Güneş’in dediği gibi bütçe ödeneklerinin binde 5’ini aşarsa ne olacak, diye meraklanmayın. Çünkü aşmayacak -mış!..

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları