Külkedisi Gerçek Oldu

30 Nisan 2011 Cumartesi
\n

Yüzyılın düğünü mü değil mi bilinmez ama kraliyetin ilk BBG evidüğünü olduğu kesin

\n

BBC, Skynews, Euronews, CNN, Fox, El Cezire, France 24.. küresel kanalların tümü Londrayı dünBBGevine çevirmişti...

\n

Hiçbir düğün bugüne değin Kate Middleton ile İngiliz tahtının veliahtı Williamın düğünü gibi, 2 milyar dünyalı tarafından izlenmedi.

\n

Kalplerin prensesiDiana ile Prens Charlesın 30 yıl önceki düğününe küresel medya çünkü yetişememişti. Diana ile Prens Charlesın dünya evine girdiği yıllarda reality showprogramları henüz icat edilmemişti. Kendimizden örnek verecek olursak, o dönemde bugünün dünyasından bakıldığında biz, bir jürasik parkgibi görünen, siyah-beyaz, tek kanallı devlet televizyonu çağında yaşıyorduk

\n

Kraliçenin tören öncesi Cambridge Dük ve Düşesiunvanını verdiği Williamla Katein düğünü halbuki, sade dünya televizyonlarını değil, internette her tür haber sitesi, twitter ve blogu kilitledi

\n

Başka hiçbir yönüyle olmasa, sırf bu medyatik ve interaktifyönüyle zamanın ruhunatercüman olan bir kutlama yaşandı dün İngiltere başkentinde.

\n

‘Aşağıdakiler’ kraliyete girdi

\n

Zamanın ruhunuyansıtan diğer konu, dünyanın en geleneksel aristokrasisi sayılan İngiliz aristokrasisine, annesi havayolu hostesi, dedesi maden işçisi olan bir halk kızınınkatılmasıydı.

\n

İnternet üzerinden satış yapan parti kutlamaları organizasyonuyla ilgili bir şirketle son dönemde hatırı sayılır bir servet edinerek sosyal merdiveni çifter çifter çıkan Middleton ailesi, gerçi baş döndürücü hızla burjuvalaşmıştı ama.. Kate Middleton, merhum kayınvalidesikalplerin prensesiDiana gibi soylu bir geçmişten gelmiyordu.

\n

İngiliz ve dünya basınında enine boyuna yazılıp çizilen bu konu üzerinde basmakalıptan öteye gitmeyen magazin yorumlar; Middletonın serüvenine tipik bir servet, statü avcılığıgözlüğüyle yaklaşsa da, meselenin derinine inenler; partiyi asıl Middletonlardan çok kraliyet ailesinin vurduğunudüşünüyor.

\n

Çünkü son kertede olay, bir halk kızının Windsor hanedanına girmek suretiyle soyluluk mertebesineyükselmesinden çok, İngiliz hanedanının burjuvalaşmış bir halk kızıalarak halka inmesioperasyonu olarak görünüyor.

\n

Başka deyişle her şeyi tersinden okumak gerekiyor

\n

İngilterenin üniversite mezunu olan ilk kraliçe adayısayılan Middleton, artık eskiyen ve hantallaşan kraliyet müessesesine”, “demokratikbir dokunuş getirerek ona taze soluk, kan, enerji katmış oluyor.

\n

Demokrasi retoriğiyle yatılıp kalkılan bir çağda, krallıkların dahalk açılımlarınaihtiyaçları var. Kate Middleton, İngiliz kraliyet dünyasında bu ihtiyacı karşılıyor.

\n

Juan Carlosun vârisi Felipe ile evlenen TV gazetecisi Letizia Ortiz gibi tıpkı

\n

İspanyanın kraliyet ailesine katıldıktan sonra Asturias prensesiunvanını alan müstakbel İspanya kraliçesi de Middletonların kızı gibi, hemşire bir anne ile taksi şoförü bir babanın kızı olarak dünyaya gelmiş. Ancak bu Letizianın eksihanesine değil, popülarite, yaniartıhanesine yazılıyor.

\n

Külkedisi masalları uzun lafın kısası aristokraside artık istisna olmaktan çıkıp, kural olmuş durumda

\n

Marlon Brandonun gençlik yıllarını andıran fiziğiyle dikkat çeken Williamla Katein düğünü işte tüm bu yeni unsurların yanında -yalnızca Vatikanın rakip çıkabileceği- büyük bir koreografiyi yan yana getirebildiği için, küresel köyün ilgi odağı oldu.

\n

İngilizlerin şapka ironisi

\n

Töreni sabahın erken saatlerinden itibaren TV ekranı başında ben de izledim. Tarih ve geleneği postmodern öğelerle kaynaştıran tören gerçekten de görülmeye değer muhteşem bir şovdu

\n

Gelinle damadın bindiği at arabası mesela, VII. Edward zamanından kalmaymış

\n

Gelinin tacı ise 1936da Cartiernin atölyesinden çıkmış ve ana kraliçeden sırayla Kraliçe Elizabethe, Elizabethten Katee devredilmiş

\n

Törene sahne olan Westminster Katedrali başlı başına ayrı bir tarih parçası. İçinde 39 kral taç giymiş, 9 düğün ve 1 cenaze, Prenses Diananın cenazesi yapılmış

\n

Williamın düğünü de nitekim; aynı katedralin sütunları arasında Diananın cenazesinde çalınan hüzünlü bir dini müzikle başladı. İngiliz kilisesinin başı Canterbury Başpiskoposu Rowan Williamsın kıydığı nikâhı, gelinin kardeşinin İncilden okuduğu parçalar ve sırasıyla ilahiler, ulusal marş izledi. Türkiye saatiyle 14.00 sularında sona eren tören bitiminde, müstakbel vârisler, VII. Edwardın arabasına binip, Buckingham Sarayına hareket ettiler...

\n

Kraliçe Elizabeth kiliseden ayrılana dek katedralde ilahi söylemeye devam eden davetli kalabalığında göze çarpan şapkalar bu arada, tek kelimeyle inanılmazdı...

\n

Kimi fırtınaya yakalanmış kayık şeklinde, kimi ahtapot, kimi uydu anteni, kimi de Robin Hoodun okunu andıran aristokrat İngiliz leydilerinin şapkaları, eksantriklik yarışına girmiş gibiydi.

\n

Seremoni, ritüel, tarih, gösteri, eğlence, gelenek ve rakipsiz İngiliz ironisi

\n

Bundan iyisi can sağlığı. Daha büyük reytingnasıl bulunur?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hasta adam ABD 2 Haziran 2024

Günün Köşe Yazıları