Kıbrıs'ın Atası...

17 Ocak 2012 Salı
\n

\n\n\n

51 yıllık gazetecilik yaşamımda hâlâ Kıbrıs sorunuve Avrupa Birliğine Türkiyenin üyeliğikonusunda yazıp duruyorum. Gençler için Rauf Denktaşın Kıbrısını özetleyelim.

\n

Kıbrıs sorunuile masa başında değil, 23 Nisan 1958de Magosada Namık Kemalin sürgünde yaşadığı zindanınönündeki kürsüde yaptığım konuşma ile tanıştım!

\n

İngiliz egemenliğindeki adada Rumlar, Atinanın çomaklamasıyla EOKA adlı bir yeraltı örgütü kurmuşlardı. Örgüt, İngilizlere karşı silahlı eylemler yapıyor, Enosissöylemi ile adanın Yunanistana bağlanması için mücadele ediyordu.

\n

Bu gelişmelere Hürriyet gazetesinin sahibi Sedat Simavi, Kıbrıs Türklerine destek için Ya taksim ya ölümsöylemi ile bayrak açmıştı. 1958’de de Milliyet gazetesi, Kıbrıslı Türklere destek için Türk Bayrağı kampanyasını başlatmıştı.

\n

Milliyet Ankara Temsilcisi Faruk Demirtaş başkanlığında bir grup gazeteci ve öğrenci de bu bayrakları Kıbrısa götürmekle görevlendirilmişti. Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Derneğinden bazı arkadaşlar ile ben de bu heyetteydim. Heyet üyeleri çeşitli kentlere dağılarak bir yandan bayrak dağıtıyor, bir yandan da 23 Nisan kutlamaları için konuşmalar yapıyorlardı. Bana Magosa düşmüştü.

\n

O ziyarette Kıbrıs Türklerinin önderi Dr. Fazıl Küçük ile tanışmıştım. Adadaki Türklerin ileri gelenleri, bir Türk savcısı ile de tanışmamızı önerdi. 34 yaşındaki Lefkoşa Savcısı Denktaş ile makamında tanıştık.

\n

Denktaş, dört ay sonra istifa etti, arkadaşları ile Türk Mukavemet Teşkilatını (TMT)kurdu. Rum saldırıları yön değiştirmiş, Türkleri hedef almıştı. Denktaş, Küçük ile Ankaraya geldi, dönemin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorludan adaya asker gönderilmesini istedi.

\n

İngiltere, Türkiye, Yunanistan arasında adanın geleceğine ilişkin görüşmelere başlandı. 11-19 Şubat 1959da Zürih-Londra anlaşmaları imzalandı. İngilizler adadan çekiliyor, yerine 16 Ağustos 1960da Kıbrıs Cumhuriyetikuruluyordu.

\n

Londra Anlaşması imzalanırken Yunan Dışişleri Bakanı Evangelof Averof, Adada Türkleri ne zaman silahlandıracaksınızdiye sorunca Zorlu, Aaa! Siz daha yeni mi silahsızlandıracaksınız!yanıtını veriyordu.

\n

Anlaşma, Türkiye ve Yunanistanın adada askeri birlik bulundurmalarını da öngörüyordu. İki bakanın sözünü ettikleri silahlanmabu askeri birlikler değildi. Şakayla karışık bu sözler bile yapay Kıbrıs Cumhuriyetinin geleceğini gösteriyordu!

\n

***

\n

30 Kasım 1963 akşamı Cumhuriyette nöbetçiydim. Cumhurbaşkanı Makaryos, Türkiyeye nota vererek Türkleri azınlığadönüştüren anayasa değişikliğini önermişti. Ankarada o gece Çankayada, Başbakanlıkta, Dışişlerinde, Genelkurmayda sabaha kadar ışıklar sönmedi. Başbakan İsmet İnönü öneriyi reddetti.

\n

21 Aralık 1963te Lefkoşada bir Rum polis devriyesi bir Türk çiftini öldürünce olaylar patlak verdi. Tarihe Kanlı Noelolarak geçen 21-24 Aralık döneminde emekli Tuğgeneral Dr. Nihat İlhanın eşi ve üç çocuğunun banyo küvetinde öldürülmeleri, olayları tırmandırdı.

\n

Türkler bu katliamda 92 ölü, 475 yaralı verdi. Denktaşın (TMT) örgütü direnişe geçti. 25 Aralık 1963te Türk Hava Kuvvetleri uçakları Kıbrıs üzerinden uçunca, geçici ateşkes sağlandı.

\n

Sonradan bu olayların Yunan-Rum ortaklığında hazırlanan Akritas Planınıngereği olarak yapıldığı açıklanacaktı.

\n

Rumların saldırıları 9 Martta Bafta, 19 Martta Gaziverende yeniden başlayınca, (TMT) Türklerin güvenilir bölgelere göçlerini sağladı. Makaryosun istenmeyen adamilan ettiği Denktaş Ankaraya geldi. Türk uçakları, 8-9 Ağustosta Erenköy ve Güzelyurt Körfezi çevresinde bulunan Rum mevzilerini bombaladı. Rumlar, uçağı düşen Yüzbaşı Cengiz Topeli işkenceyle öldürdü.

\n

Denktaş, 1967’de direnişi örgütlemek için adaya gizlice girerken tutuklandı. Bir yıl sonra karar kaldırılınca adasına döndü. Denktaş 1970’de Türk Cemaat Meclisi Başkanlığına, 1973te Dr. Küçükün görevden ayrılması üzerine de Cumhurbaşkanı Yardımcılığına seçildi.

\n

***

\n

Ada, 11 yıl süreyle barıştan yoksun yaşadı. Kıbrısta Yunan birliğinde komutanlık yapan bir generalin Atinada yaptığı darbeden sonra Makaryosun koltuğu sallanır oldu. 15 Temmuz 1974te Yunan cuntasının desteğinde Nikos Samson, Makaryosu devirerek yerine geçti. Amaç, artık anayasa değişikliğideğil, Adanın Yunanistana bağlanması idi.

\n

20 Temmuzda Türk Hükümeti, Londra ve Zürih anlaşmalarının tanıdığı yetkiye dayanarak Kıbrısta Barış Harekâtıbaşlattı. Ada ikiye bölündü.

\n

***

\n

Denktaş, 13 Şubat 1975te federasyonhedefine yönelik Birleşik Kıbrısıhedefleyen Kıbrıs Türk Federe Devletiniilan etti. 1976da Devlet Başkanlığına seçildi. Adanın bölünmüşlüğü insanlara huzur getirdi ama kalıcı çözümü getiremedi.

\n

Denktaş, 15 Kasım 1983te bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini (KKTC)ilan ettiğinde Atinada görevliydim. Türkiye karşıtlığı ve Kıbrısta Enosissöylemleri ile Atina’da iktidara gelen Andreas Papandreuyu ve Yunanları sarsıp dehşete düşürdüğüne tanık oldum. O gün Denktaş adanın bölünüşünü kesinleştirmişti.

\n

***

\n

Kıbrıs sorunu konusunda ilk planABD Dışişleri Bakanı Dean Achesondan geldi. Onu Başkan Lyndon B. Johnsonun İnönüye gönderdiği tehdit mektubu izledi. Sonuç değişmedi.

\n

1987-1990 yılları arasında Nev Yorkta görev yaparken Denktaşı, yılda birkaç kez Birleşmiş Milletler (BM) görüşmelerine geldiğinde, izledim. Denktaşın hangi BM Genel Yazmanları ile görüşmeler yaptığını anımsayalım: U Thant, Kurt Valdheim, Javier Perez de Cuellar, Butros Butros-Gali, Kofi Annan, Ban Ki-mun

\n

Cuellar da Annan da plansundular. BM Güvenlik Kurulundan Kıbrıs hakkında bugüne değin 23 karar çıktı. Ne değişti?

\n

Bir zamanlar Anadolu için Atinanın izlediği megalo idea (büyük ülkü)siyasası ne ise Kıbrıs için de Enosisaynı ülkünün uzantısı idi. Yunanların ruhlarını çok iyi bilen Denktaş, bu olguya karşı mücadeleye ömrünü adamıştı. Kıbrıs siyasasını, Türk hükümetleri değil, o belirlerdi.

\n

AKP Hükümeti, Annan Planıkarşıtlığı nedeniyle Denktaşı devre dışı bıraktı. KKTCden plana evet”, Rumlardan hayıroyu çıktı. Ne değişti? Çünkü onlar oldum olası dediğim dedikdiyorlar. Artık BM uyanmalı, Çekoslovakyada yaşanan gerçeği Kıbrıs için de görmelidir. Tabii bazı Türk yetkililer de

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları