Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Sandığa git
7 Haziran seçimlerinde oylar verilmeye başladı. Türkiye’nin en büyük seçim bölgesi yurtdışında. Toplam seçmenin yaklaşık yüzde 5’i yurtdışında yaşıyor ve bazı ülkelerde 8 Mayıs’tan bu yana oy kullanılıyor. Seçimler başladı yani.
Yüzde 5 deyip geçmemek lazım. Az sayıda oyun çok şey değiştirebileceği bir seçimdeyiz.
Yurtdışındaki seçmenin oy vermesine yeni yeni alışıyoruz. Sistemin oturması belli ki zaman alacak. Geçen seçimde yaşanan aksaklıkların bir kısmının giderildiği görülüyor. Mesela son seçimlerde, seçmenin yarısının yaşadığı Almanya’da 7 merkezde sadece 4 gün oy verilebilmişti. Bu defa 13 merkezde 24 gün oy kullanılabilecek.
Bunun seçime katılımı arttıracağını öngörmek mümkün. Geçen sene yurtdışı temsilciliklerde katılım sadece yüzde 8.3’tü. Gümrüklerde ise yüzde 10.6. Yani toplam yaklaşık yüzde 19. Özellikle barajın önem kazandığı bu seçimlerde yurtdışında katılımın artması sonuçlar üzerinde etkili olacak.
Seçim güvenliği bir süredir kaygı uyandıran bir konu. Cumhurbaşkanı’nın aktif bir şekilde, arkasına aldığı orantısız medya desteğiyle anayasaya aykırı olarak yürüttüğü kampanya seçimlere olan güveni yeterince sarstı. Buna daha önceki seçimlerdeki kedili trafo, İçişleri bakanı baskınlı tecrübeleri de eklersek kaygılar anlaşılmaz değil.
Yurtiçinde son yerel seçimlerden beri Oy ve Ötesi sandık güvenliği için giderek etkinliği artan bir faaliyet sergiliyor. 120 bin gönüllü hedefine ulaşırlarsa sandık başı oyunları büyük ölçüde önlenmiş olacak.
Oyların girildiği Seçsis programını ise alternatif bir yazılımla denetleyecekler. Hem sandık başı hem de oy tutanaklarının yazılıma aktarılması için gönüllülere ihtiyaçları var. O gün oy vermek dışında yapacak daha iyi bir işi olmayanların desteği önemli.
Yurtdışı seçim güvenliği içinse Gurbetin Oyları uğraşıyor. Siyasi partilerin 8-31 Mayıs tarihleri arasında 54 ülkede 112 temsilcilikte kurulacak sandıklarda görevli bulundurması kolay değil. O vakit iş o ülkelerde yaşayan seçmenlere düşüyor. Bağımsız sandık müşahitliğiyle seçim güvenliği konusunda kaygılar en aza indirilebilir.
Bu ilk aşama, ikinci aşama ise oyların Ankara’ya taşınması. Gurbetin Oyları aldığı bağışlarla oyların bağımsız gönüllüler eşliğinde taşınmasını da sağlamaya çalışıyor. Son seçimlerde ABD’den gelen oylara eşlik edilmesi bu şekilde başarılabilmiş.
Üçüncü aşama ise yurtdışından toplanan oyların Ankara Ticaret Odası’nda sayılması. Burada da Ankara’da gönüllülere ihtiyaç var.
Yurtdışında yaşayan seçmenlerin www. gurbetinoylari.com sitesi, Türkiye’deki seçmenlerin de www.oyveotesi.com sitesi üzerinden konu hakkında bilgilenip gönüllü olması mümkün.
Sandığa sahip çıkmak yasal ve engellenemez bir hak. Her sistem yeterince denetlenemezse manipülasyona açık. Bunu önlemenin yolu ise basit. Halkın sandığa el koyması. Yolu da Oy ve Ötesi ile Gurbetin Oyları’ndan geçiyor.
Bir gününüzü ayırmanın sonucu nadiren bu kadar önemli olur.
Seçim sonuçlarını ekran başından değil sandık başından takip etmek için yapılması gereken ortada. Gönüllü olup sandık başına gitmek.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti