Ulusal egemenlik siliniyor!

25 Nisan 2016 Pazartesi

İki konu son günlerde önemle tartışılıyor; dokunulmazlıklar ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.
AKP 23 Nisan Bayramı’nın kutlanmasını resmen yasaklarken, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda anayasa değişikliği yapmak istiyor. Ayrıymış gibi görünseler de bu ikisi ulusal egemenlik kavramında birleşiyor.

23 Nisan; ulusal egemenliğin doğum günü
Tarih boyunca toplumların yaşadığı en tartışmalı ve kanlı savaşlara yol açan soruların başında yönetim yetkisinin nereden kaynaklandığı gelir.
Bu ülkenin tarihinde de 23 Nisan 1920 çok büyük bir niteliksel dönüşümü simgeler. 23 Nisan egemenliğin kaynağının gökten yere indirildiği gündür. 19 Mayıs 1919’da başlayan kongreler sürecini taçlandırarak tamamlayan 23 Nisan, egemenlik milletindir ya da ulusundur kararlılığıyla verilen Kurtuluş Savaşı’nın halk idaresi olan Cumhuriyet’in kuruluşunun yolunun açıldığı tarihtir.
AKP yıllardır diğer ulusal bayramlarla birlikte özellikle 23 Nisan’ı önemsizleştirmeye çalışıyor.
Bu yıl, terör gerekçesiyle 23 Nisan yasaklandı. Ancak bu günlerde hemen her gün, hatta aynı günde iki kez, çok geniş katılımlı törenler nasılsa yapılabiliyor.
Şu soruyu sormanın zamanı çoktan geldi: Sakın AKP’nin genleri egemenliğin kaynağının gökten yere indirilmesine karşı olmasın?

Böyle dokunulursa
Milletvekili dokunulmazlığı halkın seçtiklerinin her türlü korku ve kaygıdan uzak çalışmalarının ve görüşlerini özgürce açıklamalarının güvencesidir. Bu nedenle de milletvekili dokunulmazlığı ulusal egemenliğin ete-kemiğe bürünen göstergesidir ve kaldırılması da anayasada kimi somut koşullara bağlı olarak sınırlandırılmıştır.
Doğrudur, ülkemizde, ulusal egemenlik kavramını hiçe sayarcasına milletvekili adaylarını esas olarak parti genel başkanları saptıyor. Ayrıca kimi milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kötüye kullandıkları görülebiliyor. Yine de var olan anayasal düzenleme milletvekili dokunulmazlığını koruyucu bir özelliktedir. Oysa AKP’nin önerisinde anayasaya şu geçici madde eklenerek
…yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında… Anayasanın … 83. maddesinin, “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmü uygulanmayacak denilmektedir.
Ülkemizin hukukunun AKP eliyle nasıl siyasallaştığı biliniyor. Dokunulmazlıkların AKP’nin istediği biçimde kaldırılması, ilgili milletvekillerinin içinden seçilecek kimilerinin bir hukuksuzluk denizine atılması anlamına gelecektir. Böylece AKP, Meclis aritmetiğiyle istediği gibi oynayabilecektir.
Önemle ve özenle belirtilmelidir ki dokunulmazlıkların bu biçimde kaldırılması ulusal egemenliğin de sonu demektir.
CHP genel başkanının, “AKP önerisi anayasaya aykırıdır, ancak destekliyorum” yaklaşımı, ayrıca, çok büyük ve tarihi bir niteliksel yanlıştır.
Çünkü, bu destek yalnız CHP’nin değil, Cumhuriyetin de varlık nedeni olan ulusal egemenlik temelinin yok edilmesine ortak olunması anlamına geliyor. Kaldı ki bu öneriye destek verilirse, bundan sonra AKP’nin hiçbir yanlış uygulamasına karşı çıkılamaz.
CHP’nin hamuru ulusal egemenliktir. AKP, millet- ümmet düzleminde kavram karışıklığı da yaratarak ulusal egemenlik kavramını toplumun bilincinden silmeye çalışıyor. Cumhuriyet gazetesinin ve CHP’nin değişik birimlerinin halkla birlikte 23 Nisan’ı anma toplantıları yapması bu bağlamda ayrı bir olumlu anlam taşıyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerelde yeşermeli 25 Mart 2019

Günün Köşe Yazıları