Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Hürmüz Gelin Türküsü
İran’la doğalgaz anlaşması Erbakan tarafından imzalanmıştı. İktidara geçer geçmez ilk dış gezisini İran’a yapmıştı Erbakan. Halen de ceremesini çektiğimiz 23 yıllık bu anlaşma Türkiye’nin yaptığı en pahalı gaz anlaşması olarak bilinir.
\nHer şeyin hesabı sorulur da bu konu niye atlanır?
\nEnerji alanında kendi başımıza at oynatamıyoruz da ondan...
\n***
\nİran, kendi doğalgazını kendi tüketiyor. Türkiye’ye verdiği gaz ise Türkmenistan’dan geliyor. İran Türkmen gazını kendi aldığının üç katına yakınına satıyor.
\nÜstüne üstlük Türkiye, İran’dan her yıl belirli miktarda gaz alacağını taahhüt etmiş durumda. O yıl gerek duyulan miktar bunun altında kalsa da parasını ödeme yükümlülüğü var.
\nAnkara işte bu konuda yeniden uluslararası mahkemeye, yani “tahkim”e gideceğini açıkladı. Daha önce de tahkime gidilmiş, Türkiye İran’dan 800 milyon dolar almaya hak kazanmıştı.
\nGelgelelim İran’ın BOTAŞ’ı sayılan NIGC’nin sözcüsü Mehr Ajansı’na yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki anlaşmazlığın giderilmesi için yargı sürecinin Pakistan’da yapılacağını söyledi!
\nPakistan’da tahkim mi?
\nNormalde bu tür anlaşmaların adresi İsviçre mahkemeleridir. İran kaynaklı haberi şu ana kadar yalanlayan çıkmasa da, teyit ettirmek de mümkün olmadı. Bir yalanlama olsa iyi olur, zira konu uluslararası enerji çevrelerinde alay konusu olmaya başladı.
\nAyrıca Ankara uluslararası tahkime gittiğini söylüyor, ama İran resmi makamlarının açıklamalarına bakarsanız Türkiye’den fiyat indirimi için de bir talep yok!
\nBüyük olasılıkla İran yönetimi kendi iç kamuoyuna dönük mesaj veriyor. Zira enerji konusu ticari değil stratejik bir mesele.
\nVe İran stratejik düşünme yeteneği gelişmiş bir ülke.
\n***
\nBulunduğumuz coğrafyadaki gelişmeler yüksek strateji gerektiren enerji yönetimini daha da zorlaştırıyor.
\nFüze Kalkanı’ndan Hürmüz Boğazı’nın kapatılması olasılığına kadar her şey enerji güvenliğiyle ilintili. Hürmüz’ün kapatılması sadece Amerika’yı değil, Çin’i de ilgilendiriyor.
\nDünyayı yerinden oynatan, 3. Dünya Savaşı’na neden olacak bu gelişmeyi Hürmüz Gelin türküsünü dinler gibi izliyoruz.
\nDış politikadaki bağımlılıkla enerjide bağımlı olmak birbirini besliyor. Enerjide bağımlı isen dış politikada da elin kolun bağlanıyor.
\nTürkiye neden tükettiği enerjinin dört katını atıl kaynak olarak tutsun? Geçmişten gelip bugünü etkileyen hangi çıkar mekanizmalarının enerji politikalarını çekip çevirdiği neden sorgulanmaz?
\n***
\nEnerjideki bir diğer son dakika gelişmesi Rusya ile yaşanan durum. Türkiye, havaların soğuması ve karla birlikte Ruslardan Batı Hattı üzerinden günde 40 milyon metreküp gaz çekmeye başlamıştı. Bu rakam 46 milyon metreküpe çıktı. Ruslar önceki gün bu miktarı 27’ye düşürdüler, sonra da 13’e. Bahanesi Ukrayna’nın araya girip gaz çektiği...
\nGaz miktarı düşünce santrallar nasıl çalışacak? Kamu santrallarından başlayarak devreye giren kısıntılar elektrik kesintilerinin habercisi!
\nKartopu gibi büyüyen bir sorun...
\nBağımsız Türkiye sözünün en çok gerektiği alanlardan biri enerji...
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Türkiye Suriye'ye yönelik operasyona mı hazırlanıyor?
- Balbay, siyasetin perde arkasını açıkladı!
- Özel okulların ücretleri uçtu
- Merakla beklenen enflasyon rakamları açıklandı!
- Milyonlarca emeklinin gözü 3 Ocak'ta!
- Yapay zeka sağlıkta çığır açıyor
- Asgari ücret ve emekli maaşı hakkında önemli iddia!
- Asgari ücret kaç TL olmalı?
- Yarısı mesleği bırakmayı düşünüyor!
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!