Heeeey! Orda kimse var mı?

31 Mart 2016 Perşembe

Öyle mahkemeler gördük ki, zaten baştan kokmuştular... Meslek yaşamım boyunca nice izlediklerim, kâbustan farksızdılar.
12 Eylül’ün basket sahalarını; spor alanlarını dev duruşma salonlarına dönüştüren askeri faşist mahkemeler... Sivas Madımak katliamı sanıklarının, yargıçlara ve basın üyelerine saldırıya geçtikleri; kafalarına kalem, dosya, metal para fırlattıkları; hâkimlerin kürsünün altına saklandıkları, güvenlik güçlerinin gülerek seyrettikleri duruşmalar... Türkçe bilmeyen, yaşamı boyunca Kürtçeden başka dil konuşmamış yaşlı kadının “Ama elimizde kadının yazdığı Türkçe ihbar mektubu var” diye yalancı tanık kılınmak istendiği Pınar Selek’i karalama davaları... Yakın tarihte “Hükümet ve Paralel”in el ele yürüttükleri Ergenekon, KCK, Balyoz, Askeri Casusluk davaları...
Bunlarda yaşanan rezillikler karşısında duyduğum utancı anlatmaya sözcükler yetersiz kalır.
Geçen hafta Can Dündar - Erdem Gül duruşmasında hissettiklerim utançtan farklıydı.
Devlet yönetimini elinde tutan güçlerin zavallılığını, aczini, pespayeliğini ortaya koyuyordu.
Ayrıntılara girmeyeceğim. Yalnızca açık seçik belirtilmeyen bir noktayı vurgulayacağım. Okudunuz ya: İki karar alındı: Gizlilik kararı ile Erdoğan ve MİT’in müdahil olma kararı... Bu kararlar şıp diye alınmadı. Belki 3 saat sürdü.
O üç saat boyunca avukatlar iki talebin de hak hukuk ve adalete, tüm yasalarımıza nasıl ters düştüğünü yasa maddeleriyle, örneklerle, espriyle, herkesin anlayacağı dille, binbir türlü anlattılar...
Ancak mahkeme heyeti duymadı.
Bu kadar. Daha çoğunu söyleyemem.

Aczin ve pespayeliğin doruğu...
Heeey orda kimse var mı diye haykırmak istiyorum sık sık:
Önceki gün CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Türkiye’de sistematik hale gelen terörü Meclis’e taşıdı. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
“IŞİD’in terör eylemleri artarken, 20.07.2015’ten bugüne IŞİD üyesi kaç kişi tutuklu ve hükümlüdür?” (Bu tarihte CHP, IŞİD saldırıları konusunda isimler de vererek, kamuoyunu uyarmış ve bilgilendirmişti.)
Sarıhan, isimleri kamuoyunda bilinen ve birbiriyle bağlantılı oldukları saptanan IŞİD üyesi 326 kişiden, Türkiye çapında sürmekte olan operasyonlarda arama, yakalama, gözaltına alma işlemleri sonucunda kaçının yakalandığının ve tutuklandığının da yanıtlanmasını istedi.

Heeey orda kimsevar mı?
HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzalayan akademisyenlerin, işten çıkarılması, soruşturma, gözaltı tutuklamaların araştırılmasını istedi.
3 akademisyen Esra Mungan, Kıvanç Ersoy ve Muzaffer Kaya, kendi rızalarıyla savcılığa ifade vermeye gitmişlerdi. Kaçma şüphesiyle tutuklandıkları bilinmektedir. Bu karara dayanak oluşturan hukuki mevzuat nedir?
Bu üç akademisyenin diğer imzacılardan ayrı tutulmalarının temel gerekçesi nedir?
Heeeey orda kimse var mı?
Sorunun yanıtı... Çok acı ama söylemek zorundayım...
Hayır orda kimse yok.
Hak hukuk yok. Sadece keyfi yorum var...
Hayır orada kimse yok.
Sadece Padişah Efendi’nin kapı kulları var.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Nice 100 yıllara 9 Mayıs 2024
Dans hayattır 2 Mayıs 2024

Günün Köşe Yazıları