Biyografideki gizli hazineler
Evin İlyasoğlu
Son Köşe Yazıları

Biyografideki gizli hazineler

17.07.2024 04:01
Güncellenme:
Takip Et:

Kişilerin yaşamöyküleri tarihin aynasıdır. Biyografi okurken o kahramanın yaşadığı dönemin tarihini, kültürünü, diğer sanat dallarını hatta giyim kuşam modasını öğrenirsiniz. Biyografi yazmak ise sorumluluk ve sabır gerektiren bir türdür. Önce kahramanınızı seçersiniz, sonra onun hakkında tarihin derinliklerinden bilgi toplarsınız. Ardından onun yaşamındaki değişik dönemlere tanık olmuş kişilerle konuşursunuz. Seçtiğiniz kahramanla çalışmaya hazır olmanız için önce bütün verileri toplamış olmanız ve onun için ciddi bir çalışma yaptığınızı kanıtlamanız gerekir. Sonra kahramanınızı defalarca dinlersiniz. Anlattığı dönemin tarihi ve olaylarını çeşitli kaynaklardan denetlersiniz. Eğer kahramanınız hayattaysa onun vereceği bilgiler altın değerindedir. Aile albümlerini birlikte incelersiniz çünkü o resimlere bakarken anımsayacağı anılar çok büyük ipuçlarıdır. Sakladığı mektuplarda kimi kavgalar, kimi hüzünler, bazen de satır arasında yarım kalmış aşk öykülerine rastlarsınız. O zaman kahramanınızın gözünde bir kaç damla yaş dahi bulabilirsiniz. Bütün malzemeyi toplayıp bunları kitap haline getirmek ise işin en zor ancak en zevkli tarafıdır. Yaşanmışlıklar ayrıntılarda gizlidir. Birdenbire bir aile albümünde karşınıza çıkan fotoğraf araştırmanıza nice ipucu verecektir. Yalnız kendisinin değil aile fertlerinin, öğrencilerinin, çalışma arkadaşlarının, komşularının da izlenimleri çok önemlidir. Onlarla da söyleşi yapmalısınız.

YİRMİ BEŞ TÜRK BESTECİSİ

İlk kitabım PAN Yayıncılık tarafından 1989’da basılan 25 Türk Bestecisi’ydi. O bestecilerle nasıl gidip konuştuğum, nasıl bu kitapta yer almaları için ikna ettiğim ayrı bir konu. Örneğin A.A. Saygun (1907-1991) kimi besteci için: “Bu besteci 25’in içine girmez, onu alıyorsanız beni çıkarın” gibi kararlar veriyordu. Kemal İlerici (1901-1986) ile konuşmak için Ankara’ya gittiğimde “Sizi iki gündür bu camın önünde muttasıl bekliyorum” diyerek karşıladı. Kitabın kapağında Balkan Naci İslimyeli’nin bir tablosu vardı. Önsözünü Cevat Memduh Altar, arka kapağını Talat Sait Halman yazmışlardı. Kitap hem Türkçe hem İngilizceydi. Her bestecinin maddesine onun nota el yazısını da eklemiştim. Sonra bu kitaptaki bilgiler aynı şablon içinde genişledi, yeni besteciler eklendi ve en son 71 Türk Bestecisi’ne dönüştü. “Müziğin Kanatlarında Söyleşiler” yalnız besteci değil; yorumcu, ressam, düşünür, tıp doktoru, halk müzikçisi, müzik yazarları ve Alaaddin Yavaşça gibi klasik Türk müzikçisiyle yapılmış söyleşileri de içeriyordu.

Bundan sonraki kitaplarım müzik tarihi üstüne yazdığım “Zaman İçinde Müzik” (1994-2023 arasında 11 baskı) ve besteci biyografileriyle devam etti. Biyografilerden Cemal Reşit Rey, Osmanlı’dan Cumhuriyete geçiş döneminde Batılılaşan müziği anlatır. Türk Beşleri’nin en genç üyesi Necil Kazım Akses’in kitabı “Minyatürden Destana Bir Yolculuk”tur. “Zehra’nın Öyküsü”, soprano Zehra Yıldız’ın anısına armağandır. 1921 doğumlu bestecimiz İlhan Usmanbaş’ın biyografisi “Ölümsüz Deniz Taşlarıydı” başlığını taşır. “Bir Hekimin Senfonik Öyküsü” beyin cerrahı olan Bülent Tarcan’ın yaşamıdır.

Nevit Kodallı’nın “Mersin’den Yükselen Çağdaş Bir Ses” adlı biyografisi bir güne sığdırılmış bir nehir söyleşisidir. “Yalçın Tura-Müziğimizin Çok Yönlü Bestecisi” (Altın Portakal y.) ne yazık ki çok kısa zamana sığdırılmış bir çalışmadır. Gürer Aykal için yazdığım “Bir Cumhuriyet Çocuğunun Orkestra Şefi Olarak Portresi” CD’ler ve bir DVD içerir. Geçen ay ikinci baskısı yapılan “Leyla Gencer-La Diva Turca” uzun araştırmaya dayalı bir çalışmadır.

Bunların hemen hepsi ekli müzik örnekleriyle basıldı. Önceden CD’ler için ayrı bir bölüm oluyordu. Şimdiyse karekodu uygulamasıyla bütün örneklere çabucak ulaşılıyor.

Teodora’nın Düşmanları ile Ayla’yı Dinler misiniz adlı, bugünlerde “sesli kitap” olarak da ortaya çıkan roman anlatımındaki çalışmalarım.

Bütün bunları neden mi yazıyorum? Yarın öbür gün başka araştırmacılara da kaynak ve sanat tarihimize bir izdüşümü olması için. Nitekim önceden yazdığım her kitap hep sonrakilere kapı açtı. Her birinde kitabın kahramanıyla özdeşleştim. Onu sadece bir müzisyen olarak değil, içinde yaşadığı zaman diliminin bir aydını, bir simgesi olarak ele aldım, böylece gizli hazineleri ortaya çıkartmanın mutluluğuna ulaştım. 

Yazarın Son Yazıları

Mesut İktu’nun ardından

Geçen hafta 3 Ocak’ta çok değerli bir opera sanatçımızı, bariton Prof. Dr. Mesut İktu’yu yitirdik.

Devamını Oku
07.01.2026
Yalçın Tura’ya büyük ödül

Yalçın Tura’ya (d.1934) 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında “müzik özel ödülü” verildi.

Devamını Oku
31.12.2025
İnönü’nün anısına bir konser

İDSO’nun her yıl Erdal İnönü’nün anısına bir konser adaması ne kadar anlamlıdır.

Devamını Oku
24.12.2025
‘İnsan sesi’

Soprano ve şef Barbara Hannigan’ı 2023’te İstanbul Müzik Festivali çerçevesinde ve BİFO eşliğinde dinlemiştik.

Devamını Oku
17.12.2025
Selim İleri ve Leyla Gencer

Bir zamanlar Boğaziçi Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin ürettikleri çalışmaları kamusal alana taşımak ve üniversitenin entelektüel canlılığını toplumla buluşturmak amacıyla rektörlüğün üst katındaki kütüphanede “Kitaplar Arasında Buluşmalar” düzenlenirdi.

Devamını Oku
10.12.2025
Aya İrini: İKSV Festivali’nin tanığı

Aya İrini: İKSV Festivali’nin tanığı

Devamını Oku
03.12.2025
Aykal-Darmar-Hornung ve Saygun

Geçen haftaki İDSO/DenizBank konserleri çerçevesindeki konseri değerli şefimiz Gürer Aykal yönetti.

Devamını Oku
26.11.2025
A.A. Saygun ve Gürer Aykal

Uzun yıllar önce maestro Gürer Aykal ile yaptığım bir söyleşide şöyle anlatıyordu...

Devamını Oku
19.11.2025
Tekfen Filarmoni ve Borusan İstanbul Filarmoni’den unutulmaz konserler

Geçen hafta Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın İşSanat’taki açılış konserini dinledik.

Devamını Oku
12.11.2025
Erdal İnönü ve Zehra Yıldız

Erdal İnönü geçen hafta ölümünün 18. yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Devamını Oku
05.11.2025
O ne güzel heyecandı

Bizim çocukluğumuzda Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ilkokulda, ortaokulda yapılan törenlerle, marşlarla, okunan şiirlerle dolu dolu geçerdi.

Devamını Oku
29.10.2025
Howard Griffiths’i yeniden dinlemek

İngiliz orkestra şefi ve viyolacı Howard Griffiths ile dostluğumuz yıllar öncesine dayanır.

Devamını Oku
22.10.2025
Yeni mevsim hızlı başladı

Eskiden orkestraların mevsime başlarken ilk konserleri için “Daha üyeler yaz mahmurluğunu üstlerinden atamamış” diye eleştiriler çıkardı.

Devamını Oku
15.10.2025
İstanbul’da yeni mevsim rengârenk

Yaz yavaş yavaş bitiyor.

Devamını Oku
08.10.2025
Türk Dil Kurumu ödülüm

Türk Dil Kurumu ödülüm

Devamını Oku
01.10.2025
Leylâ Pamir’i anmak

Leylâ Pamir (1930-2023) çok değerli bir müzik insanıydı.

Devamını Oku
24.09.2025
Pekineller bir ilki gerçekleştirdi

Geçen hafta Atatürk Kültür Merkezi’nde 6-12 Eylül tarihlerinde yapılan “Pekinel Uluslararası Masterclass”ın AKM Tiyatro Salonu’ndaki kapanışını izledim.

Devamını Oku
17.09.2025
Dört günde iki kent ve bol müzik

Geçen hafta dört günlük bir Polonya turundaydım.

Devamını Oku
10.09.2025
Cem Mansur ve gençler

Cem Mansur’u uzun yıllardır tanırım. Özellikle gençlerin elinden tutması, onlara güvenmesi; orkesta programı hazırlarken bildik yapıtların yanı sıra çağdaş ya da az bilinen tarihi yapıtları izleyiciye ve orkestra üyelerine tanıtması onun en önemli başarılarındandır.

Devamını Oku
03.09.2025
Nehir söyleşisi nedir?

Bilmem dikkat ediyor musunuz son yıllarda ortaya çıkan “nehir söyleşisi” alt başlığı ile bir edebiyat türü var.

Devamını Oku
27.08.2025
Bülent Tarcan: Bir cerrah ve besteci

Kimi isimler, tarihe bir değil, iki imza atmıştır. Örneğin Bülent Tarcan!

Devamını Oku
20.08.2025
Sabah mutlu uyanmak

İnsan ne zaman mutlu uyanır?

Devamını Oku
06.08.2025
Müzikte Turquerie

Osmanlılar 14. yüzyılda Balkanlar’a girmiş, 15. yüzyılda Konstantinopolis’i fethetmiş ve 16. yüzyılda Viyana kapılarına dayanmış, uzun süre Avrupa’nın korkulu rüyası olmuşlar.

Devamını Oku
30.07.2025
Mizah, tango ve Scarlatti

Son zamanda yayımlanan üç kitaba değinmek istiyorum...

Devamını Oku
23.07.2025
53. festival de sona erdi

Bizim kuşak çok genç yaşlarındaydı İstanbul Müzik Festivali ile tanıştığında. Festivalin başlaması ilkbaharın gelmesiydi.

Devamını Oku
02.07.2025
Alfred Brendel’ın ardından

Çağımızın efsane piyanisti Alfred Brendel, ne harika bir çocukmuş ne de ailesinde bir başka müzisyen varmış.

Devamını Oku
25.06.2025
İstanbul’un her köşesi müzik

Önceki hafta 53. İstanbul Müzik Festivali güzel bir coşkuyla başladı: Yöneticiler, çalanlar, dinleyiciler hepsi yıllar içinde artık kocaman bir aile olmuş.

Devamını Oku
18.06.2025
Sessizlik-festival-Musa Bey

Geçen hafta Kurban Bayramı’ydı. Dört buçuk gün kadar sürdü.

Devamını Oku
11.06.2025
Elektra ve Nil Venditti

19. yüzyılın sonundaki post romantik besteci Richard Strauss (1864-1949) art arda iki opera birden besteler.

Devamını Oku
04.06.2025
Oya Başak’a mektup

Sevgili Oya’cığım, biliyorum, birazdan arayıp: “Bu hafta beni hangi konserlere götürüyorsun” diye soracaksın.

Devamını Oku
28.05.2025
BİFO’nun son konseri ve Gılgameş

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Carlo Tenan’ın yönettiği seçkin bir programla mevsimi kapattı.

Devamını Oku
21.05.2025
ENKA/Can Kiracı/ Opera Bale Festivali

ENKA/Can Kiracı/ Opera Bale Festivali

Devamını Oku
14.05.2025
Muhittin ve Gülseren Sadak

Muhittin ve Gülseren Sadak

Devamını Oku
30.04.2025
Aykal, Naz İrem ve Levendoğlu

Aykal, Naz İrem ve Levendoğlu

Devamını Oku
16.04.2025
Avrupa orkestralarında iki viyolacımız

Avrupa orkestralarında iki viyolacımız

Devamını Oku
09.04.2025
Dört dörtlük bir dinleti

Dört dörtlük bir dinleti

Devamını Oku
02.04.2025
Suna Korat’ı hiç dinlediniz mi?

Suna Korat’ı hiç dinlediniz mi?

Devamını Oku
26.03.2025
Aya İrini: Festivalin efsane tanığı

Aya İrini: Festivalin efsane tanığı

Devamını Oku
19.03.2025
BİFO’dan unutulmayacak bir dinleti

BİFO’dan unutulmayacak bir dinleti

Devamını Oku
12.03.2025
Maria Callas ve Leyla Gencer

Maria Callas ve Leyla Gencer

Devamını Oku
05.03.2025