Metin Tükenmez

Fernandes'in Klası

15 Aralık 2011 Perşembe
\n

Takımların esame listeleri elimize ulaştığında Stoke Citynin yedek kadrosuyla alana çıkmasının yanı sıra 15 oyuncuyla İnönüye geldiğini de öğrenmiş olduk. Bir İngiliz takımının yedek kadrosu mu olurmuş, her futbolcusu belli bir kaliteye sahiptirşeklinde düşünenlere katılıyorum. Ama şu soruyu da sormadan edemiyorum: Ortalama bir İngiliz takımının yedek kadrosu buysa, Türkiyenin en zengin ekibi görüntüsündeki Beşiktaşın durumu nedir? Fernandesin özel çabası ve olağanüstü pasının İngiliz savunma zincirini kopardığı anın dışında oyunda düşünsel bir yaratıcılık yok, tek başına fiziksel direnç de bu düzeyde işi çözmüyor.

\n

Türkiyede 1. Ligde bile kümede tutunamayacak bir takım olan Tel Avive iki gol attıktan sonra biraz zorlayınca elimizde kalan Quaresma kahramansa Stoke Cityli Fullera nasıl bir nitelik bulacağız? Gol atması bir yana tek başına forvet oynayıp, Beşiktaş savunmasına baskı yaptı. Egemenin geri pasını gol yapmak için direğe kafa attı. Bizimkiler ve İberliler böyle bir pozisyonda eminim ki hastanelik olurlardı.

\n

Beşiktaş, konuk ekibin futbolcularının geriye çekilip orta alan destekli savunma anlayışının bir sonucu olarak bıraktıkları geniş alanda bol pas yaptı. Hatta içeriye Holoskonun dışında kaçan adam olmayınca uzaktan etkili şutlar da denendi. Zaten Holoskonun bu kaçışlarını Carvalhal beğenmemiş olacak ki onu ikinci yarıda soyunma odasında bıraktı. Bu değişiklik yerindeydi çünkü ikinci 45 dakikada daha savunma ağırlıklı oynayacak rakibin oluşturacağı kalabalık içinde Mustafa Pektemekin kıvraklığı ve çabukluğu işe yarayabilirdi. İlk yarıda çekilen şutlar ise tribünleri heyecanlandıracak cinstendi ama çoğu kaleci Begovicin üzerine gitti. Fernandesin klası ve Almedianın süratte devamlılığının yarattığı penaltı maçın yazgısını değiştirdi. Stoke 10 kişi kaldı ve maçı beraberliğe bağlamak için oynadı.

\n

Fullerin dışında ileriye oyuncu göndermeyen Stoke Teknik Direktörü Pulis, takım 10 kişi kalınca onu da orta alana yardıma çağırdı. Böylece Beşiktaş tek kale oynanan bir maçın başaktörü oldu. Futbol böyle bir oyun işte. Bir an, sadece maçın değil takımların geleceğini de değiştirebiliyor. Bu değişikliği yapan Fernandesin klasıydı.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

TandemsizTakım 27 Ağustos 2012
Futbolun Spartaküs'ü 26 Ağustos 2012
Yakup Durmuş ve Erol Togay 10 Ağustos 2012

Günün Köşe Yazıları