Metin Tükenmez

Kartal Kanatları

23 Aralık 2011 Cuma
\n

Çok uzun zaman oldu, salt Beşiktaşın değil diğer büyük takımların da bir maçı dünkü kadar rahat oynadığına tanıklık etmemiştik. Epey zamandır Beşiktaşın kalesinde anlamlı bir gol durumunu yaratamayan rakibi de anımsamıyoruz. Karabüksporun dün akşamki görüntüsü sanki eskileri çağrıştırdı gibi. Hani o İstanbula gelip kapanan ve birkaç gol yediği maçlarda mutlu olan takımlar vardı ya, işte öyle bir görüntü verdi konuk ekip. Savunma ağırlıklı oynadılar ama ilkyarıda sadece Ekrem Dağ dört gol pozisyonuna girdi.

\n

Ekremin kenardan ortaya gelip, rakip savunma arasına sızması Beşiktaşın oyununa ek olarak renk getirdi. Ne var ki, oyunu asıl hareketlendiren, Beşiktaşa ilk yarıda çağcıl bir takım görüntüsü veren unsur; kanatların etkin bir şekilde kullanılmasıydı. Özellikle sağ bekten Hilbertin kaçırılması son derece başarılı bir takım düzenlemesiydi ki, izleyenlerin belleklerinde hoş futbol görüntüleri oluşturdu. Hilbert, fiziksel özelliğinin yanı sıra futbol bilgisini de kullandı. Solda ise daha az forma giyme şansı bulan Edu güçlü yapısını devreye soktu öncelikli olarak.

\n

Bu ikilinin akıcılık kazandırdığı kanatlara atılan her pasın başlangıcında Fernandes vardı. Ayak bileklerinin esnekliği, oyun bilgisi ve topu kullandığı anlardaki üstün tekniği ile Beşiktaşın beyniydi dün akşam. İkinci bölgede görev yapan Veli Kavlak ve Ernst, Fernandesin öncülüğünde başarıyla görev yapıyor. Karabükspor orta alanda kalabalık olmasına karşın her iki savunmadan dönen topları kazanarak uyumlu bir takım olduğunu da kanıtladı Beşiktaş. Sheltonın bir kez Sivoku zorlamasının dışında Beşiktaş savunması sıkıntı yaşamadı. Aynı rahatlığı Cenk Gönen de maçın genelinde duyumsadı.

\n

Bütün bu rahatlık ve futbol açısından güzelliklerin ilkyarı ile sınırlı kalması Carvalhalin yorgunluğa ilişkin söylemleriyle bağlantılandırılabilir mi? Bu söylemin, doğal olaylar gibi evrensel yasaları olmadığına göre tartışılabilir. Tartışılmaması gereken ise Beşiktaşın seçeneği bol bir kadroya sahip olduğudur. Bu kadronun iyi kullanılması Carvalhali yorgunluk sıkıntısından kurtarabilir. Dün gece ilkyarıdaki kanat ataklarına bakıldığında bir konu daha tartışılabilir. Quaresma kadroda bulunsaydı, Kartalın kanatları bu denli işlevsel olur muydu?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

TandemsizTakım 27 Ağustos 2012
Futbolun Spartaküs'ü 26 Ağustos 2012
Yakup Durmuş ve Erol Togay 10 Ağustos 2012

Günün Köşe Yazıları