Metin Tükenmez

Yaratıcılık Sorunu

12 Şubat 2012 Pazar
\n

İlkyarının ortalarında Amrabatın aldığı bir derin pas sonrası kaleci Muslerayı da geçip boş kaleye topu dışarı vurması Galatasaray savunmasının iki kenarında sorun varmış gibi bir izlenim verse de aslında tandemde bir sıkıntı olduğunu göstermekteydi. Amrabat gibi oyunu her türlü oynayan, hem bireysel olarak gelişmiş hem de takım oyununa yatkın bir futbolcuyu Sabri Sarıoğlunun durdurması kolay değildi. Üstelik Sabrinin son dönemlerde formsuz olduğu biliniyor. Bu durumda tandemdeki Semih Kaya ve Tomas Ujfalusinin daha dikkatli olması gerekir diye düşünülebilir. Ama sol tarafta da bek olmayan Riera görevliydi. Bu durumda savunma ortasının adam kaçırma durumunda kalması hoş görülebilir. Rieranın bir de Meloya attırdığı kafa golü var ki, asıl görevinin üzerine koyduğu artı bir değerdi. Melonun kendi başlattığı atağı gol ile sonuçlandırması ise ders niteliğindeydi. Buna hedefe, doğru bir şekilde ve en kısa sürede oynamak, sonuç almak deniliyor futbolda. Engin Baytar ile Melo hakkında küçük bir kıyaslama yapacak olursak denilebilir ki, bizim delikanlı topla daha iyi oynuyor ama Brezilyalı da amaca yönelik hareketlerin ustası...

\n

Konuk Kayserispor amaca yönelik oynamakta daha başarılı olmasına karşın salt Amrabata bağımlı ataklar geliştirmesi yüzünden Galatsaraya üstünlük sağlayamadı. Galatasaray ise golün dışında pek de atak zenginliği sağlayamadığı halde Emre Çolak ve Necati Ateş ile iki gol durumundan yararlanamadı. Necati ile Elmanderin fizik güce dayalı oyunları atakta yaratıcılık unsurunun işlerlik kazanmasının önünde engel oluşturdu. Milan Baros - Elmander ikilisi daha yaratıcı bir yapı oluşturmakta.

\n

Selçuk İnan ile Emre Çolaktaki belirgin form düşüklüğü, Galatasaray savunmasının arkasına atılan pasların başlangıç konumunda engellenememesinin nedeni olabilir. Engin Baytarın topla oynama becerisinin yanında çalışkan da ama onun da basit rakip girişimlerinde yerden kalkmamak, mağduru oynamak ve bu haliyle tribünleri şiddete yöneltmek gibi hiç hoş görünmeyen davranışları var. Bu düzeyde görev yapan bir oyuncunun bunları bilmesi, canı çok yansa da şairin dediği gibi “acıyı bal eylemesi” gerekir.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

TandemsizTakım 27 Ağustos 2012
Futbolun Spartaküs'ü 26 Ağustos 2012
Yakup Durmuş ve Erol Togay 10 Ağustos 2012

Günün Köşe Yazıları