Metin Tükenmez

Pozisyonsuz ve Seyircisiz

03 Şubat 2012 Cuma

Seyircisiz bir maç yapılmasına karşın tribünlerdeki kadın ve çocukların taraftar sayılmadığı, onların çıkarttığı sesin oktavının erkek sesiyle bağdaşmadığı, seyircisiz değil erkeksiz oynanan bir karşılaşmada devlet tarafından resmen cinsiyet ayrımı yapıldığı bir oyuna tanıklık ettik dün akşam. Son 33 yılın en soğuk kışının yaşandığı şu günlerde Beşiktaşlı kadın ve çocuklar ancak Çarşı Grubunun kapladığı kadar yerde akordsuz sazlardan çıkan karmaşık sesler çıkarttılar maç boyunca. Küfürsüz tribünler isteyen tribünlerin her yerinin bu dilekle süslenen pankartlarla dolu olmasına karşın kadın ve çocuklar Kuddusi Müftüoğlunun her yerinin oynadığınıkadınca ve çocukça dile getirdiler. Bu memleketin çocuklarının küfrü büyüdüklerinde değil çocukken öğrendiklerini de seyircisiz değil erkeksiz maçta öğrenmiş olduk dün akşam. Erkek oyunu diye bilinen futbolu oynayanlar erkekti ama izleyenler kadınlar ve çocuklardı. Biz basın mensuplarını ise zaten kimse bir şeyden saymıyor.

İlk 30 dakikalık bölümde sakatlık nedeniyle iki bekini kaybeden Beşiktaş atak gücünden de yoksun kalmış oldu. Çünkü hem Hilbert hem de İsmail Köybaşı Beşiktaşın kanat ataklarındaki anahtar oyuncularıydı. Orta alanda görevli oyuncuların Almeida ve Eduya katkısı yok gibiydi. İki bek de sakatlanınca Beşiktaş, Mersin İdmanyurdu kalesine giden yolları bulmakta güçlük çekti. Konuk ekip ilk yarıda Bueno ile çok basit bir gol durumunu kaçırdıktan sonra attığı organize gole karşın Beşiktaşın pozisyon bir yana, organize bir atağını bile göremedik.

Bütün umudunu hafta sonu oynanacak Fenerbahçe maçı için dinlendirildiği söylenen Quaresmaya bağlayan seyircisiz tribünler(!) o oyuna girince bozuk düzen sesini biraz yükseltti ama sakatlık döneminde biraz göbek yapan Portekizli, Erhan Güvenin karşısında kaçak güreşmekten öte bir şey yapmadı. Böylesine bir oyun için fiziksel olarak hazır olmayan Quaresmanın kart göreceği rakibiyle giriştiği ilk mücadelede belli oldu. Beşiktaşın temel sorunu aslında orta alandaydı. Veli Kavlak ile Necip Uysaldaki form düşüklüğü takımdaki genel gerilemenin de üzerindeydi. Büyük takımlar üst kümeyi(play off) garantiler duruma geçtikten sonra düşüşe başladılar ama Beşiktaşın kendi alanında oynadığı bir maçta tek pozisyon bile bulamadan kaybetmesi düşündürücü olsa gerek.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

TandemsizTakım 27 Ağustos 2012
Futbolun Spartaküs'ü 26 Ağustos 2012
Yakup Durmuş ve Erol Togay 10 Ağustos 2012

Günün Köşe Yazıları