Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
IMF'yle Anlaşsalar Ne Olacak?
Bunca yurtdışı gezisi, bunca yabancı devlet adamıyla istişare, IMF’sinden Dünya Bankalısına bunca yöneticiyle aynı masada otursalar da... Bizimkiler ekonomi yönetimini nedense ciddiye alamıyorlar!
AKP hükümetinin yöneticileri yerel seçimleri kazanma tutkusundan global krizin etkilerini göremiyor. Ne iş çevrelerinin uyarılarını dikkate alıyor, ne kendi atadığı Merkez Bankası kadrosunun raporlarını!
Oysa, her şey yolunda denilen arz cephesindeki firmaların birçoğu ciddi mali yapı bozukluklarından şikâyetçi. Talep cephesiyse günlük talep miktarını kredi kartlarıyla desteklenmiş satınalma gücüyle karşılamakta!
...ve Türkiye... Bu koşullarda IMF’yle anlaşma yapmaya çalışıyor. İşin garibi kriz global, gelişmiş ekonomiler bunalımda ama... Onların kapısından para isteyen, pardon kredi talep eden yine biziz. Hem de içerde “IMF’siz yaşam” diye çığırıp afra tafra yapan bir hükümet tarafından!
Buna rağmen AKP hükümetinin IMF’yle hangi düzeyde, hangi konularda anlaştığını.. söz konusu anlaşmanın Ankara teknokrat ve bürokratlarıyla birlikte mi hazırlandığı yoksa dayatmaya dayalı bir anlaşma mı olduğunu hâlâ bilemiyoruz. Bürokratların kapı aralığında birbiriyle tutarlı olmayan sözlerinden anlam çıkarmaya çalışıyoruz.
Kusura bakmayın, ama.. eğer bir ekonomide piyasalar bürokratların kapı aralığında ettiği sözlerle kendini biçimlendirmeye kalkmışsa inanın ekonomi yönetiminde işler sarpa sarmış demektir.
Oysa beklentiler, AKP hükümetinin bir an önce IMF’yle imzalanacak anlaşmanın:
1. İhtiyati mi yoksa normal stand-by mı olduğunu;
2. Bürokratların söylediği gibi 18 aylık mı yoksa 24 aylık bir süreyi mi kapsayacağını;
3. Ne zaman imzalanacağı ve uygulamanın yılbaşı itibarıyla mı başlayacağı yoksa 2009’un ilk aylarına mı sarkacağını;
4. IMF’nin 2009 bütçesinden ne kadar kısıntıyı şart koştuğunu
açıklaması yönünde.
Yok, eğer AKP bu soruların cevabını bayram bahanesiyle ertelemek niyetindeyse bayram sonrasının dalgalanmalarına hazırlıklı olması gerekiyor. Zira, yaşanan kriz global ama.. Türkiye global krizden bağımsız; cari açık, gelir dağılımı, işsizlik gibi ekonominin yanlış yönetilmesinden ve sorunlarından kaynaklanan kendi krizini de yaşamakta. Dolayısıyla, global kriz bahanesiyle sadece IMF’den gelecek kaynağa umut bağlamak yerine kendi keline de merhem yaratmanın yollarını oluşturmalı.
Kısacası, AKP global krizin ardına saklanmadan meseleye yaklaşmalı ve IMF’yle olan ilişkisinde kararlı bir davranış sergilemeli ki.. piyasalarda oluşan güvensizlik kırılabilsin!
Aksi halde kamuoyu dediğiniz piyasalardan sokaktaki simitçiye kadar çiviler yerinden çıktı çıkacak. En ciddi haber kanallarının bile “IMF’yle anlaşmaya evet mi hayır mı?” benzeri kamuoyu yoklamaları yapması bile çivilerin çıktığını göstermeye yeterli.
Her ne kadar TV kanallarının yaptığı anketler, “IMF’siz bir yaşam”dan yana olunduğunu gösterse de.. IMF’den gelecek kaynağın hükümeti rahatlatacağı kesin. Tabii ki Hazine’nin borç yönetiminde çok dikkatli de olmaları kaydıyla. Bu nedenle:
• Özel sektörü rahatlatmak için yapılacak vergi indirimleri ve/veya taksitlendirilmelerinin kamu mali dengeleri dikkate alınarak yapılması;
• Bankaların likit kaynaklarını rahatlatıcı olanakların tüketici kredileri ya da kredi kartları gibi talep enflasyonunu besleyen türden olmamasına dikkat edilmeli;
• Kredi mekanizması çalıştırılırken kaynağı sağlam ve geri dönme riski en düşük alanlar tercih edilmeli;
• İhracata yönelik üretim yapan sektör ve firmalar arasında öncelikliler belirlenerek bu firmaların istihdam üzerinden küçülmesini engelleyecek önlemler uygulamaya sokulmalı.
Aslında bunların hepsi bugüne kadar çoktan uygulamaya sokulması gereken önlemler. Ne var ki, bizim hükümet global kriz maçını hâlâ mahalle takımıyla kazanma sevdasında!..
Hani, seçmene güven telkin etmek için böyle davranıyorlar desem değil. Çünkü, 2002 seçimleri dahil olmak üzere seçmen desteği ABD, AB gibi gelişmişler ile yurtdışı fon şirketleri, uluslararası finans kurumlarından sağlanan mali ve siyasi güvenceyle yaratıldı.
Kısacası, bu tür şovlar içerde önemli bir oy artışına neden olmayacağı gibi hükümetin yurtdışındaki kredibilitesinin kaybına neden olmakta! Ne de olsa onlar kumaşın malzemesini bizim seçmenden daha önce gördü!..
www.turkelminibas.net
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt