Barbaros Talı

Ne Cevap Verilecek?

08 Haziran 2013 Cumartesi

Rusya’nin St. Petersburg kentinde düzenlenen “Sport Accord” Kongresi’nde yapılan İstanbul 2020 adaylık tanıtımının çok başarılı geçtiği yazıldı gazetelerde.
31 Mayıs tarihli Hürriyet gazetesi “İstanbul’dan harika sunum” başlığı ile verdi haberi. Türkiye’nin ekonomik alanda yaşadığı gelişmeden bahsedildiği, ülkemizin spor altyapısına 2.5 milyar Amerikan Doları tutarında yatırım yapılacağı, 1992 yılında yürürlüğe giren Olimpiyat Kanunu’nun oyunları düzenlenme garantisi verdiği ve halkın yüzde 94’ünün olimpiyatları İstanbul’da görmek istediğinin anlatıldığı yer aldı haberde.
Sunuma katılan milli voleybolcumuz Neslihan Darnel’in sözlerine de yer verildi. İstanbul’un dünyada en fazla ziyaret edilen beşinci şehir olduğunu hatırlatan; pazarları, müzeleri, camileri, anıtları ve nefes kesen Boğaz manzarasından çok daha fazlasını sunduğunu söyleyen Darnel’in; oyunları, tarihteki en genç seyirci topluluğu ile bir araya getirmek için şans istediği bildirildi.
Haberin yayımlandığı gün, İstanbul Gezi Parkı’nda beklenmedik gelişmeler yaşandı. Ağaçların, AVM inşa etmek amacıyla sökülmesini önlemek amacıyla parkta yatan gençlerin, sabahın 5’inde, tazyikli su ve biber gazı ile park dışına çıkarılmaları ortak direniş başlattı. Hiçbir siyasi amaca hizmet etmeyen, marjinal grupları barındırmayan ve vandalizm amacı gütmeyen, çoğu iyi eğitimli insanların barışçıl protestosuna orantısız güçle müdahale edildi. Yaralananlar, hastanelik olanlar, yoğun bakıma alınanlar, acil ameliyat edilenler oldu. Benzer gelişmeler, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 50’ye yakın ilde de yaşandı. Aynı platformda bir araya gelmeleri mümkün görülmeyen, farklı düşünce ve beklentilere sahip, değişik yaş gruplarından, kadın-erkek binlerce insanımızın dayanışması hayranlıkla izlendi. Ortak tepki, İstanbul’da Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş, İzmir’de Göztepe ile Karşıyaka taraftarlarını bir araya getirdi.
Yaşananlar kısa sürede dış dünyada da yankı buldu. Olayları aktaran yabancı yayın kuruluşları arasında “2020 Olimpiyatları’na aday İstanbul’da yaşananlar” anonsunu yapanların olduğu konuşuldu. Barışçıl gösterilere yönelik tavır, oyunlara ev sahipliği yapma şansımızı olumsuz etkilemeye başladı. Tazyikli su, biber gazı ve coplu çözümün, olimpiyatlar sırasında İstanbul’a gelecek sporcu, antrenör, idareci ve yetkililer ile seyirciler açısından sorun yaratıp yaratmayacağı sorgulanır hale geldi.
Duyulan endişe, bundan sonra yapılacak tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri sırasında dile getirilmeye başlanacak. Belki açık açık ifade edilmeyecek ama her türlü şekilde ima edilecek. Madrid ve Tokyo’nun kazanması için çalışanlar da İstanbul’da yaşananları IOC üyelerine sıkça hatırlatacaklar.
İleri demokrasi ile yönetildiği belirtilen ülkemizde ifade ve basın özgürlüğü konusunda yaşananlara verilen cevaplar, sınırlarımızın dışında pek inandırıcı bulunmadı. Bu kez ne söylenecek merak ediyoruz.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gazozuna Yarışma 14 Mart 2014
Merak Konusu 8 Mart 2014
Soçi’nin Ardından 2 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları