Barbaros Talı

Taş mı, Top mu?

12 Aralık 2012 Çarşamba

Önce her hafta 43 dilde, 1500 saat yayın yaparak 141 milyon kişiye ulaşan Amerikanın Sesi radyosu (Voice of America) bahsetti. Diyarbakırda, Türkiyenin en fakir ilçelerinden Bağlarda, Taş atan çocuklarolarak anılan gençlerin basketbol sayesinde yeni bir hayata başladıklarını anlattı dinleyicilerine.

\n

Erkek takımı oyuncularından 19 yaşındaki 2.01lik Ramazan Özkanın gösterdiği üstün başarı sayesinde New York eyaletindeki Syracusa Academynin okul takımına seçilmesi ve eğitim bursu kazanması; kadın takımı sporcularından 14 yaşındaki Zilan Gülsümün yıldız milli takımımıza davet edilmesi yer aldı haberde. Elde edilen büyük başarının arkasında Diyarbakır doğumlu antrenör Gökhan Yıldırım gösterildi.

\n

Radyo yayınından sonra Vatan gazetesinden Burak Kara, Gökhan Hoca ile röportaj yaptı. 18 yıllık basketbol antrenörlüğünün yanı sıra beden eğitimi öğretmeni de olan Koç Yıldırımın mucizevi başarısı Taş değil basket attıbaşlığı ile yayımlandı.

\n

Gökhan Yıldırım, 8 yıl önce sıfırdan bir takım kurduklarını, önce Diyarbakır çapında başarılar elde ettiklerini, sonrasında adlarını bölgelerinde duyurduklarını anlattı. İkinci yıllarında Türkiye finaline kalmalarının dönüm noktaları olduğunu, bu başarı üzerine Bağlar Belediyesinin spor salonu inşa ettiğini ve günde 7-8 saat antrenman yapmaya başladıklarını söyledi. Yeni başarılar elde edince belediye başkanının takım için otobüs aldığını, böylece gidilmesi zor deplasmanların yakınlaştığını belirtti.

\n

Gökhan Hoca, taş atan çocuklarla anılan ilçelerinin adını basketbolla duyurmasının pek kolay olmadığını ifade etti. Aileleri kültürlerine uzak bir spor dalı için ikna etmenin zorluklarından bahsetti. Her sene düzenledikleri yaz okullarına 500 çocuğun katıldığını, erkekler üçüncü lig takımına kadar bütün kategorilerde 200 lisanslı sporcuya sahip olduklarını açıkladı. Artık gençlerin yeni bir hedefi olduğunu ve sportif alanda yaşanan gelişmenin eğitimlerine de olumlu yansıdığını paylaştı.

\n

Irak milli takımıyla Erbil ve Diyarbakırda dostluk maçları oynanmasını sağladığını, göze batan sporcularını NBA gelişim kamplarına davet ettirerek daha fazla sayıda oyuncusunun burs kazanması için uğraş verdiğini, bütün sporcularının üniversiteye gitmelerini arzu ettiğini söyledi.

\n

Bu röportaj cumartesi günü yayımlandı. Gökhan Hoca hafta başında kulübe çağrıldı ve yayımlanan röportajdan duyulan rahatsızlık dile getirilerek kulüp yönetim kurulu üyelerinin ortak kararıyla görevine son verildiği söylendi. Bir gün sonra görüştüğü belediye başkanı da kulüp yönetimiyle aynı düşüncede olduğunu dile getirince ipler koptu.

\n

İş dünyasında, markanın önüne geçen tepe yöneticinin görevden alınması alışılageldik bir durumdur. Patronların markalarını koruma amacıyla yaptıkları davranışı siyasiler, koltuklarını koruma arzusuyla sergilerler. Bağlar Belediyesinin desteğiyle yaratılan ortamda elde edilen başarının antrenörün hanesine yazılması başkanı rahatsız etmiş anlaşılan. Alınan kararda basit kıskançlığın hâkim olduğunu düşünüyor, çocuklarımızın basket yerine taş atmalarını istemeyeceklerini umuyoruz.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gazozuna Yarışma 14 Mart 2014
Merak Konusu 8 Mart 2014
Soçi’nin Ardından 2 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları