3. sayfalardan ana haberler..

28 Mayıs 2019 Salı

3. sayfalardan haberler, gazete manşetlerine, televizyonların ana haberlerine büyük ağırlıkla taşınmışsa, Saray siyasetinin, otoriterleşmenin, gücü elinde tutma adına bilinçli seçimi ötekileştirme, baştan tırnağa inmiş demektir. Çok daha fazla kaygı duyulması gerekli bir durum, siyasette kökleşmiş sorunların olumsuz zincirleme etkilerinin, sıradan insanların yaşamlarını karabasana çevirmesinin çok ağır sonuçlarının saklanamaz boyutlara ulaşmasıdır..
Yanlış anlaşılmasın, gazetecilikte üçüncü sayfa haberleri, toplumsal yaşamın tüm sorunlarının insanların yaşamlarına yansımaları boyutları ile, hem çok ciddiye alınması hem de doğru okunması, insana dokunmanın çok ötesinde, yaşanan düzene ayna tutma işlevleri ile vazgeçilmezdir.
Tek tek güncel ön plana çıkan bireysel şiddet, adliye haberleri, insanların merak duygularının karşılığı oldukları için değil sadece, toplumsal travma boyutlarıyla ancak 3. sayfalardan maşetlere, ana haberlere taşınırlar. Gerçi ülkemize özgü çok garabet tabloda ana akım medyası, yandaş medyaya dönüştürülmüş olarak, yüzde 95 üstü bir dayatma gücü ile Saray, tek adam rejimine dönüştürülmüştür. Ülkenin tepeden tırnağa daha daha otoriterleşmenin dayatmalarına boyun eğebilmesi adına, günün gerekleri içinde, hele de çok güncel seçim dayatma kampanyalarından sonuç alınabilmesi adına sınırsız sayfalara, yayın saatlerine, haksız, hukuksuz el konulması uygulaması geçerlidir.
Gelin görün ki televizyon haberlerinin izlenirliği ile gazete tirajlarının dibe vurması da önlenememiştir. Üçüncü sayfa haberleri tadında şiddet haberlerinin gücü, çarpıcı sonuçlarıyla manşetlere, ana haberlere taşınma olgusu da eşyanın tabiatı gereği bir gerçeklik olarak karşımıza çıkmıştır.

***

Bir yandan dünya ölçeğinde kadına yönelik şiddette ülkemizde yaşanan patlamanın kitleselleşen, vahşete dönüşen boyutları. Diğer yandan kadına yönelik şiddete karşı savaşımda Saray odaklı kampanyaların öne çıkarılması zorunluluğunun ortaya çıkması.. Derken sözde koruma altına alınmış kadınların bir bir sonu gelmez sıklıkta en vahşi örneklerle ölümü yaşadıkları şiddetin patlaması gerçeğinde bir arpa boyu yol alınmamışken.. Hafta içinde iki ayrı, hem de en erkek egemen şiddetin, cinayetlerin rekorlarının kırıldığı illerimizden iki kadınımız birden, hafta sonu haberlerinde, can havliyle öldürülmemek uğruna kendilerini öldürmeye kalkan eşlerine şiddet uygulayarak kendilerini savunmayı başardıkları için aynı haber karesine girebilmişler.
Aynı ana haberler arasında, en bağnaz terörist, İslamcı, şeriatçı yorumların güçlendiği ülkeden, Pakistan’dan yer alan haberde ise HIV virüsünde patlama yaşandığı vardı. Yoksul çoğunluk, aynı zamanda sahte doktorlara da hedef olunca, aynı enjektörün ucuz olsun diye herkese kullanılması yüzünden patlamanın yaşandığı gerçeğinin de altının çizilmesi ile birlikte.

***

İstanbul seçimi üzerinden, mazbatası alınmış İmamoğlu’nun adının bile kullanılması yasağı üzerine, Başkan Erdoğan, adayları Yıldırım’ın en sert içerikli hırsızlık suçlamalarında, canlı yayın yapılan hemen her konuşmalarında, cami açılışlarında en sert cümleli hırsızlık suçlamalarının baştan tırnağa şiddeti indiren sonuçlarında keşke son yaralayıcı, kuşkusuz tarihe de yazılacak sahne Kılıçdaroğlu’na sonuca ulaşmamış linç eylemi ile sınırlı kalabilseydi.
Çoğu sansürlense de giderek daha acımasız, tırnağa inmiş şiddetin örneklerini hemen her gün birkaçı birden gazetecilere, ötekiler ilan edilmiş seçim kampanyalarının etkinliklerine yönelik şiddet eylemleriyle yaşıyoruz. Çoğunun yandaş medyada yok sayılması, insana, tabana dönük haberlerde galiba da zorunlu olumlularını bulup öne çıkarmak kaçınılmaz oluyor..
Örneğin ana haberlerde son zamanlarda tabanda mucize yaratanların haberleri de yer alıyor. Sakat çocuğunun yürüyebilmesi için mucizeler yaratmayı başaran anneler, babalar.. Tarım üretiminde en zorlu koşullarda, birbirinden değerli katkı yapmayı başaranlar.. 75 yaş üstü üniversite bitirmekle yetinmeyip üst eğitime geçiş yapanlar.. Siyasetle soluksuz umutsuzluğa sürülenlere ilaç olsun, birazcık yüzler gülsün adına baş tacı edilen umutlu haberlerin ise özünde en çok tabandan fışkıran yaşam direncinin, başkaldırının aynası işlevini yaptığını görebilirlerse, onlara da yasak koyarlar.. Tabandan lince heveslenenlerden çok, katlarıyla korkuyu kıranların hak arama seslerinin yansımaları geliyor.. En çoğu ile de yandaş medyada moral bulalım derken korkuları kırma, başkaldırıyı öğretme işlevleri oluyor..  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bayram benim neyime? 9 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları