Gümüşlük Festivali doğayla kucaklaşıyor

13 Temmuz 2016 Çarşamba

13. Gümüşlük Festivalinde çevrenin zengin dokusuna göre sahneler tasarlanmış: “Taşta, Kumda, Toprakta, Suda” festival. Festivalin ana sponsoru Denizbank. “Taşta Klasik” konserlerinin sponsoru Bosch. Kumsaldaki toprak ev, içinde ve bahçesinde ağırladığı 300’e yakın dinleyiciyle, “Toprakta piyano” dizisinin butik konserlerini kucaklıyor; “Kumda Gitar” dizisi değişik ülkelerden gitarcılarla adeta festival içinde bir “mini gitar festival” yaşatıyor. Gitar konserlerinin sponsoru Bridgestone. “Suda Caz” konserleri Gümüşlük sahilinden denize açılmanın alabildiğine özgürlüğünü caz, dünya müziği ve etnik dinletilerle coşturuyor; İran’dan Kuzey Afrika’ya, Polonya’dan Norveç’e geniş bir coğrafya çiziyor. On üç yaşına giren Festival, gittikçe zenginleşti ve çevrenin doğasıyla tümleşti. Gümüşlük’te “Festival” fikrini ilk ortaya atan Eren Levendoğlu ve bu fikre dört elle sarılan Gülsin Onay, yerel yönetimin ve çevre dostlarının katkılarıyla bugünlere kadar geldiler.
Açılışta, tarihi taşocağında Gülsin Onay ve “Saygun Quartet”i dinledik. Deniz Toygür Conus (1. keman), Özge Özerbek (2. keman), Yağmur Tekin (viyola) ve Yusuf Çelik’ten (viyolonsel) oluşan topluluk, ilk yarıda Chopin’in Fa minör piyano konçertosunun oda müziği düzenlemesini çaldı. Rüzgârın azizliği, çalgıların ses dengesini etkiledi. Açıkhava konserlerinin keyfine karşın böylesi riskleri de var. İzmir, Karşıyaka Belediye Orkestrası’nın birinci rahlelerinden oluşan Saygun Quartet üyeleri, ikinci yarıda kendilerini daha iyi gösterdiler. Dvorak’ın “Amerikan” Kuvarteti ve Gülsin Onay’ın katılımıyla seslendirilen Ulvi Cemal Erkin’in Piyanolu Beşlisi ritmik özellikleri ve ses dinamiklerindeki incelikleriyle çok başarılıydı. Gülsin Onay’ın bis olarak çaldığı Chopin Noktürn ise su gibi aktı.
Duayen sanatçıların gençlerle kaynaşması bu festivalin ayrı bir özelliği: Ayla Erduran, Gülsin Onay, Bülent Evcil, Emre Şen, Stephane Blet, Ilya Kondratiev ve Emre Yavuz ile master class öğrencileri bir araya gelecek. 10 Ağustos’taki kapanışta, ev sahipleri, Gülsin Onay ile Eren Levendoğlu, dört-el piyano konseriyle veda edecekler.

Alican Süner’in başarısı
Herbert von Karajan’ın kırk yıl önce kurduğu Berlin Filarmoni Akademisi gençleri büyük orkestraya hazırlayan iki yıllık bir eğitim kurumu. Berlin Filarmoni’nin yaklaşık üçte birini bu akademinin mezunları oluşturuyor. Bir buçuk yıl önce kemancı Hande Küden’in kazandığı sınavı geçenlerde, 58 kişi arasından bir başka Türk kemancı, Alican Süner (1992) kazandı. Şimdi hem Berlin Filarmoni’nin grup şeflerinden ders alacak hem de sezon içinde topluluğun üyesi olarak konserlere ve turnelere katılacak. Alican, halen Berlin Sanat Üniversitesi’nde Prof. Nora Chastain’in öğrencisi. Geçen yıl Max Rostal (Almanya) ve Postacchini (İtalya) yarışmalarının birincisi olmuştu. Halen Romanya’daki Enescu Yarışmasına hazırlanıyor.
Not: Bu arada, sevgili opera duayeni Atilla Manizade’nin vefatını büyük bir üzüntü ile haber aldım. Kendisi için bu sabah saat 10.00’da, Kadıköy Süreyya Operası’nda bir anma töreni düzenlenecek. Sevgili Aytaç Manizade’nin eşi, daha sonra Levent Camii’ndeki cenaze törenini takiben, sonsuzluğa uğurlanacak. Onu çok, ama çok özleyeceğiz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları