Erdal İnönü ve Zehra Yıldız
Evin İlyasoğlu
Son Köşe Yazıları

Erdal İnönü ve Zehra Yıldız

05.11.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Erdal İnönü geçen hafta ölümünün 18. yıldönümünde mezarı başında anıldı. Artık günümüzde Erdal İnönü benzeri, kültürlü ve nazik politikacılar kalmadı. Babası İsmet İnönü de dünya tarihine imza atmış aydın bir siyasetçiydi. İsmet İnönü, Ankara’da eşi Mevhibe Hanım ile CSO’nun neredeyse tüm konserlerini izlermiş. Kendisi de 50 yaşındayken David Zirkin’den viyolonsel dersleri almaya başlamış. Ve şöyle dermiş: “Ben de biliyorum bu yaştan sonra çalgı öğrenemeyeceğimi. Ama parmaklarımın tellere teması, tellerin titreşimini hissetmek, bu şekilde ses tonlarının çıkışını anlamak beni çok mutlu ediyor.”

Erdal Bey, genç yaşta bir anevrizma ile yitirdiğimiz soprano Zehra Yıldız’ın cenaze törenine gelmiş ve gazetelerde ağlayan fotoğrafları çıkmıştı. O törende AKM’yi dolduran herkes ağlıyordu. Orada hepimiz gibi Erdal Bey de gözyaşı döken sıradan bir vatandaştı. O da babası gibi operaları, konserleri izleyen, antrakta yanına gelenlerle sohbet eden kulise gidip sanatçıları kutlayan, alçakgönüllü bir aydındı. Geçen hafta 95 yaşındaki eşi Sevinç İnönü Erdal Bey’in mezarını ziyaret etmiş. Ve gazetecileri en çok ilgilendiren Sevinç Hanım’ın yakasındaki CHP rozeti olmuş. Özgür Özel de bu ziyarete katılmış.

ZEHRA YILDIZ KÜLTÜR VE SANAT VAKFI’NDA ERDAL BEY

Heidelberg’deki son temsili Fidelio’nun ardından sevgili Zehra’yı genç yaşında yitirmiştik. Onun cenaze töreninde Prof. Erdal İnönü’nün ağlayan fotoğrafları bütün gazetelerde çıkmıştı. Leyla Gencer onun ardından şöyle yazmıştı: “Zehra’yı gerçek bir sanatçı yapan, her şeyin hep en iyisini yapmaya çalışmasıydı. Tanıdığım sanatçılar içinde en ‘Batılı’ olandı. Yalnız işiyle, performansıyla değil, çevresine olumlu bakışıyla, olumlu ışınlar yaymasıyla da öyleydi. O çocuğun yeri doldurulmaz.”

Sonra Zehra’nın eşi opera sanatçısı Süha Yıldız’ın öncülüğünde Zehra’nın adına bir vakıf, “Zehra Yıldız Kültür ve Sanat Vakfı” kuruldu. Erdal İnönü de vakfın mütevelli heyeti başkanı oldu. Vakfın kurucuları arasında ben de yer almıştım. Erdal Bey’in vefatından sonra mütevelli heyeti başkanlığı da bana verildi. Şimdi vakfın yönetimi genç opera sanatçılarında. Onlar Zehra’yı sahnede izlememiş olsalar da Zehra’nın değerini öğrenmiş ve eşi Süha Yıldız’ın gayretleriyle vakfın yönetimine girmiş sanatçılar.

2025-2026 MEVSİMİNDE ZEHRA YILDIZ ETKİNLİKLERİ

11 Kasım’daki açılış konserinde Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda genç sanatçıları dinleyeceğiz. Zaten kuruluş amacı da buydu vakfın: Zehra’nın ardından genç sanatçılara destek olmak.

Türkiye’de ve dünyada kültürel görünürlüğü artırmayı, genç sanatçılara ilham olmayı ve topluma umut taşımayı amaçlayan vakıf, müziği bir diyalog diline, sanatın evrenselliğini de bir köprüye dönüştürmeyi hedefliyordu.

Pandemi yılları dışında bugüne kadar her yıl Zehra’yı anma programları yapıldı. Bu yıl da Zehra’yı 11 Aralık’ta Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda genç solistlerle anacağız. Gencecik bir orkestra şefimiz var: Ramis Sulu. ADK (Ayşegül, Doğan Karadeniz) İstanbul Gençlik Orkestrası’nı yönetecek. Solistler: Sedef İlayda Büyükyörük (soprano), Sinem Güç (soprano), Berrin Temeloğlu (mezzo soprano), Uğur Etiler (tenor), Efe Doğrukul (tenor), Utku Güzelgül (tenor).

Bu konseri kaçırmayın, o gençleri mutlaka izleyin. Yıllar sonra ünlü olduklarında anımsarsınız.

Yazarın Son Yazıları

Tekfen Filarmoni ve Borusan İstanbul Filarmoni’den unutulmaz konserler

Geçen hafta Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın İşSanat’taki açılış konserini dinledik.

Devamını Oku
12.11.2025
Erdal İnönü ve Zehra Yıldız

Erdal İnönü geçen hafta ölümünün 18. yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Devamını Oku
05.11.2025
O ne güzel heyecandı

Bizim çocukluğumuzda Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ilkokulda, ortaokulda yapılan törenlerle, marşlarla, okunan şiirlerle dolu dolu geçerdi.

Devamını Oku
29.10.2025
Howard Griffiths’i yeniden dinlemek

İngiliz orkestra şefi ve viyolacı Howard Griffiths ile dostluğumuz yıllar öncesine dayanır.

Devamını Oku
22.10.2025
Yeni mevsim hızlı başladı

Eskiden orkestraların mevsime başlarken ilk konserleri için “Daha üyeler yaz mahmurluğunu üstlerinden atamamış” diye eleştiriler çıkardı.

Devamını Oku
15.10.2025
İstanbul’da yeni mevsim rengârenk

Yaz yavaş yavaş bitiyor.

Devamını Oku
08.10.2025
Türk Dil Kurumu ödülüm

Türk Dil Kurumu ödülüm

Devamını Oku
01.10.2025
Leylâ Pamir’i anmak

Leylâ Pamir (1930-2023) çok değerli bir müzik insanıydı.

Devamını Oku
24.09.2025
Pekineller bir ilki gerçekleştirdi

Geçen hafta Atatürk Kültür Merkezi’nde 6-12 Eylül tarihlerinde yapılan “Pekinel Uluslararası Masterclass”ın AKM Tiyatro Salonu’ndaki kapanışını izledim.

Devamını Oku
17.09.2025
Dört günde iki kent ve bol müzik

Geçen hafta dört günlük bir Polonya turundaydım.

Devamını Oku
10.09.2025
Cem Mansur ve gençler

Cem Mansur’u uzun yıllardır tanırım. Özellikle gençlerin elinden tutması, onlara güvenmesi; orkesta programı hazırlarken bildik yapıtların yanı sıra çağdaş ya da az bilinen tarihi yapıtları izleyiciye ve orkestra üyelerine tanıtması onun en önemli başarılarındandır.

Devamını Oku
03.09.2025
Nehir söyleşisi nedir?

Bilmem dikkat ediyor musunuz son yıllarda ortaya çıkan “nehir söyleşisi” alt başlığı ile bir edebiyat türü var.

Devamını Oku
27.08.2025
Bülent Tarcan: Bir cerrah ve besteci

Kimi isimler, tarihe bir değil, iki imza atmıştır. Örneğin Bülent Tarcan!

Devamını Oku
20.08.2025
Sabah mutlu uyanmak

İnsan ne zaman mutlu uyanır?

Devamını Oku
06.08.2025
Müzikte Turquerie

Osmanlılar 14. yüzyılda Balkanlar’a girmiş, 15. yüzyılda Konstantinopolis’i fethetmiş ve 16. yüzyılda Viyana kapılarına dayanmış, uzun süre Avrupa’nın korkulu rüyası olmuşlar.

Devamını Oku
30.07.2025
Mizah, tango ve Scarlatti

Son zamanda yayımlanan üç kitaba değinmek istiyorum...

Devamını Oku
23.07.2025
53. festival de sona erdi

Bizim kuşak çok genç yaşlarındaydı İstanbul Müzik Festivali ile tanıştığında. Festivalin başlaması ilkbaharın gelmesiydi.

Devamını Oku
02.07.2025
Alfred Brendel’ın ardından

Çağımızın efsane piyanisti Alfred Brendel, ne harika bir çocukmuş ne de ailesinde bir başka müzisyen varmış.

Devamını Oku
25.06.2025
İstanbul’un her köşesi müzik

Önceki hafta 53. İstanbul Müzik Festivali güzel bir coşkuyla başladı: Yöneticiler, çalanlar, dinleyiciler hepsi yıllar içinde artık kocaman bir aile olmuş.

Devamını Oku
18.06.2025
Sessizlik-festival-Musa Bey

Geçen hafta Kurban Bayramı’ydı. Dört buçuk gün kadar sürdü.

Devamını Oku
11.06.2025
Elektra ve Nil Venditti

19. yüzyılın sonundaki post romantik besteci Richard Strauss (1864-1949) art arda iki opera birden besteler.

Devamını Oku
04.06.2025
Oya Başak’a mektup

Sevgili Oya’cığım, biliyorum, birazdan arayıp: “Bu hafta beni hangi konserlere götürüyorsun” diye soracaksın.

Devamını Oku
28.05.2025
BİFO’nun son konseri ve Gılgameş

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Carlo Tenan’ın yönettiği seçkin bir programla mevsimi kapattı.

Devamını Oku
21.05.2025
ENKA/Can Kiracı/ Opera Bale Festivali

ENKA/Can Kiracı/ Opera Bale Festivali

Devamını Oku
14.05.2025
Muhittin ve Gülseren Sadak

Muhittin ve Gülseren Sadak

Devamını Oku
30.04.2025
Aykal, Naz İrem ve Levendoğlu

Aykal, Naz İrem ve Levendoğlu

Devamını Oku
16.04.2025
Avrupa orkestralarında iki viyolacımız

Avrupa orkestralarında iki viyolacımız

Devamını Oku
09.04.2025
Dört dörtlük bir dinleti

Dört dörtlük bir dinleti

Devamını Oku
02.04.2025
Suna Korat’ı hiç dinlediniz mi?

Suna Korat’ı hiç dinlediniz mi?

Devamını Oku
26.03.2025
Aya İrini: Festivalin efsane tanığı

Aya İrini: Festivalin efsane tanığı

Devamını Oku
19.03.2025
BİFO’dan unutulmayacak bir dinleti

BİFO’dan unutulmayacak bir dinleti

Devamını Oku
12.03.2025
Maria Callas ve Leyla Gencer

Maria Callas ve Leyla Gencer

Devamını Oku
05.03.2025
Zehra Yıldız Vakfı’nın yeni atılımları

Zehra Yıldız Vakfı’nın yeni atılımları

Devamını Oku
26.02.2025
İstanbul Festivali sınırların ötesinde

İstanbul Festivali sınırların ötesinde

Devamını Oku
19.02.2025
Usmanbaş: Sükûnetler denizi

Usmanbaş: Sükûnetler denizi

Devamını Oku
05.02.2025
Boğaziçi’ndeki orgumuz

Boğaziçi’ndeki orgumuz

Devamını Oku
29.01.2025
Berger ve Ayla Erduran

Berger ve Ayla Erduran

Devamını Oku
22.01.2025
İki keyifli konser

İki keyifli konser

Devamını Oku
15.01.2025
Kulis karanlıksa sahne aydınlıktı

Kulis karanlıksa sahne aydınlıktı

Devamını Oku
08.01.2025
2025’e eski günlerden selam

2025’e eski günlerden selam

Devamını Oku
02.01.2025