ENKA Sanat, ENKA Vakfı tarafından 1989’da kurulmuştu. Reşitpaşa (Sarıyer) gibi kentin merkezinden uzak bir noktada yer alsa da yıllardır her etkinliğinde salon tıka basa doluyor. Yaz aylarında 1000 seyirci kapasiteli açıkhava tiyatrosunda müzikaller, tiyatro oyunları, klasik müzik ve pop müzik konserleri, film gösterimleri ve çocuklara yönelik temsiller yapılıyor. 600 seyirci kapasiteli oditoryumu ve sanat galerisinde tiyatrolar, sergiler, film ve dans gösterileri yer alıyor. ENKA (enişte, kayınbirader) Şarık Tara ve Sadi Gülçelik tarafından kurulmuş bir mühendislik ve inşaat firması. Yakından tanıdığım Şarık Tara müthiş bir klasik müzik meraklısıydı. Sabahları havuzunda yüzerken su geçirmeyen bir kulaklıktan çeşitli klasik müzik yapıtları dinlerdi. Bazen de bana telefon edip o gün dinlediği yapıtların analizini yapardı! ENKA Sanat’ın konserleri, tiyatrosu ve belgeselleriyle gün geçtikçe kentimiz için değeri daha da artıyor.
Geçen hafta ENKA Sanat’ın kış mevsimindeki son etkinliklerinden birinde Borusan Kuartet’i dinledik. Esen Kıvrak, Nilay Sancar, Eftal Altun ve Poyraz Baltacıgil’den kurulu topluluğa Reto Bieri klarnetiyle katıldı. Programdaki ilk yapıt Achille Claude Debussy’nin sol minor, Op. 10 yaylı çalgılar dörtlüsüydü. Bestecinin bir sis perdesi ardından duyurduğu izlenimci akımın renkleri başarıyla seslendirildi. Bu başarı hem eseri hem de izlenimci renkleri çok iyi bilmelerinden kaynaklanıyordu. Seslendirdikleri ikinci yapıt bir klarnetli beşliydi. Reto Bieri adlı usta bir klarnetçi çalıyordu. Film müzikleriyle ünlü Bernard Hermann’ın Souvenirs de Voyage adlı esprili müziğini dinledik.
İDSO'NUN ŞEFİ CARLO RİZZARİ, SOLİSTİ CAN KİRACI
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın Atatürk Kültür Merkezi’ndeki Denizbank Konserini İtalyan şef Carlo Rizzari yönetti. Sovyet bestecisi Reinhold Gliere’in (1875-1956) 1951’de tamamladığı op.91 Korno Konçeretosu’nun solisti Can Kiracı idi. Son derece ustalık isteyen bu konçertoyu tertemiz ve kadife bir tonla seslendiren solistimizi kutlarım. Can, dünyanın her sahnesinde virtiozitesiyle kendini kanıtlayabilir. İkinci yarıda Mozart’ın 38. senfonisi “Prag” çalındı. Bütünüyle özlü ve seçkin bir programdı.
İSTANBUL OPERA VE BALE FESTİVAL'İNİN AÇILIŞI
Cumartesi akşamı da yine AKM’de 16. İstanbul Opera ve Bale’nin Festivali’nin gala konserindeydik. İstanbul Devlet Opera ve Bale Orkestrası’nı Bulgar şef Nayden Todorov yönetiyordu. AKM’nin büyük salonu tıklım tıklım doluydu. Yeni bir festivalin açılışı kutlanıyordu. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Tan Sağtürk bu sezonun etkinliklerini anlattı. Programda beni en çok etkileyen konuk topluluk Sofya Opera ve Balesi’nin sergileyeceği Richard Strauss’ın Elektra operası oldu. Çaykovski’nin Anna Karanina başlıklı balesini Rusya’dan gelen St. Petersburg Eifman Balesi sunacak. Aynı topluluk, Beethoven ve Mahler’in müziğinden oluşan “Rus Hamlet” başlıklı bir başka yapıtla da AKM sahnesine renk katacak. Modern dans dalında “Deliriyum” başlıklı çalışma Canberk Yıldız’ın koreografisiyle dünya prömiyeri yapıyor. “Saygun’a Saygı”, büyük bestecimiz Ahmed Adnan Saygun’un yapıtlarından oluşan iki program içinde sunuluyor. Özellikle “Gılgameş” gibi bir anıt, yazıldığından onca yıl sonra dünya prömiyerini yaptığı için festival yöneticilerini kutlarım. Bu festivalin ayrı bir özelliği de Leyla Gencer’in 10 Mayıs’taki ölüm yıldönümüne rastlaması ve onun adıyla andığımız opera yarışmasında geçen yıl ödül almış sanatçıların davet edilmesiydi.