Yaz festivalleri başlarken...

28 Haziran 2017 Çarşamba

Bu yılki İstanbul Festivali Onur Ödülü’ne sahip olmakla gurur duydum. Böylece 45. İstanbul Fesitvali, benim yaşam çizgimde çok önemli bir kavşak oluşturdu.
İzlediğim en son program 25. yılını kutlayan Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın konseriydi. Keşke birkaç büyük kuruluş daha Tekfen, Bilkent, Borusan gibi kendi orkestrasını kursa. Ülkemizde öyle çok ve nitelikli genç orkestracı var ki! Tekfen, Nihat Gökyiğit’in öncülüğünde, şef Saim Akçıl tarafından 1992’de Karadeniz Oda Orkestrası olarak kurulmuştu. O tarihten beri her yıl birkaç konser yaparak adını koruyor.
İstanbul Festivali’nin ardından kulağımızda kalan en önemli konser, Bariton Matthias Goerne’nin Eben Quartet eşliğindeki Schubert’in “ölüm” konulu liedleriydi. 21. yüzyılda yaşayan bir sanatçı kendini nasıl böylesine “saf” müziğe adayabilir! Bestecinin liedlerini sözüyle müziğiyle nasıl böylesine derinlerde canlandırabilir!
İstanbul’da IKSV’nin Müzik Festivali yerini İKSV Caz Festivali’ne bıraktı. Şimdi İzmir ve Bodrum’daki festivaller sırada. Antik mekânlar ve açık hava dinletileri, yaz festivallerinin başlıca özellikleri. İzmir Festivali yarın akşam Çeşme Kale’sinde Gershwin Quartet’in klarnetli beşlisini ağırlayacak.
Bodrum Turgutreis Marina’sında yer alan D-Marin Klasik Müzik Festivali bu yıl daha geniş bir çevreye yayılıyor ve artık adı Bodrum Müzik Festivali olarak değişiyor. 12- 16 Ağustos tarihleri arasındaki etkinlikler yine D-Marin Turgutreis’te başlıyor. Diğer mekânlar: Bodrum Kalesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Mozole Anıt Müzesi, Gümüşlük Akademisi, Şevket Sabancı Parkı, Yalıkavak Marina, The Marmara Bodrum, TED Koleji, Cinemarine ve Midtown AVM Açık Hava Sineması.

Orkestralar ve atölyeler...
Pozitif’in organize ettiği festival, Dogˆus¸ C¸ocuk Senfoni Orkestrası’nın Rengim Gökmen yönetiminde yapacağı açılışla başlayacak; dünyanın en ünlü piyanistlerinden Alice Sara Ott’a eşlik edecek. Genelde programlara geniş kitlenin beğenisini kazanacak parlak yapıtlar seçilmiş. Ott da Çaykovski’nin 1. Piyano Konçertosu’nu çalacak. Program Yalçın Tura’nın enerjik bir yapıtı olan Toccatta ile başlıyor, Mussorgski’nin çok bilinen Sergiden Tablolar’ıyla sona eriyor. Bu esere Selçuk Yöntem gibi ünlü bir anlatıcı da eklenmiş ve parlak bir açılış hazırlanmış. İkinci konserde genç şefimiz Cemi Cem Deliorman yönetimindeki CSO’ya soprano Emma Shapplin solist olacak. Carmine Meo ve Etterna adlı albümlerinden şarkılar söyleyecek. Rusya Devlet Akademi Senfoni Orkestrası’nın iki konserini de Valery Svetlanov yönetiyor. Önce Mozart’ın 5. Keman Konçertosuyla Leticia Moreno; bir sonraki konserde ise Beethoven’in 5. Piyano Konçertosuyla Fazıl Say solist olacak.
Oda müziği dinletileri arasında Kerem Go¨rsev Trio, Kars¸ıyaka Oda Orkestrası, Semplice Quartet, I·klim Tamkan & Senem Demirciogˆlu, Leszek Mozdzer, Nil Kocamangil & Agapi Triantafyllidi, I·stanbul Barok Orkestrası ve Borusan Quartet gibi topluluklar yer alacak. Ayrıca, çevrenin simgesel noktalarında sinema, çağdaş sanat, edebiyat, çocuk atölyeleri, gastronomi gibi müzik dışındaki konular da festivali renklendirecek. Garanti Bankası sponsorluğundaki bu festivalin bilet gelirleri vakıf ve derneklere bağışlanıyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları