Mitoloji ve müzik
Evin İlyasoğlu
Son Köşe Yazıları

Mitoloji ve müzik

25.02.2026 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

“Müzik” sözcüğü baş tanrı Zeus’un kızları “Musalar”dan türemiştir. Tanrıların tanrısı Zeus ile bellek tanrıçası Mnemosyne’nin birbirinden yaratıcı dokuz tane ilham perisi kızıdır Musalar (Müzler). Müzik de “Müz’e yaraşır bir sanat dalı” anlamındadır. Her birisi dans edip şarkı söyler, yaratıcı düşünceyi sunar, hastaları iyileştirir, karanlık düşünceleri uzaklaştırır. Tanrı Apollon da onların piridir. Esin perileri sırasıyla: Klio (tarih), Erato (lirik aşk şiiri-korolu şiir), Terpsikore (dans), Euterpe (flüt), Thalia (komedi), Melpomene (trajedi ve bellek tanrıçası), Polimnia (Pantomim), Urania (Gökbilim) ve hepsinin başı sayılan Kalliope (destan şairi) lirik şiirin temsilcisidir. Homeros’un iki büyük destanı da (İlyada ve Odysseia) esin perileri Musalara seslenişle başlar.

Mitolojik çağlarda müzik sanatından yararlanmak için nice teori üretilmiştir: Boethius, “gezegenlerin hareketlerinde bile insan kulağının duyamayacağı kadar ulvi bir müziğin varlığını” ileri sürmüştür. Aristo, “jimnastik beden için ne kadar gerekliyse, müziğin de ruh için o kadar gerekli olduğunu” söylemiş, ayrıca şunu da eklemiştir: “Çocukluğunuzdan başlayarak hep soylu müzik dinlemişseniz, erdemli bir karakter geliştirirsiniz.” O çağda, soylu müzikten söz edildiğine göre “soysuz müzik” nasıl bir şeydi acaba?

“Mitoloji ve müzik” son derece ilgimi çekmiş bir konudur. Her çağda mitolojik konular o çağın getirdiği yapısallık içinde işlenmiştir. Mitoloji insanların imge gücünü çağlar boyu zorlamış, rengârenk bir esin kaynağı olmuştur. Besteci, mitolojik öyküleri kendi çağının müzik diline göre şekillendirmiştir. Rönesans yıllarından barok döneme geçerken ortaya çıkan ve dünyayı sarsan “opera” türü mitolojik konularla bezenmiştir. Özellikle Orpheus ve Euridice, Odysseus, Oedipus, Elektra, Ariadne gibi karakterler daha sonraki çağlarda da operaların yanı sıra “senfonik şiir” gibi orkestra yapıtlarında çok sık işlenir. Orpheus ve Euridice ilk çağlardan bu yana en gözde librettolara sahiptir. Pek çok mitolojik öyküde müziksel çağın kendi özellikleri ön plandayken “Orfeo” anlatıları şiirsel ve romantik olarak korunmuştur. Sirenler, Musaların ilham getiren perileri; kırların tanrısı Pan’ı konu alan yapıtlar bestelenmiş, Pan’ın simge çalgısı flüt ise bir sis perdesinin ardından seslenen izlenimci yapıtların başlıca anlatım yolu olmuştur.

Gerçek dünyadaki soğuk ve sıcak savaşlar, yaşanan büyük acılar, kaba saba davranışlar, yoksulluklar, gün geçtike her yeni güne uyandığımızda insanları sarsmakta. Bazen mitolojiden esinlenmiş müzik yapıtlarını dinlemek iyi geliyor. Masalların dünyasına sığınan çaresiz, küçük çocuklar gibi oluyoruz.

Yalnız eski yüzyıllarda değil, içinde yaşadığımız post modernizmde bile mitolojinin izlerini sürebiliriz. Stravinsky’nin “Kral Oedipus Oratoryosu” mitolojiyi yeni çağın çaresizliği ile birleştiren bir başyapıttır. Philipp Glass’ın “Orpheo Operası”, Yannis Xenakis’in “Medea” Operası, Carter’in “Minatours” Balesi, Henze’nin “Orpheus” balesi gibi. Evet, “mitoloji” derinleştikçe imge gücünü genişleten bir daldır.

Not: Bu yazıyı yazarken Necati Tosuner’in ölüm haberini aldım. Onunla birlikte 1978’de Türk Dil Kurumu ödülü almıştık. Ben müzik programlarımla “radyo ve televizyon dil ödülü”; o da “Sancı Sancı” kitabıyla “Roman” Ödülü. Aydınlık bir yazarımızı yitirdik, üzgünüm.

Yazarın Son Yazıları

Mitoloji ve müzik

“Müzik” sözcüğü baş tanrı Zeus’un kızları “Musalar”dan türemiştir.

Devamını Oku
25.02.2026
Memet Fuat, İDSO ve Don Giovanni

Cumhuriyet Kitap Dergisi’nde Gamze Akdemir geçen hafta Memet Fuat’ı (1926-2002) kapak yapmış.

Devamını Oku
18.02.2026
Ah o alkışlar, ne kadar acımasız!

Geçen haftaki yazımda AKM’deki bir önceki İDSO dinletisinin salondaki konser dinleyicisini kutlamıştım.

Devamını Oku
11.02.2026
Babacan, Mengoli, İDSO ve dinleyici

Kimi konser vardır, daha salondan çıkmadan etkisi geçmiştir; kiminin de uzun zaman etkisi altında kalırsınız.

Devamını Oku
04.02.2026
Usmanbaş’ı anarken

İlhan Usmanbaş, eşi Ankara operasının ünlü sopranosu Atifet Hanım Covid19’dan vefat ettiğinde konuk oldukları huzurevinin banyosundaki aynanın önüne gitmiş ve: “Aticim (Atifet’in kısaltılmışı) merak etme, ben de çok yakında senin yanına geliyorum” demiş

Devamını Oku
28.01.2026
Tan Sağtürk’e yeni görev

Geniş bir vizyona sahip, bilgili, görgülü, Devlet Opera ve Bale Kurumu’nu Anadolu’nun dört bir yanına yayan, çok iyi İngilizce ve Fransızca bilen, yakışıklı dansçımız Tan Sağtürk’ün Kültür Bakanlığı Sanat Danışmanlığı’na atanmasını kendisi “büyük bir onur” olarak yorumlamış.

Devamını Oku
21.01.2026
Ayla Erduran’ın ardından

Tam geçen haftaki Ayla Erduran’ı anma etkinliği üstüne yazımı hazırlarken sevgili Yeşim Gürer Oymak’ın İKSV Genel Müdürlüğü’ne atandığını duydum.

Devamını Oku
14.01.2026
Mesut İktu’nun ardından

Geçen hafta 3 Ocak’ta çok değerli bir opera sanatçımızı, bariton Prof. Dr. Mesut İktu’yu yitirdik.

Devamını Oku
07.01.2026
Yalçın Tura’ya büyük ödül

Yalçın Tura’ya (d.1934) 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında “müzik özel ödülü” verildi.

Devamını Oku
31.12.2025
İnönü’nün anısına bir konser

İDSO’nun her yıl Erdal İnönü’nün anısına bir konser adaması ne kadar anlamlıdır.

Devamını Oku
24.12.2025
‘İnsan sesi’

Soprano ve şef Barbara Hannigan’ı 2023’te İstanbul Müzik Festivali çerçevesinde ve BİFO eşliğinde dinlemiştik.

Devamını Oku
17.12.2025
Selim İleri ve Leyla Gencer

Bir zamanlar Boğaziçi Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin ürettikleri çalışmaları kamusal alana taşımak ve üniversitenin entelektüel canlılığını toplumla buluşturmak amacıyla rektörlüğün üst katındaki kütüphanede “Kitaplar Arasında Buluşmalar” düzenlenirdi.

Devamını Oku
10.12.2025
Aya İrini: İKSV Festivali’nin tanığı

Aya İrini: İKSV Festivali’nin tanığı

Devamını Oku
03.12.2025
Aykal-Darmar-Hornung ve Saygun

Geçen haftaki İDSO/DenizBank konserleri çerçevesindeki konseri değerli şefimiz Gürer Aykal yönetti.

Devamını Oku
26.11.2025
A.A. Saygun ve Gürer Aykal

Uzun yıllar önce maestro Gürer Aykal ile yaptığım bir söyleşide şöyle anlatıyordu...

Devamını Oku
19.11.2025
Tekfen Filarmoni ve Borusan İstanbul Filarmoni’den unutulmaz konserler

Geçen hafta Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın İşSanat’taki açılış konserini dinledik.

Devamını Oku
12.11.2025
Erdal İnönü ve Zehra Yıldız

Erdal İnönü geçen hafta ölümünün 18. yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Devamını Oku
05.11.2025
O ne güzel heyecandı

Bizim çocukluğumuzda Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ilkokulda, ortaokulda yapılan törenlerle, marşlarla, okunan şiirlerle dolu dolu geçerdi.

Devamını Oku
29.10.2025
Howard Griffiths’i yeniden dinlemek

İngiliz orkestra şefi ve viyolacı Howard Griffiths ile dostluğumuz yıllar öncesine dayanır.

Devamını Oku
22.10.2025
Yeni mevsim hızlı başladı

Eskiden orkestraların mevsime başlarken ilk konserleri için “Daha üyeler yaz mahmurluğunu üstlerinden atamamış” diye eleştiriler çıkardı.

Devamını Oku
15.10.2025
İstanbul’da yeni mevsim rengârenk

Yaz yavaş yavaş bitiyor.

Devamını Oku
08.10.2025
Türk Dil Kurumu ödülüm

Türk Dil Kurumu ödülüm

Devamını Oku
01.10.2025
Leylâ Pamir’i anmak

Leylâ Pamir (1930-2023) çok değerli bir müzik insanıydı.

Devamını Oku
24.09.2025
Pekineller bir ilki gerçekleştirdi

Geçen hafta Atatürk Kültür Merkezi’nde 6-12 Eylül tarihlerinde yapılan “Pekinel Uluslararası Masterclass”ın AKM Tiyatro Salonu’ndaki kapanışını izledim.

Devamını Oku
17.09.2025
Dört günde iki kent ve bol müzik

Geçen hafta dört günlük bir Polonya turundaydım.

Devamını Oku
10.09.2025
Cem Mansur ve gençler

Cem Mansur’u uzun yıllardır tanırım. Özellikle gençlerin elinden tutması, onlara güvenmesi; orkesta programı hazırlarken bildik yapıtların yanı sıra çağdaş ya da az bilinen tarihi yapıtları izleyiciye ve orkestra üyelerine tanıtması onun en önemli başarılarındandır.

Devamını Oku
03.09.2025
Nehir söyleşisi nedir?

Bilmem dikkat ediyor musunuz son yıllarda ortaya çıkan “nehir söyleşisi” alt başlığı ile bir edebiyat türü var.

Devamını Oku
27.08.2025
Bülent Tarcan: Bir cerrah ve besteci

Kimi isimler, tarihe bir değil, iki imza atmıştır. Örneğin Bülent Tarcan!

Devamını Oku
20.08.2025
Sabah mutlu uyanmak

İnsan ne zaman mutlu uyanır?

Devamını Oku
06.08.2025
Müzikte Turquerie

Osmanlılar 14. yüzyılda Balkanlar’a girmiş, 15. yüzyılda Konstantinopolis’i fethetmiş ve 16. yüzyılda Viyana kapılarına dayanmış, uzun süre Avrupa’nın korkulu rüyası olmuşlar.

Devamını Oku
30.07.2025
Mizah, tango ve Scarlatti

Son zamanda yayımlanan üç kitaba değinmek istiyorum...

Devamını Oku
23.07.2025
53. festival de sona erdi

Bizim kuşak çok genç yaşlarındaydı İstanbul Müzik Festivali ile tanıştığında. Festivalin başlaması ilkbaharın gelmesiydi.

Devamını Oku
02.07.2025
Alfred Brendel’ın ardından

Çağımızın efsane piyanisti Alfred Brendel, ne harika bir çocukmuş ne de ailesinde bir başka müzisyen varmış.

Devamını Oku
25.06.2025
İstanbul’un her köşesi müzik

Önceki hafta 53. İstanbul Müzik Festivali güzel bir coşkuyla başladı: Yöneticiler, çalanlar, dinleyiciler hepsi yıllar içinde artık kocaman bir aile olmuş.

Devamını Oku
18.06.2025
Sessizlik-festival-Musa Bey

Geçen hafta Kurban Bayramı’ydı. Dört buçuk gün kadar sürdü.

Devamını Oku
11.06.2025
Elektra ve Nil Venditti

19. yüzyılın sonundaki post romantik besteci Richard Strauss (1864-1949) art arda iki opera birden besteler.

Devamını Oku
04.06.2025
Oya Başak’a mektup

Sevgili Oya’cığım, biliyorum, birazdan arayıp: “Bu hafta beni hangi konserlere götürüyorsun” diye soracaksın.

Devamını Oku
28.05.2025
BİFO’nun son konseri ve Gılgameş

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Carlo Tenan’ın yönettiği seçkin bir programla mevsimi kapattı.

Devamını Oku
21.05.2025
ENKA/Can Kiracı/ Opera Bale Festivali

ENKA/Can Kiracı/ Opera Bale Festivali

Devamını Oku
14.05.2025
Muhittin ve Gülseren Sadak

Muhittin ve Gülseren Sadak

Devamını Oku
30.04.2025