KKTC ve Kemalizm etkisi - Mustafa Yazgan
Olaylar Ve Görüşler
Son Köşe Yazıları

KKTC ve Kemalizm etkisi - Mustafa Yazgan

15.11.2024 04:01
Güncellenme:
Takip Et:

Tarih, ideoloji ihracatlarının başarılı ve başarısız olduğunun örnekleriyle doludur. Hiçbir halk, kendisine dışarıdan “dikta” edilen bir ideolojiyi tam anlamıyla kabul edemez. Kıbrıs özelinde bakacak olursak Kemalizm, Türkiye’de doğmuş bir ideoloji olsa da Kıbrıs’a ihraç edilmiş değildir. Kıbrıs Türk halkı, tarihsel süreç içerisinde kendi iradesiyle Kemalizmin temel esaslarını içselleştirmiş ve benimsemiştir. 

1878’de İngilizlerin Kıbrıs’a ayak basması, adadaki iki büyük toplum için farklı anlamlar ifade ediyordu. Kıbrıslı Rumlar için bu, Enosis’e kapı aralayacak bir fırsattı. Kıbrıs Türkleri için ise “Anavatan”dan tam anlamıyla olmasa da bir kopuş, hatta daha kötüsü, Kıbrıs Rumlarının yıllardır düşledikleri Enosis hayallerinin gerçekleşmesi, Kıbrıs’ın bir Yunan adasına dönüşmesi ihtimalinin doğmasıydı. Kıbrıs Türklerinin kaygısının oldukça doğru olduğu, 1955’te Yunanistan destekli EOKA terör örgütünün adada terör dönemi başlatmasıyla ve 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Rum liderliğinin Türklere yönelik tertiplediği sistematik saldırılarla 1963’te fiilen yıkılmasıyla daha da net görülmüş, Kıbrıslı Türkler, 1974’e kadar varoluş mücadelelerini kararlılıkla sürdürmüşlerdir. 

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ardından ise Kıbrıs Türk halkı ilk devlet inşası deneyimini yaşayarak 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD)’ni kurmuş, bu devletin anayasasının ilk maddesinde şu ifadeye yer verilmiştir “Kıbrıs Türk devleti, demokrasi, sosyal adalet ve hukukun üstünlüğü ilkelerine dayanan laik bir Cumhuriyettir”. Bu ifadeden de anlaşılacağı üzere KTFD anayasasının ilk maddesinde, Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kuruluş felsefelerinden biri olan “Laik ve sosyal hukuk düzeni” ifade edilmektedir. Yani Kıbrıs Türk halkı, ilk devletleşme sürecinde Atatürk’ün ilkelerini ve vizyonunu açıkça anayasal sistemine yerleştirmiştir (Balyemez, 2024 s.58).

ANAYASA VE DEVRİMLER

KTFD sekiz yıl kadar sonra, bağımsızlık ilanının tek çözüm haline gelmesi neticesinde 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kurulmuş ve bu anayasanın birçok maddesinde de Atatürk ilke ve devrimlerine bağlılık vurgulanmıştır. Örneğin, anayasanın milli eğitimin temel ilkelerinin ikinci bölümündeki 16. madde şu şekildedir; “Kıbrıs Türk Milli Eğitim sisteminin her derece ve türü ile ilgili eğitim ve öğretim programlarının hazırlanıp uygulanmasında, Atatürk ilke ve devrimleri ile Atatürk milliyetçiliği temel olarak alınır.” Bu ve benzeri örneklerden yola çıkarak Kıbrıs Türk devlet yapısının temelinde Kemalizmin büyük bir yeri olduğu görülmektedir. (Balyemez, 2024 s.58). 

1918’de Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından sonra Anadolu’nun İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmeye başlaması ve buna karşı doğan Milli Mücadele hareketi, Kıbrıs Türklerini derinden etkilemiştir. Bu sebeple Kıbrıs Türkleri Anadolu’daki Milli Mücadele hareketini ve mücadelenin lideri Mustafa Kemal Paşa’yı desteklemek amacıyla, etkinlikler düzenleyerek Anadolu’daki Milli Mücadele için yardım toplamış ve toplanan yardımları Anadolu’ya ulaştırmışlardır. Milli Mücadele zafere ulaştıktan sonra ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ardından Kemalizmin gelişimini ve Türk devrimini yakından takip etmişler ve Türk devriminin getirdiği yenilikleri Kıbrıs’ta da uygulamaya çalışmışlardır. (Yüksel, 2009, s. 165-166). 

Örneğin, Harf Devrimi’nin Türkiye’de gündeme gelmesi ciddi bir etki yaratmış, Kıbrıs’ta yayımlanan “Söz” gazetesinden Mehmet Remzi Okan, Harf Devrimi’ni Kıbrıs’ta uygulamak maksadıyla Söz gazetesini yeni alfabeye geçirmiştir. Bu noktada bir diğer örnek de Medeni Kanun’un kabul edilmesi için verilen mücadeledir.

1930’lar aynı zamanda Kıbrıs’ta Kemalizmin ilk temsilcilerinin de doğmasına zemin hazırlamıştır. Kendisini “Halkçılar” olarak nitelendiren Kemalist Kıbrıslı Türk aydınlar, İngilizlerle işbirliği halinde olan gerici “Evkafçılar” grubuna karşı politik bir mücadele vermiştir. (Bozkurt, Sf.35). 

Kıbrıs Türk halkı, en zorlu dönemlerde dahi, Atatürk’ten vazgeçmemiş, Türk devriminin ve Kemalizmi benimsemiştir ve 21.yüzyılda da Kıbrıs Türk halkı için Kemalizm, halen ilerici ve vazgeçilmez bir değer ve düşünsel bir birikimdir. 

KKTC’nin 41’inci kuruluş yılını kutladığımız bugün, bu tarihsel gerçeği de bir kez daha hatırlamakta fayda vardır.

Yazarın Son Yazıları

MESEM ve çocuk işçiliği - Özgür Hüseyin Akış

Sanayi Devrimi’yle birlikte çocuk emeği üretim sürecinde ciddi bir biçimde yer almıştır.

Devamını Oku
12.01.2026
Emperyalizm, Venezuela ve demokrasi - Doğan Ergenç

3 Ocak 2026 günü ABD, Venezuela’ya saldırdı ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile eşini kaçırıp New York’a getirdi.

Devamını Oku
12.01.2026
Gündelik distopya ve umudumuz - Olcay Bağır

Distopyaların ilki olmasa da en meşhuru Aldous Huxley’in 1932’de basılan Cesur Yeni Dünya romanıdır.

Devamını Oku
10.01.2026
‘Bir bilen’ - Kadir Serkan Selçuk

Türkiye’de seçmen tercihleri, genel olarak sorgulayarak, araştırarak değil geleneksel-ailevi bağların, yakın çevrenin veya bir lidere duyulan hayranlığın etkisiyle yapılır.

Devamını Oku
10.01.2026
Bir haydut devletin resmi: ABD - Doğu Silahçoğlu

Dünya egemenliğine soyunan ABD; uluslararası hukuka aykırı bir anlayışla ve geçmişteki sabıkasına uygun olarak yeni yılın ilk sabahında Venezuela’da haydutluğa soyundu.

Devamını Oku
09.01.2026
Bitmeyen meşruiyet arayışı - Hande Orhon Özdağ

Erdoğan’ın ABD seyahati sırasında, ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Trump’ın Erdoğan’a “ihtiyacı olanı” verdiğini söylemişti...

Devamını Oku
09.01.2026
Sermaye imparatorluğu - Kaan Eroğuz

Tüm dünya yeni yılı Amerikan emperyalizminin Venezüella’ya saldırısı ve devlet başkanı Nicolas Maduro ile eşi Cilia Flores’in bir savaş suçlusu gibi ABD’ye kaçırılması olayıyla karşıladı

Devamını Oku
08.01.2026
Yargı kısıntısı - Suna Türkoğlu

Anayasa Mahkemesi, 16.7.2010 tarihli E:2010/29 K:2010/90 sayılı kararında hukuk devletini “insan haklarına dayanan, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, eylem ve işlemleri hukuka uygun olan, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek sürdüren, anayasaya aykırı durum ve tutumlardan kaçınan, hukuku tüm devlet organlarına egemen kılan, anayasa ve yasalarla kendini bağlı sayan, yargı denetimine açık, anayasanın ve yasaların üstünde yasa koyucunun da bozamayacağı temel hukuk ilkeleri bulunduğu bilincinde olan devlet” olarak tanımlamıştır.

Devamını Oku
08.01.2026
Venezüella’da ABD darbesi - Hikmet Sami Türk

3 Ocak 2025 sabaha doğru Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşi Cilia Flores, ABD Başkanı Donald Trump’ın emriyle ABD ordusunun özel görev birimi Delta Force timleri tarafından yataklarından alınarak kaçırıldı; ABD’ye yönelik uyuşturucu kaçakçılığı ve terörizm iddialarıyla yargılanmak üzere New York’a götürüldü.

Devamını Oku
07.01.2026
Liyakat, adalet, açılım: Türkiye masada... - Gani Aşık

“Vatanımız cennet, sofralarımız bereket ve idaremiz merhamet” sloganı ile iktidar olan intikamcı siyasal İslam; foyasının çıkması, yurttaşın bıkması ve devletin kokuşması ile 23 yıllık fetret döneminin sonuna gelmiş görünüyor.

Devamını Oku
07.01.2026
Türkiye 2026'dan ne bekliyor? - Necdet Adabağ

Ünlü İtalyan şair-yazarı Giacomo Leopardi “Takvim Satıcısı” adlı denemesinde bir yılbaşı öncesinde takvim satıcısına, gelecek yılın nasıl olacağını sorar, sorunun yanıtını beklemeden gelecek yılın yaşadıkları yıldan farklı olmayacağını; acı ve ıstırapların süreceğini, iç ağrılarının dinmeyeceğini söyler.

Devamını Oku
07.01.2026
Harita üzerinde mütalaa etmek - Nejat Eslen

Mustafa Kemal Atatürk, “Ben siyasi meseleleri de askeri vaziyetlerde olduğu gibi harita üzerinde mütalaa ederim” demiştir.

Devamını Oku
06.01.2026
Vicdanı altınla değil, hakikatle tartmak - Abdullah Dörtlemez

Atinalı Timon, Shakespeare’in kaleminde cömertliğiyle tanınan, dostlarına servetini açan ama karşılığında nankörlük ve ihanet gören bir karakterdir.

Devamını Oku
06.01.2026
Ayrıştırma mı, bütünlük mü? - Necdet Ersoy

Ülkemizde her düzeyde devlet görevlisi, siyasetçiler ve kanaat önderleri, söylemlerinde toplumun bir bütün olduğunu ifade etmek için yurdumuzdaki bütün etnik grupların isimlerini sayıp sonra da “Biz hepimiz kardeşiz” gibi birlik ifade eden bir söylemi kullanmaktadırlar.

Devamını Oku
04.01.2026
Toplumsal çürüme ve mücadele - Coşkun Özdemir

Kaygılar içinde yaşadığımız koca bir yıl geçti.

Devamını Oku
03.01.2026
Sahipsiz hayvanlar ve ‘tek sağlık’ - Ülgen Zeki Ok

İnsan sağlığını korumakla birlikte hayvan ve çevre sağlığının da korunması gerektiğine temellenen “tek sağlık” anlayışı, farklı alanlarda, farklı düşünebilen beyinlerin uyum içinde çalışmalarının yarattığı sinerji ile hızla yayılıyor.

Devamını Oku
03.01.2026
Her şey bizim elimizde - Yüksel Işık

Doğanın yasası bu, bir yılı daha tarihteki yerine yolcu ediyoruz.

Devamını Oku
02.01.2026
2026'da Türk ordusu - Cumhur Utku

Filmi geri saralım.

Devamını Oku
02.01.2026
Liyakat kurumu - Ülkü Sarıtaş

Türk Dil Kurumu sözlüğündeki tanıma göre, kökeni Arapça olan liyakat kelimesinin anlamı; bir kimsenin, kendisine iş verilmeye yeterlilik, uygunluk ve yaraşırlık durumunda olmasıdır.

Devamını Oku
01.01.2026
Mustafa Necati'yi düşünürken - Mustafa Gazalcı

Her yılbaşı geldiğinde gencecik yaşında talihsiz bir biçimde yitirdiğimiz Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’yi düşünürüm.

Devamını Oku
01.01.2026
Umut korkuyu yensin - Abdullah Yüksel

2025’in omuzlarımızda bıraktığı ağırlıkla giriyoruz yeni yıla.

Devamını Oku
31.12.2025
İyilik biriktirenlerin yolu - Serpil Güleçyüz

Yeni bir yıla, bin bir umutla merhaba derken tartışmaların dayatmaların gölgesinde, bizi biz yapan değerlerimizden ne kadar uzaklaştığımızı fark ediyoruz.

Devamını Oku
31.12.2025
Cumhuriyetin kurucu felsefesine dönüş - Basri Gürsoy

Türkiye bugün yalnızca bir iktidar değişimi tartışması yaşamamaktadır.

Devamını Oku
31.12.2025
Askeri hastanelerin yeniden açılması - Dr. Süleyman Kalman

Sıkça gündeme gelen askeri hastanelerin yeniden açılması yönündeki tartışmalar, yalnızca yönetsel bir düzenleme sorunu değil, görünüşte ani ama belki de “bile bile” yapılmış bir yanlıştan dönmenin ve silinmeye yeltenilmiş Cumhuriyetin sağlık belleği ile kurulan ilişkinin de bir göstergesidir.

Devamını Oku
30.12.2025
Barış üzerine bir deneme - Av. Ekrem Demiröz

Savaş kabadır, çirkindir ve acımasızdır.

Devamını Oku
30.12.2025
Yeni bir toplumsal yalnızlık - Dr. Alper Demir

Türkiye’de son yıllarda yaşanan siyasal gerilimler, derinleşen kutuplaşma ve kamusal alanın giderek daralması, artık yalnızca güncel siyasetin değil, toplumsal yapının kendisinin sorgulanmasını zorunlu kılıyor.

Devamını Oku
29.12.2025
Yıl biterken... - Erol Ertuğrul

23 yıldır Türkiye hak etmediği acıları yaşıyor.

Devamını Oku
28.12.2025
Mustafa Kemal’in Ankara’ya gelişi: Kızılca Gün - Hüner Tuncer

Birinci Dünya Savaşı sonucunda Osmanlı topraklarını Avrupa devletleri arasında paylaştıran Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında, Mustafa Kemal’in öncelikli düşüncesi, “ulusal birlik” düşüncesiydi.

Devamını Oku
27.12.2025
Su kıtlığına doğru... - İsmail Özcan

Herkesin bildiği üzere yaşadığımız dünyanın insanlar ve tüm canlılar için olmazsa olmaz iki büyük nimetinden biri hava, diğeri sudur.

Devamını Oku
27.12.2025
Devlet geleneği, demokrasi ve vicdan - Halil Sarıgöz

Dün İsmet İnönü’yü aramızdan ayrılışının 52’nci yılında andık..

Devamını Oku
26.12.2025
‘Asgari’ sömürü - Aydın Öncel

Aralık ayının son günlerinde yaşanan “asgari ücret” tartışmalarında gelenek bu yıl da bozulmadı!

Devamını Oku
25.12.2025
İBB davasında yargılama süresi - Hikmet Sami Türk

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hakkındaki yolsuzluk iddianamesiyle İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 12.12.2025’te başlayan ve ilk duruşmasının 9 Mart 2026 günü yapılmasına karar verilen davada hedeflenen yargılama süresi, mahkeme tarafından en çok 12 yıl 6 ay olarak belirlendi.

Devamını Oku
24.12.2025
Menemen Devrim Şehitleri Anıtı ve Cumhuriyet -

Yunus Nadi: “Kubilay timsalini taziz için ne yapsak yerinde olacağına şüphe yoktur.

Devamını Oku
23.12.2025
Kubilay olayının anlattıkları - Osman Selim Kocahanoğlu

23 Aralık 1930 salı günü, Menemen’de insanlık tarihi- nin en hunhar cinayetlerinden bi- ri işlendi.

Devamını Oku
23.12.2025
Cumhuriyetimizin vazgeçilmez değeri - Azmi Kişnişci

“Eşitlik”, Cumhuriyetin yalnızca hukuki bir ilkesi değil; toplumsal yaşamımızın adalet duygusunu ayakta tutan temel dayanaklarından biridir.

Devamını Oku
22.12.2025
Büyüyen eşitsizlik, yaygınlaşan yoksulluk - Sıtkı Ergüney

Ekonomide; fiyatlar genel düzeyindeki; artış “enflasyon”, gerileme “deflasyon”, duraklama ile birlikte yaşanan artış da “stagflasyon” olarak tanımlanır.

Devamını Oku
20.12.2025
Yenilmezlikler ve dokunulmazlıklar - Cengiz Kuday

Tarih, bazen büyük savaşlarla değil; küçük, sessiz ve ilk bakışta sıradan görünen olaylarla yön değiştirir.

Devamını Oku
20.12.2025
Hayvancılıktaki yol ayrımı - Gülay Ertürk

Türkiye bugün hayvancılıkta çok kritik bir eşiğe geldi.

Devamını Oku
19.12.2025
Devlet ve kalkınma - Prof. Dr. Bilin Neyaptı

Bir ülkede ekonomi yönetiminin temel hedefleri verimlilik ve adil bölüşümdür.

Devamını Oku
18.12.2025
Devletçiliğe dönebilmek... - Kemal Onur

Demokratik ve laik sosyal hukuk devletimizin kurucu lideri Atatürk’ün yönetimi döneminde; ülkemizin ulusal çıkarı açısından bilimsel anlayış ve duyarlı bir bilinçle, iç ve dış sermaye şirketlerinin çıkarları için vahşi madenciliğe kesinlikle fırsat verilmemiştir!

Devamını Oku
17.12.2025