Sürecin şifreleri...
Mustafa Balbay
Son Köşe Yazıları

Sürecin şifreleri...

01.11.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Birinci yılını dolduran, yolda “terörsüz Türkiye” adını alan süreçte şaşırtıcı olmayan bir “deltalaşma” aşamasına gelindi.

Bahçeli-Erdoğan-Öcalan üçgeninde devam eden, kamuoyuyla bütün aşamaları paylaşılmayan sürecin başlangıçtaki zemini değişmiş durumda. Tamamen iç işimiz gibi görünen gelişmeler Türkiye-Irak-Suriye üçgenine yayıldı.

İlki 5 Haziran 1985’te çıkan, “Eve Dönüş Yasası” adı verilen benzer arayışları daha önce 10 kez denedik. 1985’in güçlü başbakanı Turgut Özal bu yasayla devletin şefkatli elini uzattığını, karşılıksız kalmayacağına inandığını söylemişti.

Beklendiği gibi olmadı. Resmi sayılara göre 157 kişi yasadan yararlanmak için başvurdu. Özal’dan sonra da her hükümet böyle bir yasa çıkarıp işi çözeceğini düşündü. Olmadı! Bu anımsatmayı bir olumsuzluk durumu olarak değil, geçmişteki benzer adımların önemli bir deneyim olduğunu vurgulamak için yaptık.

***

Her adım öncekinden farklıydı. Son adımı en farklı kılan, başlatıcısıydı. 22 Ekim 2024’te Bahçeli’nin MHP grup toplantısındaki konuşması öylesine şaşırtıcıydı ki televizyonlar saniyelerce altyazı geçemedi!

Birinci yıldönümünde yine şaşırtıcı bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu kez Erdoğan’la DEM Parti heyeti buluşuyor ama Bahçeli buluşmuyor!

Günün sonunda Erdoğan’la Bahçeli’nin arası açılmaz. Bu bağlamda derin bir kriz arıyor değiliz. Ancak ortada normal gitmeyen bir süreç var.

Tarafların durumu şöyle görünüyor:

AKP ve MHP terörsüz Türkiye dahil hangi konu olursa olsun, iktidarlarına zarar verecekse, durur! Söz konusu süreçle eşzamanlı olarak CHP’ye saldırının da başlaması elbette rastlantı değil. Terörsüz Türkiye mi CHP’siz Türkiye mi gibi bir ikilem olsa ne diyecekleri ortada!

Gelinen noktada Bahçeli’nin Erdoğan’la, DEM heyeti öncesi görüşmek istediği, ancak bunun gerçekleşmediği konuşuluyor. Sürecin gereğinin yapılması için Bahçeli’yle Erdoğan’ın aynı görüşte olmadığı anlaşılıyor!

DEM Parti’nin istemlerinin “maksimalist” bulunmasıyla başlayan bakış farkı açıldı mı?

Öyle görünüyor!

Bunda önemli etken iktidarın toplumda istediği tabanı bulamaması.

Aynı şey DEM Parti için de geçerli. İmralı ile Kandil arasında denge arayan DEM Parti önceki akşam Saray’da da duymak istediklerini duyamadı. Hatta görüşme sırasında iki tarafın da sürecin kilitlendiğini gördüğü ancak masayı deviren taraf olmama konusunda zımnen anlaştığı söylenebilir.

***

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack’ın yoğun temasları, kamuoyuna açıklanan açıklanmayan görüşmeleri bundan sonraki gelişmelerin Şam eksenli olacağını gösteriyor.

Ankara’ya ulaşan haberlere göre bu cephede durum şu:

- ABD, Suriye’ye yeni silahlar gönderiyor. Bunlardan SDG de payını alıyor.

- SDG’nin Suriye içinde kalıp özerk bir yapıya kavuşması için ABD ile mutabakata varılmış görünüyor.

- Burada derinleşecek yapı Öcalan için de öncelikli tercih olabilir.

Yukarıdaki üç maddeyi daha ileri götürebilecek olasılıklar güçlü.

Böyle bir durumda Türkiye ne yapacak? Rivayet muhtelif!

Erdoğan-Trump görüşmesinde Türkiye’nin bölgedeki ABD politikalarına ters düşmeyeceği konusunda görüş birliğine varıldığına göre Suriye’deki gelişmelerde iktidarın da payı olacağını söylemek mümkün.

Yazının başında “deltalaşma” dedik... Delta coğrafi olarak çatal ağız demek. Nehrin denize dökülürken çatallaşması, birden çok kola ayrılması... Ama sonuçta aynı denize dökülmesi...

Erdoğan-Bahçeli-Öcalan deltalaşmasında da deniz, Tom Barrack görünüyor!

Yazarın Son Yazıları

Meclis’ten Meclis’e tavsiyeler!

TBMM çatısı altında ama TBMM’nin genel işleyişi dışında kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu çalışmalarını tamamladı.

Devamını Oku
19.02.2026
CHP’nin yüzde 60’lık potansiyeli!

İktidarın elindeki tek seçenek şu: Seçeneğini yok etmek, en azından aşağı çekmek!

Devamını Oku
18.02.2026
Münih meydan savaşı!

62. Münih Güvenlik Konferansı bu yıl sözcüğün tam anlamıyla “güvensizlik” konferansına dönüştü!

Devamını Oku
17.02.2026
Milli ekonomi!

7-8 Şubat’ta Viyana’da 11. Uluslararası Milli Ekonomi Modeli Kongresi’ne katıldık.

Devamını Oku
14.02.2026
CHP’nin tek seçeneği!

Dün yayımlanan yazımızı gazetelerin zaman akışı gereği önceki gün akşam saatlerinde kaleme almıştık.

Devamını Oku
12.02.2026
Bütün duygularla CHP!

Dün uzunca bir aradan sonra CHP grup toplantısını izlemek için Meclis’e gittik.

Devamını Oku
11.02.2026
Transfer saldırısı!

Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan’ın CHP’den istifa etmesine giden süreç, büyük bir ayıbın içindeyken suçlayarak istifa etme şekli, hemen sonrasında düştüğü durum, her şeyiyle vahim bir çürümeyi gözler önüne seriyor.

Devamını Oku
10.02.2026
O ilk üç gün!

6 Şubat depreminin üzerinden üç yıl geçti.

Devamını Oku
07.02.2026
Emekli Gabar’dı!

Nasrettin Hoca’nın borçlarını ödemek için alacaklısına önerdiği formül malum...

Devamını Oku
05.02.2026
Epstein küre-selleşmesi!

Dünya gündemine oturan Epstein belgeleri bütün “pisliklerin” açığa çıkmasını mı sağlıyor yoksa bu “pislikler” üzerinden başka düzenler mi kuruluyor?

Devamını Oku
04.02.2026
İran’da hedef: Rejim değil, yöneticiler!

Venezuela’daki Trump usulü değişiklikten sonra gözler İran’da!

Devamını Oku
03.02.2026
Prof. Aksoy ve ADD...

Bugün Prof. Dr. Muammer Aksoy’un öldürülüşünün 36. yıldönümü.

Devamını Oku
31.01.2026
Oya Tekin anlatıyor!

Silivri Cezaevi’nden çıkmak kadar girmek de zor!

Devamını Oku
29.01.2026
Yeni bir dünya kurulur!

ABD Başkanı Trump’ın sadece dünyanın değil, kendi ülkesinin dengelerini de değiştiren, ucu açık bir “yeni dünya düzensizliği” denemesinin içindeyiz.

Devamını Oku
28.01.2026
Soğuk denizlere çıkış!

Grönland, Trump’ın ileri geri, yer yer magazin konusu olan çıkışlarından çok daha öte bir anlam ifade ediyor.

Devamını Oku
27.01.2026
Korkak bin kez... Cesur bir kez ölür!

Başlık Uğur Mumcu’nun yeri geldikçe kullandığı, bir bakıma “yaşam felsefesi” edindiği tanımlamalardan biri!

Devamını Oku
24.01.2026
Dünden geleceğe Suriye!

Suriye’de SDG ile Şam, daha önce yapmış olduğu anlaşmadan sonra bir anlaşma daha yaptı!

Devamını Oku
22.01.2026
Zeydan Karalar’ın kardeşleri!

27 Ocak Adana’da “özgürlük” beklentisinin miladı olmuş.

Devamını Oku
21.01.2026
Oyun yeniden kuruluyor!

18 Ocak Pazar Suriye’deki dalgalanmalar açısından yeni bir milat oldu.

Devamını Oku
20.01.2026
İmamoğlu, kazanacağı erken fark edilince tutuklandı!

İkti-dardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) kurucularından, partide, Meclis’te, hükümette sorumluluklar almış Bülent Arınç’ın 13 Ocak’ta Sözcü TV’ye verdiği röportaj, 4-5 manşet barındıracak kadar doluydu.

Devamını Oku
17.01.2026
Yavaş’a saldırının suyu çıktı!

Şu üç sorun yerel-genel iktidar işbirliği yapmadan kalıcı çözüme kavuşturulamaz: Deprem, kuraklık, orman yangınları!

Devamını Oku
15.01.2026
ABD Trump’la aslına dönüyor!

Her sabah güne iki soruya yanıt arayarak başlıyoruz...

Devamını Oku
14.01.2026
İBB 2026’ya sıfır borçla giriyor!

7 Ocak Çarşamba günü Ekrem İmamoğlu ile Silivri’deki görüşmemizin ana konusu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2025-2026 yılı bütçesiydi.

Devamını Oku
13.01.2026
Adana’dan Silivri’ye!

Çarşamba Silivri’deydik, bugün Adana’dayız!

Devamını Oku
10.01.2026
AKP transfer-fer arıyor!

AKP, emekliye zam oranını artıramayınca Meclis’teki temsil oranını artırmak için harekete geçti.

Devamını Oku
08.01.2026
Kontrolsüz güç, güç değildir!

Başlık klasikleşmiş bir anlatım.

Devamını Oku
07.01.2026
Dünya söyleniyor, Trump eğleniyor!

ABD’nin Venezüella Devlet Başkanı Maduro’yu eşiyle birlikte New York’a kaldırması, dağa kaldırmaktan daha kaba bir operasyon!

Devamını Oku
06.01.2026
İran’da çarşı karıştı!

Yeri geldikçe vurguluyoruz, Türkiye dünya ile komşu!

Devamını Oku
03.01.2026
2026: Çoktan seçmeli!

Halının altı o kadar çok yükseldi ki 2026’yı zor görüyoruz!

Devamını Oku
01.01.2026
2025’te yitenler!

2025’in son gününde, geçen 365 güne bakınca hayıflanmadan edemiyoruz...

Devamını Oku
31.12.2025
Topraklarımızda 10 bini aşkın IŞİD’li!

Yılın son pazartesi gündemini tahmin etmek zor değildi.

Devamını Oku
30.12.2025
Çöp bidonu sofra olmuşsa...

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın 9 Aralık’ta TBMM’de mülakat eleştirileri yöneltip “Utanmıyor musunuz” sorusuna AKP’li mevkidaşının yanıtı şu olmuştu...

Devamını Oku
27.12.2025
Kevgir kubbe!

Libya Genelkurmay Başkanı Muhammet Ali el Haddad’ın Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaretten sonra ülkesine dönerken uçağının düşmesi sonucu heyetiyle birlikte ölümü, pek çok soru işaretinin doğumuna neden oldu.

Devamını Oku
25.12.2025
Kırılma-karılma süreci!

2025, 2026’ya hayli karışık, yeniden biçimlenmelere açık, seçenekleri bol bir siyasal gündem devrediyor.

Devamını Oku
24.12.2025
Gündeme uyuşturucu verdiler!

Toplumda ciddi sarsıntı yaratan operasyonlar için sık kullanılan cümlelerden biri şudur: Zamanlama manidar!

Devamını Oku
23.12.2025
Utanmazlar!

9 Aralık’ta TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “ayrıcalıklı” işe girenleri sıraladı.

Devamını Oku
20.12.2025
Taht oyunları!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, son günlerde bazen konuşmuyor!

Devamını Oku
18.12.2025
Gülşah Durbay’ın bıraktığı iz...

Ne zaman, zamansız bir ölüm haberi alsam aklıma ilk Yunus Emre’nin dörtlüğü gelir...

Devamını Oku
17.12.2025
Denetim elemanları...

Gündemde asgari ücret var.

Devamını Oku
16.12.2025
Bebeerkil toplum!

TÜİK deyince aklımıza ilk enflasyon rakamları geliyor ama kurumun Türkiye’nin her alandaki verilerini derleyip toparlamak, bunları “bilgi” haline getirmek gibi önemli bir işlevi var.

Devamını Oku
13.12.2025