Laikliği savunma hattında sosyalistler direniyor!
Zülal Kalkandelen
Son Köşe Yazıları

Laikliği savunma hattında sosyalistler direniyor!

30.10.2022 02:00
Güncellenme:
Takip Et:

AKP’nin “Türkiye Yüzyılı” toplantısından beklentisi olanlar hayal kırıklığına uğradı. Erdoğan, 20 yıldır söylediklerini tekrarladı, sonra vaatlerini sıraladı. 

Yeni anayasa yapacaklarmış, “milli uzay programı” çerçevesinde bir vatandaşı önümüzdeki yıl uluslararası uzay istasyonuna göndereceklermiş, TOGG fabrikasının ilk arabası banttan indirilecekmiş, türban için anayasa değişikliği teklifi haftaya TBMM’ye gelecekmiş.

İnternet sitesi de açılan “Türkiye Yüzyılı”nın tanıtımına bakınca AKP ile bir araya gelmesi düşünülemeyecek ifadeler görülüyor.

***

Ülkede ne sokakta ne de evde huzur bırakan kendileri değilmiş gibi “HUZUR” vaat ediyorlar. 

İktidara geldikleri 2002’de 1.5 TL olan dolar bugün 19 TL’ye dayanmışken ekonomik “KALKINMA” vaat ediyorlar.

Geçim sıkıntısı ve işsizlikten intihar edenler yokmuş gibi “REFAH”tan söz ediyorlar.

Politikalarıyla emekçiyi ve emeklileri yoksulluğa mahkûm etmemişler gibi “BÖLÜŞÜM VE GİRİŞİMDE ADİL BİR DENGE” vaat ediyorlar.

Ülke içinde derin bir kutuplaşma ve yurtdışında birçok ülke ile sorunlu ilişkiler yaratmamış gibi “‘YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ’ ÜLKÜSÜYLE BARIŞIN YEGANE GÜCÜYÜZ” diyorlar.

Evrim teorisini bile müfredattan çıkarıp eğitimi gericiliğe teslim etmemişler gibi “BİLİM” vaat ediyorlar.

FETÖ kumpaslarıyla onca insanın haksız yere hapse tıkılmasına neden olmamış gibi, adaleti siyasallaştırıp yargı bağımsızlığını yok etmemiş gibi “HAKLININ KORUNMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ” diyebiliyorlar.

Sadaka kültürünü ve yeğenciliği yaygınlaştırmamış gibi “SOSYAL ADALETTEN SAĞLIĞA, EĞİTİMDEN ÇALIŞMA HAYATINA ŞEFKAT SICAKLIĞI” olacak diyorlar.

Basına sansür yasasını çıkarmamış gibi “BİLGİYE ULAŞILABİLİR OLACAK” diyorlar.

Dünyanın en pahalı, en yavaş internet hizmetlerinden birini vermiyormuş gibi “VATANIN DÖRT BİR YANINDA KOLAY, HIZLI VE ULAŞILABILIR DİJİTAL HİZMET OLACAK” diyorlar. 

Türkiye’yi patatesi, samanı bile ithal eder duruma getirmemiş gibi “YERLİ, MİLLİ, YENİLİKÇİ VE YEŞİL ÜRETİM YÖNETİMİ” vaat ediyorlar.

Yani bir kez daha halkı kandırmaya yelteniyorlar!

***

Ama bir konuda dürüstler. Asla laikliği koruyacağız demiyorlar. Katiyen eğitimdeki dincileşmeyi sona erdirme vaadinde bulunmuyorlar. 

Ne ilginçtir ki Türkiye’nin en önemli sorunu bu olmasına karşın, Altılı masadaki partiler de onu vaat etmiyor. Hatta CHP’nin 2020’de açıkladığı 23 sayfalık “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi”nde laiklik tek bir kere bile geçmiyor. Herhalde onlar da ödün verecekleri ilkeyi yazmayarak dürüst davrandı...

Kılıçdaroğlu, AKP’nin toplumda yarattığı kutuplaşmanın karşısına sağdan oy almak için “helalleşme” politikasını koyunca, şimdi de Erdoğan her kesimi kucaklayan sahte bir “toplumsal mutabakat” ile onun karşısına çıkıyor. Bağımsız gazetecileri AKP’nin etkinliğine davet ederek akıllarınca bu mesajı veriyorlar ama o gösteriye kanacak değiliz.

***

Dün gazetemiz çok doğru bir vurguyla “Yaşasın Laik Cumhuriyet!” manşeti ile çıktı.

Cumhuriyetin ilan edilişinin 99. yıldönümünde, aynı vurguyu yapan siyasi partiler var elbette. Sosyalist Güç Birliği’nde yer alan Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye Komünist Hareketi (TKH), Sol Parti ve Devrim Hareketi’nin 29 Ekim mesajlarında özellikle laiklik öne çıktı. 

Cuma akşamı Kadıköy’de TKP’nin mitingini izledim. Atılan sloganların da yapılan konuşmaların da ortaya koyduğu şekilde laiklik mücadelesinde en ön saftalar. 

Emperyalizmin taşeronluğuna soyunlarla, holdingleşerek devletin her kademesinde egemen hale gelen tarikatlarla, emekçilerin kanıyla ve alın teriyle ürettiklerini zorbalıkla ellerinden alan patronlarla, hilafet sevdalısı gericilerle kavgaları olduğunu açıkça söyleyenler sosyalistler.

Tarikat ve cemaatlerin kucağına oturup demokrasicilik oynayarak halkı aldatmayı reddedenler de onlar. 

Görünen şu: Laikliği savunma hattında sosyalistler direniyor!

Yazarın Son Yazıları

5 Aralık 1934’ten bugüne kadın hakları!

Yıl 1934...

Devamını Oku
05.12.2025
AYM, bilimsel gerçekleri reddetti!

Hani bazen hayatınızı adadığınız bir mücadelede öyle bir an gelir ve yıllarca yalnızca duvarlara bağırdığınızı düşünürsünüz..

Devamını Oku
03.12.2025
Türkiye üzerine karanlık planlar!

Yaklaşık bir yıldır birçok yazımda uyardığım bir tehlike, DEM Partisi çevresinden ilk kez açık açık dile getirildi.

Devamını Oku
30.11.2025
Hapishane ‘doğal yaşam alanı’ değildir!

İçinde yaşadığımız dönemin en berbat özelliklerinden birisi, kavramlara farklı anlamlar yükleyerek insanları kolayca kandırmanın çok yaygınlaşmış olması.

Devamını Oku
28.11.2025
Teröristler ana muhalefeti tehdit ediyor!

Sonunda bu da oldu.

Devamını Oku
26.11.2025
Tarih bu yıkım ittifakını yazacak!

Cuma günü TBMM’de yapılan İmralı oylamasından sonra bir TV kanalında bir siyasal iletişimcinin konuşmasına rastladım.

Devamını Oku
23.11.2025
Bahçeli’nin daha çok işi var!

Dün gazetemizde Aytunç Ürkmez imzasıyla yayımlanan bir haber...

Devamını Oku
21.11.2025
'Açın Bahçeli'nin yolunu, İmralı'ya gitsin!'

Tarih 31 Temmuz 2025.

Devamını Oku
19.11.2025
Şiddete tanıklık etmek

Geçen hafta Uluslararası Hayvan Politikaları Konferansı’na katılmak için ilk kez Marakeş’e gittim.

Devamını Oku
16.11.2025
Mesele 1923 Cumhuriyeti’nin tasfiyesi!

AKP-MHP koalisyonunun CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’na karşı yürüttüğü operasyon...

Devamını Oku
14.11.2025
Hadi oradan!

Yazımın başlığına güzel Türkçemizde birçok düşünce ve duyguyu aynı anda iki sözcükle anlatabilen işlevsel bir deyimi koydum.

Devamını Oku
09.11.2025
Sosyalizm en kapitalist ikinci partiyle gelmez!

Kendisini “demokratik sosyalist ve Müslüman” olarak niteleyen Uganda asıllı 34 yaşındaki Zohran Mamdani’nin New York Belediye başkanlığına seçilmesi hakkındaki bazı yorumlar, birkaç yılda bir yinelemem gereken gerçekleri hatırlattı.

Devamını Oku
07.11.2025
Ümmetçi çakma ‘sosyalistler’!

1923 Cumhuriyet Devrimi’ni hedefe koyanlar, 102. yıldönümünde de boş durmadı.

Devamını Oku
05.11.2025
Türkiye, goril Zeytin’i de esir etti!

22 Aralık 2024’te Nijerya’dan Tayland’a kaçak olarak götürülmek istenirken İstanbul Havalimanı’nın kargo biriminde travma halinde yavru bir goril bulundu.

Devamını Oku
02.11.2025
Casusluk davası ve déjà vu!

Geçen hafta hayatımıza bir casusluk davası girdi ve beş gün önce de Ekrem İmamoğlu, İmamoğlu’nun seçim kampanyası direktörü Necati Özkan ile Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında tutuklama kararı verildi.

Devamını Oku
31.10.2025
Cumhuriyetçi geçinenler ve gerçekler!

“En hafif rüzgârdan bile korunması lazım gelen yeni doğmuş yavrunun, onu beslediğini söyleyenler tarafından böyle hırpalanması caiz miydi?”

Devamını Oku
29.10.2025
Diziden al haberi!

İsrail’in büyük dostu ABD Başkanı Trump, bir süredir kameralar önünde Erdoğan’a övgüler yağdırıyor, buluşurken Beyaz Saray’ın kapısında ayakta bekliyor, “iyi dostuz” diyor, rahat otursun diye sandalyesini tutuyor ve ayrılırken kapıya kadar uğurluyor.

Devamını Oku
26.10.2025
Cumhuriyet Yürüyüşü!

2025 yılında, Cumhuriyet Devrimi’nin 102. yıldönümünde Türkiye’de cumhuriyetçilere düşen önemli görevler var.

Devamını Oku
24.10.2025
Cumhuriyeti kuranlar!

Geçen hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaşanan rezalet, ülkenin içine sokulduğu durumun vahametini tam olarak gözler önüne serdi.

Devamını Oku
22.10.2025
Siyasetçilerin anayasayı çiğneme özgürlüğü mü var?

Başlıktaki soruyu sormak zorunda kalmamın sayısız nedeni var.

Devamını Oku
19.10.2025
Alçak düzenin resmi!

ABD Başkanı Trump, 13 Ekim’de İsrail Parlamentosu’unda ayakta alkışlandığı bir konuşma yaptı.

Devamını Oku
17.10.2025
Paçalardan akan ‘demokrasi’ yalanı!

“Sayın Öcalan, bu son görüşmede çok rahatsız olduğu bir mesele üzerinde durdu.

Devamını Oku
15.10.2025
Selam olsun Kubilay’lara!

Cuma günü yazımı şu satırlarla bitirmiştim: 7 Ekim’de TBMM’de yaşanan rezalete seyirci kalan siyasi partiler ve siyasetçiler meşruiyetini kaybetmiştir.

Devamını Oku
12.10.2025
Habur’dan beter bir rezalet!

7 Ekim 2025, Türkiye’nin tarihine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde terörist başı Abdullah Öcalan için “Biji serok Apo” yani Türkçesi ile “Önder Apo çok yaşa” anlamına gelen sloganların atıldığı gün olarak geçti.

Devamını Oku
10.10.2025
CHP yerine AKP’yi yalnızlaştırsanıza!

Ayakta karşıladılar, hayran hayran baktılar, etrafına dizildiler, yanına oturup gülümsediler; toplumdan tepki görünce de seçmenleri suçlayıp tehdit savurdular.

Devamını Oku
08.10.2025
Böyle medya varken Trump’a ne gerek var ki!

İktidar yandaşı medyanın halini anlatmaya pek gerek yok.

Devamını Oku
05.10.2025
180 derece savrulanlar!

2024 yılının 1 Ekim gününden 2025’in 1 Ekim gününe kadar geçen tam bir yılda Türkiye’de siyasette büyük bir kasırga yaşandı ve zemini sağlam olmayanlar 180 derece savruldu.

Devamını Oku
03.10.2025
Camide cihat, ticarette takiye mi?

Tarih 26 Eylül 2025. Yer Çamlıca Camisi. Cuma namazı sonrasında camide elinde mikrofon birisi konuşuyor...

Devamını Oku
01.10.2025
Türkiye emperyalizmin kıskacında!

Erdoğan’ın altı yıl sonra Beyaz Saray’da Trump ile görüşmesi, tarihe skandallarla geçti.

Devamını Oku
28.09.2025
Kuyu tipi hapishane işkencedir!

Gazetecilere hapishanelerdeki mahkûmlardan çok sayıda mektup gelir.

Devamını Oku
26.09.2025
Emperyalizmin teröristleri

New York’ta Concordia Zirvesi’nde bir oturum...

Devamını Oku
24.09.2025
Ahlakçıların ahlaksızlığı

Son birkaç hafta içinde Türkiye’de kültür ve sanat alanındaki baskı iyice arttı.

Devamını Oku
21.09.2025
Eğitiyor, donatıyor, destekliyor!

Kim kime yapıyor bunu?

Devamını Oku
19.09.2025
İkinci Cumhuriyetçiler ve CHP

T24 internet sitesi, üç gün önce Hasan Cemal’in “Özgür Özel Tandoğan’dan haykırıyor, tam bir heyecan fırtınası, gözlerim yaşarıyor!” başlıklı bir yazı yazdığını duyurdu.

Devamını Oku
17.09.2025
Bahçeli’ye sorular ve bir gencin isyanı

"Sosyal medyanın kökü kazınmalı."

Devamını Oku
14.09.2025
Üniversiteye hazırlanan bir gençten mektup

Her gazeteci gibi ben de okuyucularımdan çok sayıda ileti alıyorum.

Devamını Oku
12.09.2025
Demokrasicilik, koltuk kavgası ve sınıf kavgası

Herkes bir koltuğun peşinde.

Devamını Oku
10.09.2025
Açılım ve çelişkiler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne operasyon düzenlenen 19 Mart’tan bu yana iktidarın CHP’ye yönelik baskısını artırması, deyim yerindeyse dört taraftan kuşatmak için yoğun bir çaba harcaması, aynı anda açılım süreci devam ederken bazılarınca çelişkili bulunuyor.

Devamını Oku
07.09.2025
Bunun adı totalitarizm!

Önce bir gerçeğin altını çizelim...

Devamını Oku
05.09.2025
Ortadoğu kazanı fokurduyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bugünlerde çok hareketli, Türkiye’den bölgeye giden gidene...

Devamını Oku
03.09.2025