Amerika-Almanya hattında yeni yeni çatışmacılık alanları

29 Eylül 2018 Cumartesi

Eskiden habercilik olarak odaklanılan gündemi ne kadar çok kurcalayabilir, farklı cepheler bakış açılarından gerçekleri görebilmek için, kaynak bilgileri didikleyebilir, duyumlarımızı doğrultabilirsek, o kadar sağlıklı, doğru sonuçlara ulaşabildiğimize güvenirdik. Işıklar içinde yatsın, dış politika yorumculuğunda bilgi, deneyim birikimi, çalışkanlığı ile başı çeken Ergun Balcı’nın analiz, sonuç yazıları bize ışık tutardı. Bazı çok yaşamsal, kritik dönemeçlerde Ergun Balcı’nın nokta koyacağı değerlendirme yazısını geciktirdiği dikkatimi çekmiştir. Sabırsızlıkla “Hâlâ yazmadın, ne olup bittiğini anlayamıyorum..” anlamında sitem ettiğimi de anımsıyorum. Kendine özgü rahat tonu ile, “Ben daha anlamadım ki, yazayım..” türünden yanıtlarını unutamam. Kulağımda küpe.
Ülkemiz ve dünyadaki yakın tarihin, sonuçları kitlelerin yaşamlarını karartan gelişmelerinde, baştan medya güdülemesinde ulaşılan evrensel ve ülkemiz içindeki tekelleşme, diktatoryal güce, haksızlık, hukuksuzluk düzenlerine teslimiyetin boyutları özgürlükçü, bağımsız gazeteciliğin belini büktü. Üstüne dünya düzeni çarklarının işleyişinde, insandan yana denetimin, örgütlülüğün, gücün tükenişini eklemleyin...
Çok sıkça, bir yaşamsal gündemin masaya yatırılıp, göreceli güdülenmiş medya koşullarında da olsa en uzmanlaşmış bilim insanları, gazetecilerin saatler süren, sansür konulmamış izlenimi de veren, gece yarıları sonrasına sarkan oturumları sabırla izleyenler arasında, satır arası doğru bilgilendirmelerden olsun sağlıklı sonuçlara varmaya çabalayan, sosyal sorumluluk taşıyanlar arasındaysanız.. Sık sık kafanızın daha da bir karıştığı duygusu içinde. Boşuna uykusuz kaldığınıza hayıflanıyor olmuyor musunuz?
Amerika-Almanya hattında, Saray’ın tek adam rejimi icraatlarına, dünyanın en antidemokratik, otoriter, haksız, hukuksuzluğuna isyan ederek bile olsa; Devletimiz adına yapılan Erdoğan liderliğindeki görüşmelerin, olumlu sonuçlarını dilememek lüksümüz olabilir mi? En ayrıntılı gibi, tekmili birden nerede ise verilen canlı yayınlarda kuşkusuz başı yine TRT çekiyor? Diğerleri deneyimli kadrolarını öne çıkarmış olarak başarı hanesine yazılabilecek tondaki her ayrıntı üzerinde yarışıyorlar. Yine de sonuç tablo yakın günlere dönük pompalanmış pembe tablolardan farklı, boşluk, gerçekliğe ulaşabilmeden uzaklaşılmış duygularımızı besleyen yeni yeni sorunlar, çatışmacılık alanlarının ortaya çıktığı algımız besleniyor..

***

Doğrusu Trump bile daha pembe bir tablo çizilmesi çabası içinde iken, Erdoğan ile Merkel’in orta vadeli, kendi cephelerinden çok önemli gündemlere dönük uzlaşma için çırpındıkları bilinirken, öngörülemeyen yeni sorunlar, çatışmacı gündem değişikliklerinin ürünü oldukları besbelli sahneler yaşanıyor.. Amerika’da Trump’ın başkanlığının risk altında olduğunun kanıtı, bağımsız yargı işleyişinin kaçınılmaz sonucu, mahkeme gelişmelerinin medyaya yansıyan boyutlarının baskısı belki... BM’nin Suriye’de Trump dönemindeki Amerika operasyonlarında sivil ölümlerindeki artış raporlarının, belki de en etkin; iki Başkanın başına buyruk, zikzaklı, çelişkili, saati saatine uymayan çıkışlarının çatışmasının kaçınılmaz çelişkileri katlayan ortak üslupları.. BM konuşmalarındaki üsluplarından sonuç çıkarmaya engel..
Almanya, Türkiye penceresinden daha sağlıklı sonuçlar alınabilecek güvenli liman gibiydi. En azından güncel çıkarlarda, orta süreçli çıkarlar hesaplarında anlaşılması kesin gibi gündemler üzerinde çok çalışılmış anlaşmaya varılmış gibiydi. Türkiye’nin AB üyelik görüşmelerinin askıya alınmış olması bağlantılı, ortak değerlerde buluşma arayışları askıya alınmış olarak, ikili gümrük anlaşmalarının iyileştirilmesi, güçlü ticaret bağları ile göç anlaşmaları, Ortadoğu’da kimi ortak siyaset anlayışları.. sanki garantiye alınmıştı. Trump’la iki liderliğin çatışmacı sorunları, ikili uzlaşmalar için itici güçtü.. İki lider güçlü orta ölçekli uzlaşmaların kazanımları üzerinden ışık verebilirlerse, sorunlu AB ülkeleri, İngiltere için bile ek uzlaşmacılığın itici lokomotifleri olabilirlerdi. Galiba buluşmadan önce nerede ise gün farkı ile AB içi, en çok da Almanya üzerinden de yeni anlamlı siyasal gelişmeler oldu. Önce Fransa medyasından öğrendik ki, Merkel’in parti içi seçimlerde yeni sürpriz ağır kayıpları gündemde. Hem de en çok göçmen politikaları ile ekonomik gelişmeler üzerinden.. Erdoğan’ın Suriye, Akdeniz doğalgaz paylaşımı, Kudüs, İran, Rusya, Ortadoğu, Çin iç çatışmaları bağlantılı.. güncel sıcak gelişmelerin içinden doğmuş yeni sıcak sorunları gibi..  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bugün 23 Nisan... 23 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları