Kanal İstanbul’un bilinmeyen arka planı
Olayların Ardındaki Gerçek
Son Köşe Yazıları

Kanal İstanbul’un bilinmeyen arka planı

05.01.2020 07:30
Güncellenme:
Takip Et:

Son bir ayda Kanal İstanbul en çok konuşulan konulardan birisi oldu. Ancak, iki gün önce de Kanal İstanbul’un bilinmeyen arka planı açıklığa kavuştu. Konuyu özetleyelim:


Kanal İstanbul’un çevreye vereceği tahribatlar, olası İstanbul depremini tetiklemesi yönünden, toplumsal ve ekonomik yönlerden analiz edildi. Ayrıca Kanal İstanbul’un Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin kurallarını deleceği, bunun ulusal çıkarlarımız yönünden sakıncaları üzerinde duruldu.


Bu son düşünceye karşı, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin bir bütün olduğu, buna Çanakkale Boğazı’nın da dahil olduğu, bu nedenle sözleşmenin delinmesinin söz konusu olamayacağı belirtildi.


Ancak Kanal İstanbul’un ÇED raporu incelenince işin içyüzü açık olarak anlaşıldı. Raporda “Zincirbozan-Gelibolu üzerinden Saros Körfezi’ne bir kanal daha” öneriliyor.


Buna göre Ege Denizi’nden geçecek bir askeri gemi, Çanakkale Boğazı ve İstanbul Boğazı’nı kullanmadan Karadeniz’e çıkma olanağını elde etmiş olacaktır.


Bu konuya ilk kez dış politika yazarımız Mehmet Ali Güller dikkat çekti. Bu konu gazetemizde 2 Ocak 2020 Perşembe günü “Uzmanlar ve çevrecilerin karşı çıktığı projenin ÇED raporu, Kanal Çanakkale’yi de öneriyor” denilerek “Kanal doğurdu” başlığı ile manşetten okuyucuya duyuruldu.


Konuyu ayrıntılarıyla inceleyen yazarımız Mehmet Ali Güller, “Kanal Çanakkale: Karadeniz’e NATO Yolu” başlığını taşıyan yazısında özellikle bir de “Çanakkale Kanalı açılması önermesi”ne dikkat çekti. (2 Ocak 2020)


Güller, “Kanal İstanbul”un ulusal güvenliğimizi ve Karadeniz’i bir barış denizi olarak korumaya karşı açık bir tehdit olduğunu yazdı.


Savlar ortadan kalktı


Çanakkale’de bir kanal açılması, Kanal İstanbul adı verilen projenin çok kapsamlı bir plan olduğunu göstermektedir. Kanal İstanbul’un açılmasıyla Montrö Boğazlar Sözleşmesi delinmez savları havada kalmış oluyor. Böylece Kanal İstanbul’un bugüne kadar bilinmeyen arka planı açıklığa kavuşmuş oluyor.


Türkiye Ege’de Yunanistan, ABD; Doğu Akdeniz’de Yunanistan, ABD, İsrail, Mısır devletlerinin ulusal çıkarlarıyla kuşatılmış durumdadır. Kanal İstanbul’un Kanal Çanakkale ile yeni bir proje haline dönüşmesi, ortaya Türkiye’nin Karadeniz’den de kuşatma içine alınacağı bir durum yaratacaktır.


Kanal İstanbul’un, Kanal Çanakkale ile birlikte değerlendirildiğinde bu projenin sadece bir rant projesi değil, Türkiye’nin ulusal çıkarlarını birinci derecede ilgilendiren stratejik bir proje olduğu ortaya çıkıyor.

Yazarın Son Yazıları

CHP’nin yolu ne olmalı?

Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan’ın istifa etmesi günün siyasal çalkantıları arasında kenara itilecek bir durum değildir.

Devamını Oku
11.02.2026
Suriye’de Son Durum

Suriye’den gelen haberler, pusulanın Suriye merkezi yönetimi lehine döndüğünü gösteriyor.

Devamını Oku
22.01.2026
Erken Seçim için Göstergeler...

Siyasal iktidar sahipleri kamuoyunda kendileri için olumlu bir genel durum oluşmadıkça erken genel seçime gitmezler.

Devamını Oku
15.01.2026
Raporlar ve Çelişkiler

Meclis’te kurulan “Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu”na siyasal partiler raporlarını verdiler.

Devamını Oku
24.12.2025
Partilerin Raporları

Meclis’te kurulan “Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu”na, Meclis’te grubu olan siyasi partiler raporlarını sunmaya başladılar.

Devamını Oku
16.12.2025
Süreçte Yeni Gelişmeler ve ABD

“İmralı Sürecinin Son Durumu ve CHP” adını taşıyan dünkü yazımızda Öcalan ve DEM sözcülerinin ABD’nin paraleline girdikleri ve Türkiye için “ümmetçi” bir yapıyı benimsediklerini belirtmiştik.

Devamını Oku
11.12.2025
İmralı Sürecinin Son Durumu ve CHP

“Terörsüz Türkiye projesi” olarak ortaya konan politika kamuoyuna “tarihi fırsat” olarak sunuluyor.

Devamını Oku
10.12.2025
Basın Özgürlüğü

Olayların Ardındaki Gerçek

Devamını Oku
26.10.2025
Karar ve genel analiz

Aylardır üzerinde çok şey konuşulan Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararı belli oldu. Asliye mahkemesi, CHP davasını 24 Ekim tarihine erteledi.

Devamını Oku
16.09.2025
Son hukuksal mücadelenin analizi

19 Mart’ta İBB Başkanı İmamoğlu’nun tutuklanması CHP’ye karşı açılan savaşın bir dönüm noktasıydı.

Devamını Oku
07.09.2025
CHP halktan koparılmak isteniyor

AKP bugünkü karmaşık siyasal ortamda CHP’nin kendi içine dönmesini ve halk kitleleriyle temasının kesilmesini, Ankara’ya dönmesini, Anadolu’yla ve halkla ilişkilerini kesmesini istiyor.

Devamını Oku
03.09.2025
Çerçioğlu olayı ve CHP

İki kez milletvekilliği, dört dönem Aydın Büyükşehir Belediye başkanlığı yapan Özlem Çerçioğlu, CHP etiketiyle 25 yılı bulan siyasal yaşamında 180 derecelik bir yön değişikliği yaparak geçen hafta AKP’ye katıldı.

Devamını Oku
18.08.2025
Devlet Sisteminde Çöküş

Türkiye’de çetelerin hemen her alanda faaliyet gösterdiği biliniyor. Son yıllarda çetelerin ekonomik alanları aşarak her türlü diploma, üniversite ve ehliyet yolsuzluğuna girdiği de ortaya çıktı.

Devamını Oku
12.08.2025
Komisyon ve CHP

Devlet Bahçeli’nin Meclis’te DEM Parti grubuna yakınlaşması ile başlayan süreç geçen hafta partilerin komisyona gönderecekleri milletvekillerinin belli olması ile son noktaya ulaştı. Ancak çözülmemiş birçok konu ortada duruyor.

Devamını Oku
04.08.2025
Proje açığa çıktı

ABD Büyükelçisi Tom Barrack sonunda baklayı ağzından çıkardı ve “Güçlü ulus devletler İsrail için bir tehdittir” dedi.

Devamını Oku
23.07.2025
CHP'ye yapılan siyasi uygulamalar

CHP’li belediyelere yapılan operasyonlar nedeniyle, bugüne kadar 3’ü büyükşehir olmak üzere 12 ilçe belediye başkanı hapiste bulunuyor.

Devamını Oku
16.07.2025
Türkiye Cumhuriyeti’ne Karşı Siyasal Darbe... FETÖ Hareketi

FETÖ darbesinin üzerinden 9 yıl geçti. 15 Temmuz 2016, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk demokrasisinin önemli bir dönüm noktasıdır.

Devamını Oku
15.07.2025
Türk Siyasal Yaşamı ve Şiddetlenen Kavga

19 Mart 2025, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklandığı tarihtir.

Devamını Oku
22.05.2025
Karartılan Beyazıt Meydanı

Karartılan Beyazıt Meydanı

Devamını Oku
09.05.2025
Siyasal yaşamda büyük savaş

Siyasal yaşamda büyük savaş

Devamını Oku
28.04.2025
Kurultay... CHP Kendini Yeniledi...

Kurultay... CHP Kendini Yeniledi...

Devamını Oku
07.04.2025
Olayların Ardındaki Gerçek

Güçler Mücadelesi ve Halkın Gücü

Devamını Oku
25.03.2025
CHP ve Önseçimin Gücü

CHP ve Önseçimin Gücü

Devamını Oku
06.03.2025
Olayların Ardındaki Gerçek

İmralı Çağrısının İçeriği

Devamını Oku
01.03.2025
AKP - Değişim mi? Aynen devam mı?

AKP - Değişim mi? Aynen devam mı?

Devamını Oku
25.02.2025
Olayların Ardındaki Gerçek

TÜSİAD’ın Önemli Görüşü ‘Sistem Çöktü’

Devamını Oku
15.02.2025
İktidar gücü ve baskı yöntemleri

İktidar gücü ve baskı yöntemleri

Devamını Oku
12.02.2025
Demokratik Bir Hareket: Önseçim

Demokratik Bir Hareket: Önseçim

Devamını Oku
31.01.2025
Hukukun Üstünlüğü ve Yargıya Parmak Sallamak

Hukukun Üstünlüğü ve Yargıya Parmak Sallamak

Devamını Oku
27.01.2025
Sertleşen siyaset ve yargı

Sertleşen siyaset ve yargı

Devamını Oku
21.01.2025
Otoriter Siyasal İktidarlar Yıkılmaya Mahkûmdur

Otoriter Siyasal İktidarlar Yıkılmaya Mahkûmdur

Devamını Oku
18.01.2025
Suriye ve Ortadoğu’daki yeni durum

Suriye ve Ortadoğu’daki yeni durum

Devamını Oku
09.12.2024
Olayların ardındaki gerçek

Atatürkçü teğmenler, tarikatçı bakan

Devamını Oku
20.11.2024
Erdoğan'ın eylem planı

Erdoğan’ın eylem planı - Gelişmeler ve İmamoğlu

Devamını Oku
01.11.2024
Olayların ardındaki gerçek

Ulusal bütünlüğü ilgilendiren gelişmeler

Devamını Oku
24.10.2024
Yeni Tehlikeler

Yeni Tehlikeler

Devamını Oku
12.10.2024
Yeni anayasa ve CHP’nin tavrı

Yeni anayasa ve CHP’nin tavrı

Devamını Oku
09.10.2024
Türkiye’nin rüşvetle suçlanmasına göz yumulamaz

Türkiye’nin rüşvetle suçlanmasına göz yumulamaz

Devamını Oku
30.09.2024
Hulusi Akar ve ortaçağ karanlığı

Hulusi Akar ve ortaçağ karanlığı

Devamını Oku
15.09.2024
Üç önemli konu

Üç önemli konu

Devamını Oku
12.09.2024