Örsan K. Öymen

96. yılda CHP

09 Eylül 2019 Pazartesi

9 Eylül 1923 tarihinde kurulan Cumhuriyet Halk Partisi bugün 96. yılını kutluyor. Dünyanın en eski ve köklü siyasi partilerinden birisi olan Cumhuriyet Halk Partisi, herhangi bir parti değildir. Kurucusu ve ilk Genel Başkanı, Kurtuluş Savaşı’nın lideri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve aydınlanma devrimlerinin öncüsü Mustafa Kemal Atatürk’tür.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin kökeni, Kuvayi Milliye ile Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti’dir. Cumhuriyet Halk Partisi, bakanlığa verilen bir dilekçeyle değil, büyük bir bedel ödenerek kanla kurulmuştur.
Cumhuriyet Halk Partisi, antiemperyalist bir mücadelenin sonucunda kurulmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi, aynı zamanda, Türkiye’yi ortaçağ karanlığından çıkarıp çağdaş uygarlık seviyesine ulaştırmayı kendisine misyon edinmiş bir siyasi partidir. Emperyalizme karşı mücadele ve çağdaş uygarlık seviyesini yakalamak, bir bütünün özünde olan ayrılmaz iki temel unsurdur.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin temel ilkeleri altı okta ifade bulmuştur. Bunlar cumhuriyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik, milliyetçilik/milletçilik ve devrimciliktir. Cumhuriyetçilik monarşinin, halkçılık oligarşinin, devletçilik serbest piyasacılığın, laiklik teokrasinin, milliyetçilik ümmetçiliğin, devrimcilik statükoculuğun antitezidir.
Monarşinin olduğu yerde yetkilerin tek elde toplandığı dikta rejimi olur. Oligarşinin olduğu yerde belli zümrelerin diktası ve çıkarı söz konusu olur. Serbest piyasacılığın olduğu yerde sermayenin diktası geçerli olur. Teokrasinin olduğu yerde din devleti olur. Ümmetçiliğin olduğu yerde vatandaşlık ve ulus bilinci olmaz, kabile zihniyeti olur. Statükoculuğun olduğu yerde muhafazakârlık ve miskinlik olur.
Bu nedenle altı ok, halkın egemenliğini sağlayan ilkelerdir. Altı okun olmadığı yerde halkın egemenliği olmaz, padişahın, diktatörün, imtiyazlı sınıfların, sermayenin ve dinin egemenliği geçerli olur. Altı okun geçerli olmadığı yerde vesayet rejimleri doğar. Aynen bugün Türkiye’de olduğu gibi.
Yine Cumhuriyet Halk Partisi’nin temel ilkeleri arasında yer alan sosyal demokrasi ve demokratik sol, altı okla çelişen değil, altı okla bağdaşan ve altı oku tamamlayan ilkelerdir. Sosyal demokrasi ve demokratik sol, ekonomik ve sosyal adaletin sağlanması yoluyla halkın egemenliğini amaçlayan ideolojilerdir. Altı ok da, sosyal demokrasi de, demokratik sol da, din, mezhep ve etnik kimlik üzerinden siyaset yapılmasını kabul etmez.
Altı oktan ikisi olan halkçılık ve devletçilik ile sosyal demokrasi ve demokratik sol, komünizmden farklı olarak, sınıfları ve özel sektörü tamamıyla ortadan kaldırmaz, ancak sınıflar arası dengesizliği asgari seviyeye çeker, özel sektörün karşısına güçlü bir devlet ve kamu sektörünü koyar, ekonomik ve sosyal yaşamı serbest piyasaya terk etmez.
Dünyada sosyal demokrasiyi serbest piyasacı ve özelleştirmeci bir çizgiye çekmeye çalışan tüm çabalar boşa çıkmıştır. Tony Blair, Gerhard Schröder, Kemal Derviş gibi sözde sosyal demokratların politikaları iflas etmiştir. Kamucu ve halkçı anlayış, sosyal demokrat partilerin birçoğunda yeniden egemen olmuştur. Atatürk’ün gelecek vizyonu doğrulanmıştır.
Cumhuriyet Halk Partisi, kendi tarihine ve özüne sahip çıkarsa, Türkiye’de toplumsal bir dönüşüm sağlayabilir ve devrimci atılımlar gerçekleştirebilir. Sağa ve muhafazakârlığa yönelik açılımlar, sermayeci anlayışlar, popülist politikalar, laiklikten taviz veren söylemler, CHP’ye de, Türkiye’ye de hiçbir şey kazandırmaz.
Amaç, belli başlı kişilerin iktidara gelmesi değil, davanın iktidara gelmesi ise Cumhuriyet Halk Partisi, köklerinden ve onurlu geçmişinden kopmadan, Türkiye için yeni bir gelecek inşa etmelidir. Cumhuriyet Halk Partisi, makam ve mevki elde etmeyi amaç olmaktan çıkarıp, bir araca dönüştürmeli, ideolojiyi ve davayı iktidar yapmayı amaç edinmelidir.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları