Milli Mücadele kirletilmemeli
Öztin Akgüç
Son Köşe Yazıları

Milli Mücadele kirletilmemeli

28.09.2022 05:00
Güncellenme:
Takip Et:

Ülkede övünmek, övmek, karalamak, saptırmak için yaratılan bilgi kirliliği, milli mücadeleyi de kapsayacak şekilde genişletiliyor. Milli Mücadele zamandizisi (kronoloji) padişah Vahdettin çerçevesinde koparılan tartışmaya ışık tutar amacıyla yinelenmiştir.

- 19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışı,

- 21 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Paşa’nın XV. Kolordu Kumandanı Kâzım Karabekir’e telgrafı: “Umumi durumumuzun olmakta olduğu vahim şekilden pek elemli müteessirim. Millet ve memlekete borçlu olduğumuz en son vicdani vazifeyi yakından müşterek mesai ile yerine getirmek mümkün olacağı kanısıyla bu son memnuniyeti kabul ettim.”

- 22 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Paşa’nın sadarete raporu: “Millet yekvücut olup hâkimiyet esasını Türklük duygusunu hedef ittihaz etmiştir.”

- 28 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Paşa’nın kolordu kumandanlarına yazısı: “Milletin esaretten kurtuluşu, hâkim ve müstakil olarak topraklarımızda yaşayabilmesi ancak azimkâr ve namuslu ellerin, milleti kısa ve doğru yoldan müdafaai hukuk ve istiklal şevkiyle kabil olacaktır. Mülkiye memurlarının şayan-ı itimad zevatı/güvenilir kişileriyle el ele vererek istikbalimizi müdafaa emrinde gereken teşkilatı zaruri addediyorum.”

- 6 Haziran 1919 General Milne’ın Mustafa Kemal Paşa’nın İstanbul’a çağrılması için Harbiye Nezareti’ne yazısı.

- 8 Haziran 1919 Harbiye Nazırı Şevket Turgut Paşa’nın Mustafa Kemal Paşa’ya telgrafı: “Maiyetinizdeki istimbotlardan biriyle İstanbul’a teşrifiniz rica olunur.”

- 11 Haziran 1919 Mustafa Kemal Paşa’nın Kâzım Karabekir Paşa’ya telgrafı: “Hükümet aldatarak, beni İstanbul’a getirtmek planı izlediğinden ben de mümkün olduğu kadar zaman kazanmak ve karargâhımı memleket içine sokmak için aynı usulde mukabele ve yazışma yapmaktayım.”

- 22 Haziran 1919 Mustafa Kemal Paşa’nın Amasya’dan mülki ve askeri makamlara tamimi: “Vatanın tamamiyeti, milletin bağımsızlığı tehlikededir. Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Sivas’ta milli bir kongrenin toplanması kararlaştırılmıştır.”

- 23 Haziran 1919 Mustafa Kemal Paşa hakkında hükümet kararı: “Mustafa Kemal Paşa’nın azledilerek hiçbir resmi sıfatının kalmamış olduğunun Dahiliye Nezareti’ne bildirilmesi.

- 26 Haziran 1919 Dahiliye Nazırı Ali Kemal’in “Milli ordu teşkil etmenin, Müdafaa-i Milliye hazırlamak gibi faaliyetlerin milli felaket olduğunu” ilan eden beyannamesi.

- 8 Temmuz 1919 Mustafa Kemal Paşa’nın padişah adına İstanbul’a çağrılması.

- 8 Temmuz 1919 Mustafa Kemal Paşa’nın resmi memuriyetine son verildiği hakkında padişah iradesi.

- 9 Temmuz 1919 Mustafa Kemal Paşa’nın “... Mukaddes milli gayemiz için her türlü fedakârlıkla sine-i milletle bir ferdi mücahit sıfatıyla bulunmakta olduğu” beyanı ile resmi görevi ile birlikte askerlik mesleğinden istifasını orduya, millete duyarması.

- 22 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi’nin açılışı, Mustafa Kemal Paşa’nın “heyeti temsiliye reisliğine” seçilmesi.

- 3 Eylül 1919 Dahiliye Nazırı ile Harbiye Nazırı’nın Elazığ Valisi Ali Galip’e Mustafa Kemal’in tutaklanması, Sivas Kongresi’nin engellenmesi hakkında emri.

- 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi’nin toplanması.

- 14 Eylül 1919 Sivas Kongre Heyeti adına Mustafa Kemal Paşa’nın padişah Vahdettin’e, Damat Ferit Paşa’nın ihanetlerini belirten muhtırası.

- 20 Eylül 1919 padişah Vahdettin’in İstanbul Hükümeti’ne yardımcı olunması itidal ve sükûnetin muhafazasını isteyen beyannamesi.

- 22 Eylül 1919 Mustafa Kemal Paşa’nın padişah Vahdettin’in beyannamesini cevaplandırması, Damat Ferit Paşa’nın düşürülmesini istemesi.

- 27 Eylül 1919 Bozkır Ayaklanması’yla, emperyal güç destekli, din motifi ağırlıklı Milli Mücadele karşıtı iç ayaklanmaların başlaması, Milli Mücadele süresince de sürdürülmesi.

- 27 Ekim 1919 Harbiye Nazırı Cemal Paşa’dan Mustafa Kemal Paşa’ya “Meclisin İstanbul dışında toplanmasını tehlikeli gördüğünü” bildiren telgrafı.

- 11 Aralık 1919 İngiliz Yüksek Komiseri John de Robeck’in “Mustafa Kemal başlıca düşmanımızdır” raporu.

- 22 Ocak 1920 Mustafa Kemal Paşa’nın “İngilizler İstanbul’da nazır ve mebuslarımızdan bazılarını tevkif ederlerse Anadolu’da bulunan İngiliz subaylarının tutuklanması” emri.

- 16 Mart 1920 İstanbul’un resmen işgali ve Mustafa Kemal Paşa’nın millete beyannamesi: “İstanbul zorla işgal edilerek Osmanlı Devleti’nin hayat ve hâkimiyetine son verildi. Türk milletinin medeni kabiliyetinin hayat ve istiklal hakkının ve istikbalinin müdafaasına davet edildi.”

- 10 Nisan 1920 Şeyhülislam Dürrizade Abdullah’ın Kuvayı Milliye aleyhine fetvası.

- 18 Nisan 1920 İstanbul Hükümeti’nin Kuvayı Milliye’yi ortadan kaldırmak üzere Kuvayı İnzibatiye’nin kurulduğunu bildiren kararnamesi.

- 23 Nisan 1920 Ankara’da TBMM’nin açılması.

- 28 Nisan 1920 Anadolu’da padişahın ve onun hükümetinin yönetimini kurmak amacıyla Anadolu Fevkalade Müfettişi-i Umumiliği’nin kurulması.

- 11 Mayıs 1920 Mustafa Kemal Paşa’nın Divanı Harp tarafından idama mahkûm edilmesi.

- 10 Ağustos 1920 İstanbul hükümeti ile İtilaf Devletleri arasında Sevr Antlaşması’nın imzalanması.

- 17 Ocak 1921 Mustafa Kemal Paşa’nın Sevr Antlaşması’nın mevcut olmadığını bildirmesi.

- 28 Ocak 1921 Mustafa Kemal Paşa’nın Sadrazam Tevfik Paşa’ya “Milli iradeye dayanarak Türkiye’nin mukadderatına el koyan meşru ve müstakil hâkim kuvvet TBMM’dir” yanıtı.

- 16 Kasım 1922 Vahdettin’in, İşgal Orduları Başkumandanı Harrington’a “İstanbul’da hayatımı tehlikeli gördüğümden İngiltere devleti fahimesine (ululuğuna) iltica ve bir an evvel İstanbul’dan başka yere naklimi talep ederim efendim” mektubu.

- 17 Kasım 1922 Vahdettin’in Malaya adlı savaş gemisiyle Malta’ya gidişi.

Vahdettin’in Milli Mücadele’ye katkısı, bu konuda güzelleme yapanların Türkiye’ye katkısı kadar olmuştur.

Yazarın Son Yazıları

Son kale CHP yıkılmamalıdır!

Kuvayı Milliye, Milli Mücadele, bağımsızlık savaşımıyla eşanlı din motifli dış destekli karşı hareket başlamıştır.

Devamını Oku
03.12.2025
Sosyal demokrasi

Sosyal demorasi, halkın katılımıyla sosyal refahı, gönenci ençoklama; halkın egemenliği, özgürleşmesi amaçlı siyasal düzendir.

Devamını Oku
26.11.2025
Örtülü kolonyalizm

Kolonyalizm, sömürgecilik bir devletin kendi sınırları dışındaki ülkeler üzerinde hegemonya, egemenlik kurarak ideolojik, kültürel, siyasal, ekonomik baskılarla siyasal, ekonomik çıkar sağlamasıdır.

Devamını Oku
19.11.2025
Cari denge net hata noksan

Ödemeler dengesinde “net hata noksan” kalemi...

Devamını Oku
12.11.2025
Birileri bizi kandırıyor

Başlık Halkın Haberi renkli sunucusu Ekrem Açıkel’den esinleme; ama fikir Montaigne “Halk doğru olan çok şeyi bilmemeli; yanlış olan çok şeye inanmalıdır”.

Devamını Oku
05.11.2025
Korku kültürü

Korku kültürü, bireyin; özgüvenini yitirmesine, söyleneni yapmasına, özgürce seçimini önlemeye, özsaygısından yoksunlaştırmaya, değersizleştirilmesine yöneliktir.

Devamını Oku
29.10.2025
Meşruiyet

Trump’ın büyükelçi Barrack’a “Erdoğan’a meşruiyet verelim” talimatı, meşruiyet tartışmasına yol açtı.

Devamını Oku
22.10.2025
Bilgilendirme

Bilgilendirmede amaç, kamuoyunu aydınlatma, bilgi eksikliğini, oluşan veya oluşturulmak istenen bilgi kirliliğini gidermektir.

Devamını Oku
15.10.2025
İttifak

İttifak, tek taraflı irade beyanı ile gerçekleşmez.

Devamını Oku
08.10.2025
Planlı kalkınma

Planlı kalkınma

Devamını Oku
01.10.2025
CHP ve koalisyon

Önerilerde bulunurken geçmişte yaşanan olaylardan, deneyimlerden ders alarak gelecekte olabilecek kötü gelişmelerden kaçınmak, uyarıda bulunmak gerekir.

Devamını Oku
24.09.2025
Sosyal dayanışma-sorumluluk

Planlanan, vaat edilen büyük işlerden, söylemlerdense yapılan ufak işler daha yararlıdır.

Devamını Oku
17.09.2025
Sorun-süreç-çözüm

Çözüm için soruna doğru tanı koymak, amacı belirlemek, süreci amaç doğrultusunda ilerletmek gerekir.

Devamını Oku
10.09.2025
Gelir artışı ve dağılım

Ekonomi politikasının ana amaçlarından biri de gelirin yeniden dağılımı, dağılımın eşitlikçi yöne evrilmesidir.

Devamını Oku
03.09.2025
İyinin dışlanması

Barışçıl, eşitlikçi, gönenç düzeyi yüksek, doğası, çevresi korunmuş bir kürede yaşamak olanaklı ve hedeflenmiş iken savaşların sürdüğü, yoksulluğun, açlığın yaygınlaştığı, haksızlığın arttığı çevrenin, doğanın sürekli kirletildiği, ortalama yaşam kalitesinin düştüğü bir kürede yaşıyoruz.

Devamını Oku
27.08.2025
Sıradanlığın başatlığı

Barışçıl, güvenli, insan kaynağı gelişmiş, eşitlikçi, çevre ve doğal kaynakları korunmuş bir dünya hedeflenirken iklim krizine girmiş, çevresi, doğası giderek kirlenen, açlığın, yoksulluğun yaygın olduğu, eşitsizliğin, şiddetin arttığı, kuralsız, düzensiz, güvenli olmayan bir dünyada yaşıyoruz.

Devamını Oku
20.08.2025
Kalkınma hedeflerimizin neresindeyiz?

Birleşmiş Milletler’e üye ülkeler, 2000 yılında yeni girilen döneme ilişkin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini kabul ettiler.

Devamını Oku
13.08.2025
CHP’li olabilmek

CHP’li olabilmek, CHP etiketi taşımayı değil, etik değerlere, niteliklere sahip olmayı gerektirir.

Devamını Oku
06.08.2025
Ödün vermeye hazırlar

Ülkede barış, terörsüz Türkiye mottosu ile de bezenmiş bir BOP (GOP) kurgusu sahneleniyor.

Devamını Oku
30.07.2025
Komprador grup

Kolonyalizm, sömürgecilik döneminde kolonilerde başat sömürgeci güçlerle işbirliği yapan...

Devamını Oku
23.07.2025
Cumhur İttifakı’nın jokeri Kılıçdaroğlu

2018 cumhurbaşkanlığı seçiminde, yine parti örgütünün onayı olmadan, Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu tarafından biraz da gayri ciddi şekilde kürsüye çağrılarak resen aday ilan edilmiş; İnce seçimde genel merkez tarafından desteklenmediği yakınmasıyla partiden ayrılmıştır.

Devamını Oku
16.07.2025
Başarısızlık kanıtı cari işlemler açığı

Ekonomi politikasının başarısı tartışmalarında başarısızlık kanıtı cari işlem açığı.

Devamını Oku
09.07.2025
Türkiye zaten ilk sıradaydı

ABD’nin BOP (GOP) kapsamında Irak ve Suriye’yi hallettikten sonra güncel olarak İran, ardından da sıranın Türkiye’ye geleceği yorumları yapılıyor.

Devamını Oku
02.07.2025
Kalkınma engelleri

Ekonomik kalkınma, büyüme konusuna odaklanıldığında ağırlıklı olarak yatırım, sermaye birikimi, finansman, teknoloji gündeme getirilir.

Devamını Oku
25.06.2025
Faiz ve tasarruf

Klasik iktisat öğretisinde faiz etkili araçtır...

Devamını Oku
18.06.2025
Ekonomik büyüme!

Bir ekonominin kalkınma aşamasına geçmeden önce gayri safi yurtiçi ve milli hasılasının (GDP-GNP) artması gerekir.

Devamını Oku
11.06.2025
Genel eğilim halkoylaması

PKK’nin karalama, itham, yol gösterme, övünme ile dolu bildirgesi veya memorandumu; devletin egemen karakteri, bağımsız üniter, ulusal yapısı, Türkiye devletini uluslararası olarak tanıyan Lozan Antlaşması konularında tartışmalara yol açtı.

Devamını Oku
04.06.2025
Merkez Bankası rezervi

TC Merkez Bankası’nın brüt, net rezervi arttı, eksildi bilgisinden çok, merkez bankaları niçin rezerv bulundururlar, rezerv yeterliliğinin ölçütleri nelerdir, rezerv nasıl değerlendirilmeli, kullanılmalıdır sorularının yanıtları bilgilendirmede yararlı olur.

Devamını Oku
28.05.2025
Sözcüklerin büyüsü

Sözcükler büyülüdür. Etki altına alır, belirli somut bir amaca yönlendirir, umuda kaptırır. “Barış” da büyülü bir sözcüktür.

Devamını Oku
21.05.2025
Bir dogma: Yabancı sermaye yatırımı

İktisatta irdelenmeyen, bulgularla da kanıtlanmayan bir inanç, has, dogma da yabancı sermaye yatırımıdır. Yabancı sermaye yatırımı bir “panacea”, her derde deva olarak önerilir. Yabancı sermaye gelecek, üretim, istihdam artacak, enflasyon hız kesecek, döviz, teknoloji, yönetim deneyimi girişi olarak kriz sonlanacak.

Devamını Oku
14.05.2025
Olaylar ve anılar

Olaylar ve anılar

Devamını Oku
07.05.2025
Faşizan hukuk düzeni

Faşizan hukuk düzeni

Devamını Oku
30.04.2025
Türkiye’nin temelinin atıldığı gün

Türkiye’nin temelinin atıldığı gün

Devamını Oku
23.04.2025
Gelir dağılımı ekonomik kalkınma

Gelir dağılımı ekonomik kalkınma

Devamını Oku
16.04.2025
Diploma

Diploma

Devamını Oku
09.04.2025
Çevresel sermaye varlığı

Çevresel sermaye varlığı

Devamını Oku
02.04.2025
Dış politikada sağgörü

Dış politikada sağgörü

Devamını Oku
26.03.2025
Devletin onarımı

Devletin onarımı

Devamını Oku
19.03.2025
Cumhuriyetin fetret dönemi

Cumhuriyetin fetret dönemi

Devamını Oku
12.03.2025
CHP’nin aday sorunsalı

CHP’nin aday sorunsalı

Devamını Oku
05.03.2025