Turgay Fişekçi
Turgay Fişekçi turgay@fisekci.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Orhan Kemal'le Bir Masada Gibi

17 Ekim 2012 Çarşamba
\n

\n

Çoğumuzun özlemidir, sevdiğimiz yazarlarla karşılıklı oturup konuşabilmek; okuduklarımızdan bizde kalan izleri onlarla tartışabilmek.

\n

Çoğu kez olanaksızdır bu bir araya gelme isteği. Buna karşın kitaplar yani yazı sanatı bizi bir arada tutar. Özlediğimiz yazarlarla karşılıklı konuşur gibi atarız kendimizi sayfaların arasına.

\n

Kimi yazarlar da okurlarıyla konuşur gibi yazmazlar mı? Ataç, Sait Faik, Orhan Kemal, böyle içtenlikli anlatımlarıyla taht kurmuşlardır okurların gönlünde. Kuşaklar değişse de onların her dönemde aranır, okunur olmalarındaki giz, bu özellikleridir belki de.

\n

Orhan Kemalin erken yaşta sayılacak ölümüne karşın geride bıraktığı yapıtlarının hacmine şaşmamak elde değildir. Öte yandan gazete ve dergilerde çok sayıda konuşma, eleştiri yazıları, tartışmalar kalmıştır.

\n

2000 yılında açtığı Orhan Kemal Müzesiylehayırlı evlatnitelemesini fazlasıyla hak eden Işık Öğütçü, hazırladığı kitaplarla da Orhan Kemali günümüz kuşaklarına tanıtma uğraşını sürdürüyor.

\n

Yeni yayımlanan Zamana Karşı Orhan Kemal (Everest Yayınları), 1949-1970 arasına ilişkin yazı ve söyleşileri içeriyor. Bu yıllar aynı zamanda edebiyatımızın bütün türlerinde büyük yeniliklerin olduğu yıllar. Bu nedenle yazıları yalnızca Orhan Kemalle sınırlı saymamak gerekir. Çağdaş edebiyatımızı oluşturan pek çok yazar ve şair edebiyat üstüne görüşleriyle bu kitapta karşımıza çıkıyor. Unutmayalım ki bu tartışmalar yarattı, övündüğümüz o büyük edebiyatı.

\n

Bu nedenle edebiyat tarihimizin en ilginç dönemlerinden birine daha yakından tanıklık etmemizi sağlıyor kitap.

\n

Bir ilginç rastlantı da gazetemizin bugünkü köşe yazarlarından Oktay Akbalın 1951de Vatan gazetesinde Orhan Kemalin Sarhoşlar adlı öykü kitabı üzerine yazısı. Kitabı okumakla doyulmayan hikâyelerolarak tanımlamış Akbal. Ertesi yıl da Murtazaya değinen yazısında Orhan Kemali edebiyatımızın sayılı ustalarındangörüyor. Akbalın altmış yıl önceki saptamaları bugün de geçerli.

\n

Gerçekten de edebiyatımızın biricik yazarlarından Orhan Kemal.

\n

Onunla ilgili yeni yayınların heyecan uyandırması da bu nedenle çok doğal.

\n

Orhan Kemal, yalnızca şu günlerde izlediğimiz Kötü Yoldizisine konu olan romanın yazarı değil. Arkasında büyük bir dünya var.

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yüz Yıl Önce Balkanlar 26 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları