Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Şairin Yüreği
Yevtuşenko, unutulmaz şiiri “Nâzım’ın Kalbi”nde, “Bazıları için şiir / bir roldür, / bir dükkâncıktır bazıları için / kârdır. / Onun gibileri içinse / ağrıdır şiir / rol değil” diye yazmıştı.
\nŞiirimizin son elli yıllık serüveninde yüreği halkı ve yurdu için durmadan ağrıyan bir şairimiz de, “Türkiye, üzgün yurdum, güzel yurdum” dizelerini yazmış Ataol Behramoğlu. Sonunda onun yüreği de “öfkeden / kederden / sevinçten” çatlama noktasına geldi.
\nNeyse ki günümüz tıp bilimi elli yıl öncesinden çok ileri. Bir konuşmasında, “Bugünkü olanaklarımız olsa Nâzım’ı en az yirmi yıl daha yaşatırdık” diyen Dr. Bingür Sönmez’in ellerinde şimdi sağlığına yeniden kavuştu.
\nDemek ağrımaya devam edebilir ülkesi ve halkı için...
\n***
\n1970’lerde, 80’lerde şiir yazmaya başlayanlar için benzersiz iki öncü şair vardı: Bir Gün Mutlaka yazarı Ataol Behramoğlu ile Evet İsyan yazarı İsmet Özel.
\nBu iki yeni şair, gençliklerinin heyecanı ile 68 Hareketi olarak tarihe geçen dönemin yeni bir dünya arayan isyancı ruhunu şiire taşımışlardı. Bu ruh sonraki şairler kadar pek çok İkinci Yeni şairini de ardından sürükledi; şiirimiz 1970’lerde yeni bir ilerici ivme kazandı.
\nAtaol Behramoğlu’nun sonraki kuşaklarla bağı, şiirsel bir bağ olmanın çok ötesine geçti. Onun okuduğu, yazdığı her şey, görüşleri, siyasal eylemleri, genç kuşağın ilgi odağında oldu. Dahası pek çoğumuzun hayatlarımızın bir parçasıydı.
\nKimimiz okuyacağımız kitapları ondan öğrendik, kimimiz şiirlerimiz için onun düşüncelerine başvurduk, kimimizin oturacağı evi o buldu, kimimize sırtındaki paltoyu verdi. Ortadan kaybolanımız olduğunda nerede olabileceği ona soruldu. Tatillere, şenliklere onunla gittik. Bütün bir kuşak için bulunmaz bir arkadaş ve kılavuz oldu.
\n***
\nAtaol Behramoğlu, zengin yaşam deneyiminin nerdeyse her nefesini şiire taşımayı bildi. Bu nedenle şiiri hep genç bir şiir olarak kaldı. Bir Gün Mutlaka’nın yirmili yaşlardaki şairiyle Hayata Uzun Veda’nın altmışlı yaşlarının sonuna gelmiş şairinin kırk yıl boyunca aynı lirik söyleyiş gücünü koruyabilmiş olmasını, ancak çatlayana dek yaşam tutkusuyla çarpan bir yürekten başka ne açıklayabilir?
\nAtaol Behramoğlu şiiriyle de, hayatıyla da yol göstermeyi sürdürüyor.
\nOna bakarak insanın nasıl yetmiş yaşında da delikanlı kalabileceğini görebiliriz.
\nOna bakarak insanın nasıl bütün bir hayatı çocuk bakışlarının saflığı içinde ama bir militan kararlılığında geçirebileceğini anlayabiliriz.
\nOna bakarak şiirin olağanüstü bir yaşam ve savaşım gücü taşıdığına tanık olabiliriz.
\n“Yeryüzü dediğimiz / Şeye ait ne varsa / Hepsini tek bir / Şiirde yoğunlaştırabilmek / Sahici ve hakiki / Bir şiirde / Dokunduğunuzda / Kımıldayan / Sanki hep yeniden / Doğmaya yetenekli”.
\nHayat dediğimiz her anı mucizelerle dolu şey, o şiirin kendisidir aslında.
\n\n
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği